НА ЖИВОВойната в Украйна

Модерацията във Фейсбук за България вече няма да се извършва у нас

5999

Модерацията на Facebook у нас остава в миналото - или поне от модераторите, които си навлякоха гнева на мнозина. TELUS International - фирмата, която отговаря за съдържанието и профилите на потребителите на социалната мрежа у нас, вече няма да извършва тази дейност. Това научи Actualno.com от свои източници.

Формално не става въпрос точно за прекратяване на договор, тъй като TELUS International има такъв с META (компанията-майка на Facebook) и за модерацията в други държави, но категорично поддръжката в България се мести в чужбина до седмици и вече няма да се прави у нас.

Първата причина е икономическа - още от минaлата година се говори, че МETA се кани да съкращава масово свои служители навсякъде по света - дори такъв процес беше обявен: Зукърбърг съкращава 11 000 служители на Meta. Това засегнало и офиса на компанията у нас с редуциране на екипа. По този начин се е стигнало до решението работата на екипа с български да се прекрат, разказват източниците ни. 

"Демократична България" вече покани на изслушване в Комисията по култура и медии TELUS и META, след като многократно беше повдигнат въпросът за несправедливо блокиране на профили. "Ще настояваме на изслушването TELUS да даде повече яснота за начина, по който се извършва модерирането на публикации, коментари и потребители в България. Ще поканим и потребители с конкретни казуси", заяви депутатът Ивайло Мирчев. Според него е важно да има яснота за това как Facebook прилага политиките си по управление на съдържанието. 

Потърсихме официален коментар от TELUS, но такъв все още няма. META също не са коментирали казуса.

Заради обхвата на модерацията във Facebook, се стигна дори до протест. Десетки граждани се събраха пред сградата на TELUS на столичния площад "Македония", за да изразят недоволството си от блокирането на профили заради изразяване на политически позиции или такива в подкрепа на Украйна - така, както вярват, че се прави в момента. Протестиращите залепиха листове с надписи "Стоп на цензурата на TELUS и Meta" на входната врата на офиса на TELUS.

ОЩЕ: Анонимно и произволно: Така ли Facebook наказва свободата на словото? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Компании

Собственикът на Виваком и Нова...
Илон Мъск оцени Twitter на едва...
Турция: 100 хил. поръчки за 1 седмица...
Адвокати атакуват банковите...
"Еврохолд": Взетият лиценз на...
Румънският финансов надзор отне...
"Ролпласт" откри административна...
Руският аналог на Instagram обеща...
AES България бе отличена с награда...
Meta планира нови масови уволнения...
Ford съкращава 1100 работни места...
Как изкуственият интелект промени...

Последни новини