Здравеопазване

Младите лекари - зле платени, преуморени и работещи на няколко места

1762

Преуморени, с под 1000 лв. заплата и работещи на две или три места. Така са повечето от младите лекари в България. Неудовлетворен от парите и обучението си, на една трета от тях обмислят да започне работа в чужбина. 

Тревожните данни са от проучване на Сдружението на младите лекари към Столичната лекарска колегия. В него са взели участие 545 млади специалисти между 24 и 35 години от цялата страна. Най-много обаче са анкетираните в София - 427 души, следват ги колегите им в останалите големи градове - Пловдив, Варна и Бургас. Анкетата е проведена между 29 юли и 12 август 2021 г.

От участниците в проучването, започнали специализация, близо 24% обмислят да заминат да работят в чужбина. Друи 16% казват, че не специализират, но обмилям работа в чужбина.

Проблемът с липсата на кадри е от години, а младите лекари до 35-годишна възраст са едва 16% от всички медици според националната статистика.

Според друго проучване, направено преди месеци, над 70% от болниците имат недостиг на кадри, а според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров до пет години много болници ще се самозатворят заради тотална липса на лекари.

До 1000 лв. стартова заплата получават над половината от лекарите-специализанти. Според проучването това е далеч под средната работна заплата и малко над минималната, тъй като средната за страната е 1710 лева, а в столицата - 2200 лв.

Провелите анкетата изтъкват и годишния бюджет за системата на здравеопазване, който е близо 9,5 млрд. лв. “Има нормативно определена сума от 2 минимални, а отскоро две и половина минимални работни заплати да се изплащат в държавните лечебни заведения, но виждаме, че 50% от специализиращите на място, финансирано от държавата, получават между 500 и 1000 лева”, гласи обобщението в анкетата, пише "24 часа".

Едва 30 от анкетираните получават над 1500 лв., а 25 - над 2000.

Тревожна статистика е, че 1 от 20 лекари дори не получава заплащане за своята дейност. 5,85% нямат работна заплата, а причината за това според авторите на проучването е липсата на места за специализации и избирателното отпускане на места в големите болнични заведения с голям обучителен потенциал.

Големият брой на лекарите, които получават по-ниска заплата от средната за страната, води и до висок процент на неудовлетворение.

80% не са доволни от парите, които получават за работата, която извършват. Това според тях би довело до демотивация и емиграция.

Ниското заплащане води до необходимостта младите медици да започнат втора и дори трета работа. 61% от анкетираните работят на повече от едно място, като 78 от всички 545 анкетирани лекари ходят на три места, а 21 работят на четири места, за да печелят пари. Това означава, че им се налага да съчетават образованието си не само със задълженията си в основната болница, в която специализират, но и да са на останалите си работни места. Най-често това са медицински центрове, частна практика или частна клиника.

Неудовлетворението на младите лекари се подсилва и от претоварването им. Почти половината от тях работят над 180 часа, което е над нормалните 150-168 работни часа месечно. 24% работят между 180-200 часа, а това води до евентуални здравословни проблеми, както и до неефективно обучение и краткотрайни знания.

Същевременно, освен че работят извънредно, 41% от специализантите не получават пари за това. Другите 41% пък са посочили, че вземат заплащане за нощния труд.

Освен това около 30% не вземат и допълнително материално стимулиране, така нареченото ДМС. То се дава под формата на еднократни възнаграждения и е част от брутната заплата на персонала - като “бонус” извън основната работна заплата. В болниците допълнителните възнаграждения се разпределят от изработените пари по клинични пътеки, както и от допълнителните плащания за избор на екип. Повечето медици получават ниска твърда заплата и ДМС. То представлява част от получените средства за изминалия месец, които на теория трябва да отразяват приноса на всеки към лечебния процес в отделението. Проблемите с ДМС обаче са много, сред тях и кой разпределя средствата и дали изобщо има пари за допълнително стимулиране.

В някои месеци, в които пациентите са малко, а болницата има други плащания, лекари, медицински сестри и санитари получават само ниските си основни заплати.

Според анкетата 32% не получават ДМС, тоест средства от печалбата на клиниката или болницата в резултат на дейността ѝ по клинични пътеки. Други 28% пък получават, но не са доволни от парите.

Авторите на проучването напомнят, че към момента има големи диспропорции между извършваната дейност и получаваната сума.

“Необходимо е пропорционално разпределяне на тези средства в лечебното заведение. Работата на лекарите и медицинските сестри с пациенти трябва да бъде заплатена по пропорционален начин, така че приходите от допълнителната дейност на отделението да бъдат разпределяни съгласно извършените дейности”, гласят изводите на анкетата.

Положителна тенденция е, че 261 души, което прави около 48%, са започнали да специализират до 6 месеца, след като са се дипломирали. Това е сравнително приемлив срок, в който млад човек да намери стабилна работа.

