Можем ли да преживеем стреса от връщането на работа след отпуската

9333
Можем ли да преживеем стреса от връщането на работа след отпуската
Снимка: iStock/Guliver

Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото, което може да ни помогне да преживеем стреса от връщането на работа след отпуската. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод хормона на щастието през лятото и за съветите за адаптиране към работа след отпуската. Тя посъветва хората, които се връщат на работа след отпуска да не се опитват веднага да бъдат концентрирани и работоспособни в пълния обем.

„Независимо дали е била кратка или дълга почивка, в момента, в който човек се върне в средата, в която живее, автоматично влиза в ежедневната си роля. Добре е да си оставим един два- дни, за да се адаптираме. Да не мислим за всичко това, което се е натрупало в периода, в който ни е нямало“, каза още доц. Бакрачева.

Какви болести издават бръчките

За никого не е тайна, че след прехвърлянето на 30-те години организмът произвежда все по-малко колаген и еластин, осигуряващи гладкост ...

По думите ѝ малкият процент хора, които се чувстват потиснати, могат да повишат нивата си на щастие през лятото. Лятото като цяло със сигурност е благоприятен сезон както от чисто физиологическа, така и от психологическа.

„Слънцето допринася за произвеждането на повече хормони на щастието. От гледна точка на психическата нагласа, лятото е сезон, който е свързан с повече време, прекарано на открито, планиране на отпуската и срещи с хора. Това е един от факторите, които са най-важни за нивото на изживяване на приятни емоции и психическото благополучие като цяло. Единственият стресов фактор може да е свързан с планирането. Възможни са някои малки разочарования при леки ежедневни неудобства на мястото, където отиваме. Това, което можем да направим, за да изживеем пълноценно всеки един момент, е да се концентрираме основно върху хубавите моменти“, посочи още доц. Бакрачева.

По думите й лятото е най-благоприятният сезон, включително за малкия процент хора, които се чувстват потиснати след раздяла или на които им липсва партньорска или приятелска среда.Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската.

Според нея тези два дни няма как човек да е абсолютно концентриран. „По същия начин, когато отидем на мястото, на което ще почиваме, няма как веднага да се отпуснем. Всяка една промяна изисква известно време за физическо, още повече за психическо настройване и приемане на новата роля. Хората обикновено знаят от предишен опит колко време им трябва да се настроят. Най-добре да следват личния си ритъм и да знаят, че някои малки грешки са напълно допустими в периода на разсейване. Това е една добра основа за развиване на уменията за суперлефлексия. Различните хора, имат различни пропуски. Някои, когато работят с цифри, други, когато гледат по-общата картина. В такива случаи може да поискаме и помощ от колега в този период на адаптация“, обясни психологът. По думите й всяка една почивка е много важна и работоспособността веднага се повишава. „Дори, когато става въпрос за кратките почивки през деня. Много хора се лишават от обедната или някои 15-минутни почивки“, каза тя и подчерта, че всяка дава възможност тялото и мозъкът да се възстановят, така че да бъдат по-ефективни и след това.

Как да разберете, че сте натрупали токсини

В съвременния начин на живот няма как да избегнем натрупването на токсини. Но ако те достигнат определено ниво, могат да доведат до теж...

„Независимо от възрастта, етапът, в който сме максимално концентрирани не надвишава 15 минути. Нашата работоспособност е в доста ограничен срок, когато говорим за максималната й форма. Колкото повече почивки има, толкова по-голям е ефекта на индивидуално ниво, но и за организацията. Това е нещо, което е важно да бъде усетено от гледна точка на работодателите. Когато хората са си по-отпочинали и са имали време да се разтоварят от ежедневния стрес, дори за по-малко време могат да свършат повече и по-ефективно нещата, които им предстоят“, допълни още доц. Бакрачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com