Мистериозен римски додекаедър, открит в Белгия, може да е използван за магически ритуали

18278
Мистериозен римски додекаедър, открит в Белгия, може да е използван за магически ритуали
Снимка: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Металотърсач в Белгия откри фрагмент от мистериозен бронзов артефакт, известен като римски додекаедър, за който се смята, че е на повече от 1600 години.

Повече от сто от озадачаващите артефакти – кухи, 12-странни геометрични тела от лят метал с размерите на бейзболни топки, с големи дупки във всяка страна и шипове на всеки ъгъл – са открити в Северна Европа през последните 200 години. Но никой не знае защо или как са били използвани, пише Live Science.

„Има няколко хипотези за това – някакъв вид календар, инструмент за измерване на земята, скиптър и т.н. – но нито една от тях не е задоволителна - казва Гуидо Криймърс, куратор в Гало-римския музей в Тонгерен, Белгия. – Ние по-скоро смятаме, че имат нещо общо с неофициални дейности като магьосничество, гадаене и така нататък.“

Криймърс и колегите му от Гало-римския музей са получили фрагмента и са го изследвали през декември. Той представлява само един ъгъл, но несъмнено е част от додекаедър, който първоначално е бил с диаметър малко над 5 сантиметра.

Фрагментът, открит в поле близо до град Кортесем във Фландрия, очевидно е част от римски додекаедър. (Снимка: Kris Vandevorst / Flanders Heritage Agency)

Любителят археолог Патрик Шуерманс е открил фрагмента месеци по-рано в разорано поле близо до малкия град Кортесем в белгийския регион на Северна Фландрия.

Гало-римският музей вече е изложил цял древен бронзов додекаедър, открит през 1939 г. точно пред римските градски стени на Тонгерен, и новият фрагмент ще бъде изложен до него през февруари.

Мистериозните додекаедри

Първият римски додекаедър е открит в Англия през XVIII век. Оттогава са открити около 120 във Великобритания, Холандия, Белгия, Франция, Германия, Австрия и Швейцария.

Не е възможно да се датира самият метал, но някои додекаедри били открити заровени в слоеве пръст, които ги датират между I и V век сл.Хр. Мистерията не свършва дотук; археолозите не могат да обяснят функцията на геометричните артефакти и никога не са откривали писмени сведения за додекаедрите.

Възможно е те да са били използвани тайно за магически цели, като предсказване на бъдещето, което е било популярно в римско време, но е забранено от християнството, религията на по-късната Римска империя, казва Криймърс. „Тези дейности не са били разрешени, а наказанията са били тежки – обяснява той. – Вероятно затова не намираме никакви писмени източници.“

През годините са предложени няколко обяснения за мистериозните артефакти. Първоначално те били описвани като „глави на боздугани“ и се смятало, че са част от оръжие. Други идеи са, че те са били инструменти за определяне на точното време за засяване на зърно; че са зарове или други предмети за игра; че са били инструменти за измерване на разстояние, вероятно за оръжия като балистите.

По-ново предложение е, че додекаедрите са били модели за плетене на римски ръкавици:

Но повечето археолози смятат, че предметите вероятно са били използвани в магически ритуали. Додекаедрите нямат маркировки, показващи как са били използвани, както може да се очаква за измервателни инструменти, и всички те имат различно тегло и размери, вариращи от 4 до 11 сантиметра.

Римски додекаедри също така се намират само в северозападните райони на Римската империя и много от тях са открити на гробове. Тези улики предполагат, че култът или магическата практика за използването им е била ограничена до „гало-римските“ региони – части от по-късната Римска империя, повлияни от гали или келти, според Тибор Грюл, историк в от университета в Печ в Унгария, който е прегледал академичната литература за додекаедрите. 

Древен пъзел

Според Криймърс фрагментът от додекаедър, открит близо до Кортесем, може да хвърли повече светлина върху тези мистериозни метални предмети. Много други римски додекаедри се намират в частни колекции, така че техният археологически контекст е неизвестен, казва той.

Но местоположението на фрагмента от Кортесем е добре документирано и последвалите археологически проучвания разкрили фрагменти от стенописи на мястото, което показва, че може да е било римска вила.

В изявление на Агенцията за наследство на Фландрия се казва, че счупените повърхности на фрагмента показват, че додекаедърът е бил умишлено счупен, вероятно по време на последен ритуал.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Руини на неизвестен римски град са открити в Египет (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com