Другите 283-ма души са намерили място за специализацията си във времето между половин до две години след дипломирането си. Те са поставени в “изоставаща” група, тъй като през този период младите лекари губят време от своето развитие под формата на различни видове нерегламентирано “доброволстване”, “чакане на място за специалност”, “преминаване през обучение в спешно отделение”. Докато чакат, те не се развиват и не получават квалификация.

Анестезиолози, хирурзи и педиатри са специалистите, от които болниците ни изпитват най-голяма необходимост. Тези данни показва анкетата за кадрови дефицит в лечебните ни заведения “Индекс на болниците”. Тя бе проведена в началото на тази година в 69 болници от цялата страна. Основният извод е, че 73% от лечебните заведения имат недостиг на медици, а около 90 на 100 имат нужда от още медицински сестри.

Най-търсените специалисти са тези от сектор “Анестезиология и интензивно лечение”. 42,9% от анкетираните болници изпитват глад за млади кадри от тази област.

Втори най-търсени са хирурзите - с 41,7% недостиг, а след това са педиатрите с 38,8%.

След тях се нарежда нуждата на болниците от кардиолози, невролози и неонатолози. В 82% от анкетираните болници се посочва, че до 40 медици работят на договор и на друго място.

Последиците от недостига на лекари водят до прегаряне на персонала и влошаване на здравето на медиците ни, сочи още анкетата. Това индиректно влияе и на пациентите. Преумората на лекарите заради липсата на кадри води до неточна диагностика и некачествено лечение впоследствие. Около 78% от лечебните заведение посочват, че не могат да плащат за извънредния труд, който извършват служителите им.

ОЩЕ: 

Здравният министър: Търсим начини да компенсираме медиците на първа линия

"Още в понеделник инициираме заседание на назорния съвет на Здравната каса, за да се определят параметрите за евентуалното връщане...

Етикети:

Още от Здравеопазване

Медиците от спешната помощ на национален протест заради ниски заплати
Спад в броя на новите случаи на COVID у нас, настанените в болници се увеличават...
Дават по 600 лв. на служителите в РЗИ за октомври
Спад в броя на новите случаи на COVID-19 у нас за денонощие
ЕС със стъпка към по-добър отговор при извънредни санитарни ситуации
Защо децата в Германия боледуват по-рядко?

Последни новини

 • Фаза на Луната на 7 октомври 2022 г.

  На 7 октомври 2022 г. Луната е нарастваща, 12-ти лунен ден. Лунен календар за 2022 година Пълнолуние 2022 година Новолуние 2022 година Денят обещава да е тих и спокоен. Сега мъдростта ще удържи победа над чувствата и емоциите. Опитайте се да го прекарате в уединение, покой и любов към всичко, ко...

 • Храните, които подобряват качеството на съня

  Случва се на човек да става от сън сутрин вече уморен, ако е спал само няколко часа. За добър сън трябва да спите не по-малко от 7 - 8 часа. Трябва също да следите менюто си, тъй като има храни, които подпомагат за по-добро качество на съня. Имунологът Антонина Саволюк припомни, че мелатонинът...

 • Димитър Гърдев: Има как да разберем дали Путин ще използва ядрено оръжие (ВИДЕО)

  Когато Русия изрече думите “Ядрени оръжия” целият свят слуша много внимателно и неспокойно. Реални ли са заплахите на Путин? Какви са възможните отговори на НАТО? Какво прави България при подобни ситуации? В Студио Actualno говорим с Димитър Гърдев - председател на комисията по...

 • 4 стъпки за сияйна кожа

  Сутрешната грижа за вашата кожа е от голямо значение и се променя спрямо състоянието й и сезона. През пролетта ексфолираме повече, а с наближаването на зимата се замисляме за използване на овлажняващи серуми и масла. Освен продуктите, които използваме, е важен и редът на нанасянето им. Стъпка 1: П...

 • Започва изплащането на преизчислените пенсии

  Преизчислените от 1 октомври пенсии ще се изплащат по нормалния график от 7-мо до 20-то число. След преизчисленията на пенсиите за трудова дейност и различните добавки към тях от 1 октомври, увеличение на сумите получават 894 249 пенсионери. Общият брой лица с пенсии за трудова дейност у нас е 1 97...

 • Щампи в дрехите, които ще ви помогнат да изглеждате по-млади

  Стилистите разказват как правилно подбрания гардероб помага на жената да изглежда с 10 години по-млада. Експерти съветват да се обърне внимание на щампите, които имат силен ефект относно заличаване на годините. Тип решетка На първо място стилистите съветват зрелите жени да избягват тънка и едва за...

 • Паркингът на Kaufland в Търново ще събере собствениците на електромобили у нас

  Паркингът на Kaufland във Велико Търново ще бъде домакин на среща на Асоциацията на собствениците на електромобили в България (АСЕБ). Събитието ще се състои тази събота от 10 до 18 часа на паркинга на хипермаркета на ул. „Краков“ 2Б. Kaufland поддържа мрежа от бързозарядни електрически ...

 • Радев: Справянето с енергийната криза в Европа изисква нови подходи

  Справянето с енергийната криза, която е огромният проблем тази зима за Европа, изисква нови подходи. Тъй като от това зависи оцеляването и развитието на европейската икономика. Това заяви президентът на България Румен Радев, който участва в среща на лидерите на 44 държави от европейския континент в ...

 • Лекар: Яжте тези храни за чист черен дроб

  Според кардиолога д-р Олга Бокерия има храни, които помагат за прочистването на черния дроб и нормализирането на неговото функциониране. Този орган участва в процеса на храносмилане, разграждането на мазнини и други хранителни вещества, метаболитните процеси, производството на жлъчка, холестерол и ...

 • Практични съвети за удобно съхранение на обувки в дома ви

  Дори и да сте практичен човек, броят обувки, които имате, бързо ще ви накра да излезе извън контрол. Може да имате маратонки, но какво трябва да носите на работа? След това има токчета, които трябва да носите, за да присъствате на някое важносъбитие, нужни са и чехли за плажа! Имаме склонност да тру...

 • Мартин Табаков: Може ли един ден Румен Радев да наложи вето на пълноправното членство на Украйна в НАТО?

  Отказът на Радев да се присъедини към своите колеги от Централна и Източна Европа дали не означава, че един ден Румен Радев ще наложи вето, когато стане дума дали Украйна трябва да бъде пълноценен член на НАТО. Дали ще се окажем единствената държава, която ще е "против"? Това попита в студиото на &b...

 • Тиквени палачинки

  Тези здравословни тиквени палачинки са толкова пухкави, че няма да повярвате. Тази рецепта за палачинки с тиква със сигурност ще ви стане любима. Тя е и естествено подсладена с кленов сироп! От рецептата се получават 6 до 8 средно големи палачинки, достатъчни за двама-трима души. Удвоете рецептата з...

 • 5 факта за отслабването, които трябва да знаете, за да имате успех

  Отслабването често е истинско предизвикателство, с което е много трудно да се справят хората. Не всеки успява да отслабне бързо и без особени затруднения. Затова трябва да знаем няколко не толкова известни факти, на които рядко се обръща внимание. Факти за отслабването 1. Свалянето на килограми е...

 • След изборния крах: Слави Трифонов се връща към телевизията

  След като "Има такъв народ" се срина на изборите на 2 октомври - стана ясно с какво ще се занимава лидерът на партията Слави Трифонов. Припомняме, че партията му не успя да мине 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, а преди малко повече година "Има такъв народ" беше първа политическ...

 • Подхранване на цветята с паста за зъби - ето как се прави

  Всяка домакиня знае, че цветята се нуждаят от периодично подхранване. Но не всяка отделя достатъчно време за тази процедура.  Ако цветята ви се нуждаят от спешно подхранване, но не разполагате с необходимите за тази цел средства, може да използвате един продукт, който със сигурност имате в бан...

 • 341 млн. лв. са похарчени за избори в последните 5 години

  От избори в избори. И колко са ни стрували и ще струват предстоящите изборите? Това са най-често задаваните въпроси сред хората. Actualno.com потърси отговорите! Ако се обърнем само пет години назад може да си припомним колко пъти сме гласували и за какво: Март 2017 - парламентарни избори Май 201...

 • Шишков с препоръка към политиците - да се заемат бързо с инфраструктурата

  Държавата е изостанала много с всички проектирания, алармира министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на Годишната конференция за строителство и инвестиции' 2022 и подчерта необходимостта от магистрали, ВиК и други инфраструктурни обекти. "Искам да убедя политицит...

 • След провала на Италия: Манчини ще брои дните до края на Световното първенство

  Старши треньорът на Италия Роберто Манчини не е особено развълнуван за предстоящото Световно първенство в Катар, след като отборът му няма да вземе участие. „Скуадра Адзура“ не успяха да се класират за Световното първенство в Катар след катастрофалната си загуба в плейофите от Северна Ма...

 • Демерджиев: Специалната акция в Казанлък има връзка със стрелбата в Гурково

  Mинистърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, старши комисар Николай Колев директор на ОДМВР-Стара Загора и директорът на РУ-Казанлък главен инспектор Петко Стайнов дадоха брифинг пред казанлъшката полиция по повод специализираната полицейска акция, която е в ход днес на територията на Казанлък и...

 • Германия върна у нас обвинения за поръчител на убийството на Станка Марангозова

  Германия върна в България Иво Масларов, който е обвинен от прокуратурата като поръчител на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова през 2019 г. Доведеният син на бившия социален министър от БСП Емилия Масларова беше издирван с червена бюлетина от Интерпол. От държавното обвинение обявиха, че ...