НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Moже ли еволюцията да бъде отречена?

1045

Знаковата творба на еволюционния биолог Ричард Докинс „Най-великото шоу на Земята“ се появява отново на пазара.

Произходът на видовете и еволюционната теория на Чарлз Дарвин продължават да вълнуват учени и философи, както и да дават повод за ожесточени дискусии. За тяхната неоспоримост обаче свидетелстват нови и нови открития на науката. И именно на тях обръща внимание един от най-големите учени и хуманисти – Ричард Докинс.

В ново издание се появява „Най-великото шоу на Земята“ – може би най-знаковата книга на еволюционния биолог, в която той кани читателите на увлекателно пътешествие из доказателствата за непроизволния естествен подбор.Доказателства, които излизат наяве и се допълват взаимно сред смайващите открития от всички клонове на съвременните научни изследвания.

Произлезли ли са хората от маймуните? По едно и също време ли се появяват всички живи същества на планетата? Какво ни свързва с животни и хора, съществували хилядолетия преди нас?

Авторът на „Делюзията Бог“,„Себичният ген“, „Магията на реалността“ и др. търси отговор на тези и други въпроси и оборва напълно всички антиеволюционни митове – от „стълбата на живота“, според която еволюцията стартира от един ствол, до някои от най-крайните религиозни вярвания.

За да даде детайлно и точно обяснение на всички разгледани доказателства, Докинс обръща внимание и на различните методи на датировка и как взаимно те се коригират, за да се получат относително точни цифри.

От живи примери за действителен естествен подбор в наши дни до следи от вкаменелости и примери от молекулярната генетика – в тези 456 страници се потвърждава онази „просто теория“, че „ние сме заобиколени от безброй изключително красиви и чудесни форми и това не е случайност, а пряко следствие от еволюцията.“

Изчерпателна, увлекателна и написана на език, подходящ както за специалисти, така и за незапознати с материята читатели, „Най-великото шоу на Земята“ е блестящ разказ за еволюцията и за начина, по който тя е оформила нашия свят – „симфония“, която припомня чудото на живота, историята на планетата ни и ни кара да се замислим за нашето собствено място в нея.

Семейна реликва припомня историята на България в приносното издание "Ножицата"

С повече от 50 акварелни илюстрации мащабното издание „Ножицата“ е вдъхновено от родовата история на Юлия Спиридонова. Пон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Книги

Салман Рушди с първо интервю след...
Излиза "Лунна светлина" от Сандра...
Свети Валентин 2023 идва с "Горчиво...
На 7 февруари излиза "Вечерни...
Ирена Григорова изследва скритото...
Носителят на Нобелова награда...
Излиза един от първите български...
Салман Рушди издаде новия си роман...
След шест години пауза Харуки...
"Времеубежище" на Георги Господинов...
Издателство Лемур представя...
Има ли шанс "вятърът на промяната"...

Последни новини