Монета, посветена на Украйна, пусна в обращение Централната банка на Естония (Снимки)

2396
Монета, посветена на Украйна, пусна в обращение Централната банка на Естония (Снимки)
Снимка: eestipank.ee

Централната банка на Естония пусна в обращение 2 млн. броя монети с номинал от 2 евро със специален дизайн, посветен на Украйна и свободата, сочи съобщение на официалния сайт на институцията.

Естонската централна банка (Eesti Pank) пуска монетата в обращение чрез банките в страната и търговците на дребно. Монетата може също така да бъде закупена с благотворителна цел като възпоменателен продукт, вървящ с монетна карта, като средствата, набрани от продажбите ще бъдат предоставени в подкрепа на борбата на Украйна за свобода, сочи съобщението на институцията. Дизайнът на монетата е дело на бежанката от Украйна Дария Титова, която учи в Естонската академия на изкуствата.

„Монетата от две евро, посветена на Украйна, от днес ще започне да достига до хората в цяла Естония и на други места в Европа чрез магазините. Тази монета напомня на хората, че свободата е най-висшата ценност и, че тя идва на много висока цена. Украйна в момента води война с цената на живота на собствения си народ за споделените ценности на европейското културно пространство и от нас зависи да продължим да ги подкрепяме в това”, казва Мадис Мюлер, гуверньор на Естонската централна банка.

Той добавя, че Централната банка на Естония бързо е решила да издаде монетата от 2 евро, посветена на Украйна и свободата, отсичайки я още през тази година, за да осигури финансова подкрепа на Украинската централна банка, така, че тя да има възможност да насочи собствената си подкрепа там, където е най-нужно.

„Бихме искали да благодарим на всички, които допринесоха, като закупиха монетната карта, пусната през лятото. Поддръжници от цял свят се включиха и вече е направено първото дарение от 350 000 евро за Украйна. Със сигурност ще има още, тъй като благотворителните продажби продължават.”, казва Мюлер.

Естонската централна банка пусна за продажба 40 000 броя монетни карти с чисто нови монети (Brilliant Uncirculated) през юли с цел набиране на средства за Украйна. Все още 9 000 монетни карти са в наличност, като приходите от ще отидат в подкрепа на Украинската централна банка.

Снимка: eestipank.ee

Монетната карта струва 18 евро и може да бъде закупена както от физическия магазин на Eesti Pank, така и от онлайн портала Omniva.

Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващите три години?

През следващите три години се очаква Българската народна банка да отсече 16 възпоменателни монети, като по-голямата част от тях ще бъде...

Снимка: eestipank.ee

Монетата от 2 евро, посветена на Украйна и свободата включва думите „Slava Ukraini” и изобразява момиче, което защитава птица с ръцете си. Паричката включва и изображение на житен клас.

Колко струват старите български пари

Колекционирането на стари банкноти и монети е страст, която практикуват мнозина у нас. Освен хоби, старите пари могат да носят и сериоз...

Снимка: eestipank.ee

Монетата е с тираж 2 000 000 броя и е отсечена от Монетния двор на Финландия.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Възможно е да получите монетата от 2 евро със специален дизайн като ресто в магазините, но има възможност да бъде закупена като единична бройка или в комплект от 25 монети от физическия или онлайн магазин, добавят от Естонската централна банка.

Още: Вкарват в черен списък търговците, злоупотребяващи с обръщането на цените в евро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com