Митът за братската руска любов

10004
Митът за братската руска любов
Снимка: БГНЕС

Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята любов към българския народ. Това заяви руският патриарх Кирил в България по време на дълга назидателна реч към президента Радев и българския патриарх Неофит, в която ги обвинява за разочароващите послания, че в освобождението ни принос имат и други народи.

Той призовава също българския политически елит "да пази уважението и признателността към великите жертви, които руският народ е понесъл съвършено безкористно".

Петър Стоянов: Наш въпрос е дължим ли благодарност на румънци, литовци, финландци

Дали ние дължим благодарност на румънци, литовци, финландци и украинци, мисля, че е наш въпрос. Колкото и малък да е бил техният принос...

Оставяме настрана факта, че родните политически и духовни официални лица слушат безмълвно арогантността на руския патриарх, който идва навръх 3 март и се държи така, все едно България му е бащиния, в която той определя реда и правилата. Раболепното поведение на българската политическа класа за съжаление отдавна не изненадва никого.

Много е важно обаче да използваме тези поводи, за да се оттърсим най-накрая от мита за безкористната братска руска любов, която се опитва да ни държи в зависимост повече от век.

Отделен въпрос е защо един чужд духовник си позволява не просто да се меси във вътрешните работи на страната, а и да издава заповеди как да тълкуваме собствената си история и кому дължим уважение и благодарност.

Посещения като това на Кирил имат за цел да затвърдят насаждането на русофилски митологеми, базирани на изключително едностранчиво тълкуване на историята.

Патриарх Кирил се обиди, че признаваме ролята и на други герои в освобождението ни

Много ме огорчи това, че в официалното политическо говорене за Руско-турската освободителна война наравно с Русия са поставени Полша, Л...

Русия никога не е водила война на Балканите "безкористно". Борбата за влияние и територии на Москва е причината за редицата руско-турски войни, в които ветровете духат натам, накъдето сочат руските интереси. Именно поради тази причина Русия счита за изгодно първо да съдейства за независимостта на гърците, а след това - и на сърбите. Българите по това време са много назад в сметките и поради тази причина свободата им изобщо не е приоритет. В Освободителната война действително много руснаци участват с чисти сърца и умове, трогнати от тежката съдба на българите. Действително Русия изнася основния фронт на битките. Това обаче далеч не прави действията ѝ безкористни.

Москва подкрепя българите заради аргументите, от които се е водила винаги - интерес, влияние, териториални претенции. Истинското ѝ лице лъсва веднага след Освобождението, като първите стъпки на независима България са белязани от дълъг период на арогантно имперско вмешателство от страна на Русия.

До ден-днешен Москва се опитва всячески да удържи влиянието си на Балканите. Не от братска любов, а от политически и икономически интерес. И е крайно време да й отвърнем със същото. Признателността ни за безспорната историческа роля на Русия в българското освобождение е повече от естествена. Тъмната и спорна страна на общото ни минало обаче е еднакво валиден факт, който отдавна вече не трябва да ни е неудобно да признаваме. Защото зад фасадата на братската благодарност се крие зловещата машина за влияние, която не признава нито произход, нито език, нито религия, нито история. И бихме били глупаци да си затваряме очите за нея.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com