НА ЖИВОВойната в Украйна

Моделът "Орбан": това ли е началото на края?

12052

Вече повече от десет години унгарският премиер Виктор Орбан държи Европейския съюз в напрежение, а Брюксел все още не може да открие начин, по който ефективно да санкционира антидемократичната трансформация, която той провежда в Унгария. Вместо това не спира да се впуска в дискусии по въпроса дали е редно да се налагат санкции и как може да стане това. Унгарският премиер успява да играе тактически игри и да изнудва ЕС с ветото си по всевъзможни външнополитически и бюджетни въпроси.

Сега обаче може би е дошъл повратен момент за режима на Орбан. Унгарският премиер е подложен на удари от всички страни. Позицията му в подкрепа на Путин напълно изолира Унгария в ЕС и успя да отблъсне дори най-близкия съюзник на страната - Полша. От Брюксел пък са неочаквано категорични в отказа си да изплащат помощи за справяне с последиците от пандемията на Унгария заради обвиненията в корупция. Предстои и решение за налагане на санкции по новия европейски механизъм за върховенството на закона. Той дава възможност на Брюксел да ореже всички фондове за Унгария - милиардни суми, от които страната се нуждае повече от всякога.

Унгария е изправена пред тежка икономическа криза и социалният модел на Орбан не може да функционира още дълго. Премиерът и партията му постигнаха историческа изборна победа през април. Въпреки това началото на края на модела "Орбан" може би е на хоризонта.

Отношението към Русия скара Орбан с бившите му съюзници

И до днес Виктор Орбан и правителството му не са осъдили категорично руската инвазия в Украйна - нещо, което всички други европейски държави направиха. Орбан изкривява фактите и обвинява Запада за конфликта. Преди няколко дни в своя реч унгарският премиер заяви, че Западна Европа трябва да осъзнае, че "може би целта не трябва да е да бъде спечелена войната с Русия, а да се постигне мир". Той вече неколкократно обвини ЕС, че финансира войната вместо да търси мирно решение. На Запад той вижда "бизнес кръгове", които работят като "подстрекатели към война", чийто символ бил американският милиардер Джордж Сорос.

Орбан също така многократно се изказа срещу санкциите, които ЕС наложи на Русия. Когато патриархът на Руската православна църква Кирил трябваше да бъде включен в списъка със санкции на ЕС, унгарското правителство наложи вето. Постигна и успех - Брюксел извади от списъка патриарха, който възхвалява военните престъпления.

Заради приятелското отношение към Путин вицепремиерът на Полша Ярослав Качински преди време нападна Орбан - той заяви, че унгарският премиер е сляп за руските военни престъпления в Украйна и му препоръча "да отиде на очен лекар".

Отношението на Орбан към Путин може да се окаже повратна точка за Брюксел, а и за отношенията на Унгария с отделните страни от ЕС. То може да доведе до осъзнаването, че конструктивни и ползотворни преговори с унгарския премиер вече не са възможни, когато става въпрос за демокрация, върховенство на закона и основните ценности на ЕС. Досега Унгария можеше да разчита на подкрепата на отделни държави членки срещу Брюксел. Това вече не е сигурно.

Брюксел може да спре всички средства за Унгария

Санкциите, които ЕС може да наложи на Унгария, са по-сериозни от всякога. Становище, публикувано миналата седмица, стига до заключението, че пълното прекратяване на финансирането от ЕС срещу Унгария е оправдано и необходимо, тъй като нарушенията на върховенството на закона в страната са толкова сериозни и системни, че нито едно евро не е защитено от корупция и злоупотреби .

Документът е поръчан от евродепутата от групата на Зелените Даниел Фройнд. Той обаче беше одобрен от всички големи политически групи в Европейския парламент, включително от Европейската народна партия, чийто член до март 2021-а беше и "Фидес" на Орбан. "Това становище е силен правен сигнал, че нищо не пречи на пълното спиране на финансирането за Унгария", казва Фройнд пред ДВ. "Сега въпросът е дали Комисията има политическата воля да го приложи."

Фройнд обаче се съмнява. Той критикува остро председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че не предприема категорични действия. "Европейската комисия трябва да осъзнае, че всички държавни институции в Унгария без изключение са под политическия контрол на Орбан и че той ще продължи да действа както досега, ако не му бъдат отнети парите”, казва Ким Лейн Шепел от Принстънския университет, която е една от авторките на становището.

Залогът за Орбан е висок

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач коментира становището в публикация в блога си така: "Това поредно издевателство на либералната върхушка в Европейския парламент е просто политическа злоба и обслужва единствено собствения им маргинален политически дневен ред." Самият Виктор Орбан в речта си миналата седмица говори за това, че Унгария е била атакувана с "интифада и сцени, подобни на вивисекция" в Европейския парламент.

Острите реакции не са случайни. Финансовият залог за Орбан е висок. В продължение на години Унгария предлагаше щедра социална и данъчна политика, с която Фидес поддържаше благосклонността на електората си. Преди парламентарните избори през април Орбан отново раздаде данъчни облекчения и финансова помощ. През последните няколко дни обаче унгарското правителство набързо оттегли социалните мерки и данъчните облекчения, а вероятно ще последват и други драстични мерки за икономии. В страната веднага започнаха протести, които са първите социални демонстрации от много години насам. Унгарският всекидневник "Непшава" излезе със заглавие: "Това са признаците на падението".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 31.01....
За втори път: Конституционният...
Еманюел Макрон не изключва възможността...
Жертва на изнасилване записа...
УНИКАЛНО ВИДЕО: Американци се...
Предлагат 5 милиона рубли на първия...
Информация от Русия: Москва е...
Арестуваха мъж, нападнал с нож...
Тактиката ни да мрем като мухи...
Кадиров: Ще мина през цяла Европа...
В Русия арестуваха семейство...
Украински пилот, убил 600 руски...

Последни новини