Може ли да кумуваш на кумовете си?

23831
Може ли да кумуваш на кумовете си?
Снимка: iStock/Guliver

Съществена е ролята на кумовете в живота на младото семейство, което прави избора им важен и дълбоко осъзнат. Кумовете могат да бъдат както семейство, така и непознати един за друг, но близки за младото семейство и веднъж приели да кумуват, те остават свързани завинаги с новото семейство и обвързани с обичаите, които следва да се изпълняват по традиция като посещение в дома на кумовете на определени празници. Много млади двойки избират за свои кумове приятелска двойка, с която споделят и радостта, и израстването си, и тъгата, и щастието, и трънливия път на живота. Те се учат, растат, отглеждат децата си заедно, забавляват се, пътуват, поради което съвсем не е странно кумовете на дадено семейство на свой ред да искат семейството да им кумува, когато са готови да встъпят в брак. Разрешено ли е това обаче? Може ли да кумуваш на кумовете си? Отговорът не е еднозначен, може да бъде както положителен, така и отрицателен.

На втория ден от Коледа гостуваме на кумовете

Може ли да кумуваш на кумовете си?

Ако говорим за църковен брак, отговорът на въпроса може ли да кумуваш на кумовете си е отрицателен. Църквата категорично не позволява това поне по отношение на източноправославните християни. В други религии е позволено, така че категоричен отговор, без да е известна религията на двойките не може да бъде даден.

Що се отнася за гражданския брак обаче, отговорът на въпроса може ли да кумуваш на кумовете си е положителен. Независимо от религията в България е разрешено това при граждански брак, където кумовете изпълняват ролята на свидетели и не е забранено да кумуваш на кумовете си.

Речта на кума е ключ към щастливия брак

Защо някой двойки искат да кумуват на кумовете си?

Вероятно се чудите защо изобщо някой се вълнува от този въпрос и дали може да се кумува на кумовете. Отговорът вероятно се крие в това, че двойките обикновено са млади, искат да празнуват всички хубави поводи в живота си заедно, а това би било трудно, ако и едните, и другите имат задължения към трети семейства за изпълняване на обичаи и посрещане на празници. Някои семейства са толкова близки, че за тях е съвсем естествено да искат да затвърдят своето приятелство и споделен път именно като на свой ред кумуват на кумовете си. В това няма нищо лошо, ако младото семейство е решило да се ограничи само до граждански брак, но ако говорим за източноправославни християни и църковен брак – кумуването на кумовете е непозволено и на бъдещото семейство ще му се наложи да потърси друг кум и друга кума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com