Митрополитът на Украйна отказа да се срещне с екзарсите на Константинополската патриаршия

3137
Митрополитът на Украйна отказа да се срещне с екзарсите на Константинополската патриаршия
Снимка: Getty Images/Guliver

Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий отказа да се срещне с изпратените от Константинополската църква двама американски екзарси, които са натоварени от патриарх Вартоломей с подготовката за предоставянето на самостоятелност на украинската църква, предава ТАСС.

"Смятаме, че представителите на Константинополската патриаршия, които пристигнаха в Украйна с поставена задача, се намират тук и действат антиканонично. Затова, когато те отправиха молба да бъдат приети от предстоятеля на нашата църква, то митрополит Онуфрий категорично отказа", заяви Борисполският и Броварски митрополит Антоний.

Президентът на Украйна съди ВВС

Украинският президент Петро Порошенко е завел дело срещу британската медия Би би си заради съобщение, че Киев е платил 400 000 долар, з...

Той поясни, че екзарсите е трябвало да съгласуват пристигането си в Украйна с Украинската православна църква — Московска патриаршия.

"Въпросните епископи пристигнаха не като поклонници, а с ясно поставена цел, за да реализират някакви свои проекти. Отчитайки всичко това, ние сме длъжни да констатираме отсъствието на какъвто и да е било пряк диалог с Фенер", уточни митрополит Антоний.

Припомняме, че на 7 септември Вселенската патриаршия назначи двама екзарси от САЩ и Канада, които да се заемат „с подготовката за даряване автокефалност на православната църква на Украйна“. От Руската православна църква (РПЦ) заплашиха, че ако Константинопол легитимира църковния разкол като предостави автономия на Украинската църква, то РПЦ е готова да прекъсне каноническото общение с Вселенската патриаршия.

След като Константинопол не промени решението си, на 14 септември Светият синод на Руската православна църква взе решение да преустанови споменаването на името на Вартоломей в рамките на богослуженията. Това обаче все още не означава пълен разрив между двете църкви.

Уволнения в Украйна след временно спиране на ваксини

Украинското правителство отстрани от работа ръководството на държавната служба по лекарствени средства и контрол над лекарствата заради...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа