Многоетажен паркинг проектират в "Надежда"

4003
Многоетажен паркинг проектират в "Надежда"
Снимка: iStock/Guliver

Да бъде проектиран многоетажен паркинг с около 300 места в столичния район „Надежда“ възлага общинското дружество "Софийски имоти" ЕАД. Прогнозната стойност на поръчката е 238 000 лв. без ДДС.  

Заданието е за изработване на инвестиционен проект във фаза "работен проект", проект за външни ВиК връзки и упражняване на авторски надзор по време на строителството.

Имотът на дружеството се намира на ул. "Кирил Дрангов" и е разположен върху площ от 5765 кв. метра.

За обекта предварително са разработени две предпроектни концепции – една за чист етажен паркинг и една за етажен паркинг със зона за обществено обслужване.

Първият вариант е за многоетажен паркинг с общо 309 места за паркиране, като 199 от тях ще бъдат покрити, 70 на покривно ниво и 40 на самия терен пред многоетажната сграда.

 

 

Вторият вариант предвижда 261 места за паркиране, като 186 от тях покрити, 68 на покривно ниво и 7 на терен. Също така зона за обществено обслужване на 1200 кв. метра площ, пред която се предвижда детска площадка, вътре - зала за групови занимания, която да се преформатира за различни видове спорт, а над покривното ниво – открито спортно игрище.

Видно от заданието за проектиране, публикувано като обществена поръчка, е избран първият вариант – само за многоетажен паркинг, без зона за обществено обслужване.

Предвидено е паркингът да се построи на четири етажа при разгъната застроена площ не повече от 8000 кв. метра да се проектират не по-малко от 250 места за паркиране, включително и за хора в неравностойно положение. Предвидени са асансьор и стълбищна клетка, помещение за охрана, санитарен възел, складово помещение за поддръжка и техническо помещение, в което да се разположат главните разпределителни табла на обекта и необходимия хардуер, обслужващ системите за контрол на достъп и видеонаблюдение.

На прилежащия терен също трябва да се проектират паркоместа – не по-малко от 35 на брой, и озеленени площи.

„В края на 2020 г. извършихме анализ на имотите на „Софийски имоти“ ЕАД, като се фокусирахме върху задачата да изберем терени, които имат потенциал да допринесат за задоволяване на приоритетни обществени нужди. Идентифицирахме терен в карето на ул. „Кирил Дрангов“, „Анастас Лозанчев“, „Стрема“ и „Възрожденска“, с обща площ от 5 700 кв.м., който е подходящ за изграждане на многоетажен паркинг. Обръщам внимание, че още с Подробния устройствен план на жк „Надежда“ 1 от 2013 г. този имот е предвиден за паркинг. Възложихме предпроектно проучване, в рамките на което бяха разработени 2 концепции на проекта. Първата разглежда само паркинг, а втората – многоетажен паркинг със зона за обществено обслужване(зала за спорт, открито игрище, магазин)“, заяви при публичното му представяне през юни месец Димитър Шивачев, изпълнителен директор на „Софийски имоти“ ЕАД.

По думите му ползата за район „Надежда“ ще бъде, че ще се осигурят места за организирано паркиране, ще се освободят тротоари и зелени площи от паркирали автомобили.

Предвижда се минимум 20% от местата да бъдат резервирани за почасово паркиране, а останалите да се предлагат с месечен абонамент. Цените за паркиране ще се определят от инвеститора, но ще бъдат заложени като елемент от бъдещата конкурсна процедура.

Намерението е проектът да се реализира под формата на публично-частно партньорство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София