Мозъкът с времето разпозна собствената си идентичност в трансплантирано лице

5151
Мозъкът с времето разпозна собствената си идентичност в трансплантирано лице
Снимка: iStock

Когато човек е претърпял трансплантация на лице, той най-лесно разпознава лицето си преди травмата и именно в отговор на това родно лице мозъкът реагира най-силно.

С течение на времето обаче реакциите на мозъка към новото трансплантирано лице може да се засилят. Освен това все повече и повече отговарят не само тези области, които са свързани с разпознаването на физическите характеристики на собственото лице, но и онези структури, които обработват психологическите аспекти, свързани с лицето – например спомени, представи за себе си и емоции.

Учените изяснили това, докато провеждали серия от експерименти в продължение на година и половина с 25-годишен пациент, на когото било трансплантирано лице. Изследването е публикувано в списание PNAS.

Физическата черта, която най-много ни отличава от другите хора, е лицето. Лицето е нашата самоидентичност, индивидуалност и важен фактор за социални взаимодействия. За първи път в огледалото се разпознаваме на възраст една и половина – две години и след това тази способност обикновено остава с нас за цял живот, въпреки че с годините лицето ни постепенно се променя. Но не е ясно как ще възприемаме лицето си, ако то се промени драстично, например в резултат на нараняване или след трансплантация на лице.

Животът в града се оказва по-полезен за психиката, отколкото на село

Това става известно благодарение на изследване, проведено от Манос Цакирис от Лондонския университет и неговите колеги. В поредица от пет експеримента учените наблюдавали 25-годишен пациент, който получил огнестрелна рана в лицето, след което живял с получените наранявания в продължение на 18 месеца и след това претърпял лицева трансплантация.

Пациентът бил подложен на два експеримента преди операцията (първият – 10 месеца след травмата, вторият – 16 месеца след травмата) и три – след операцията (3, 15 и 20 месеца след трансплантацията).

Във всички експерименти пациентът виждал снимка на лицето си, трансформирано в лицата на познати хора от същия пол. В първите два експеримента имало снимки на лицето му преди и след травмата, в следващите три към тях била добавена снимка на лицето след трансплантацията.

Как децата се учат от родителите си да се страхуват

Всяко лице, използвано в първите два експеримента, имало шест степени на трансформация (процент на съотношение на собствено и чуждо лице): 0/100, 20/80, 40/60, 60/40, 80/20 и 100/0. А тези, които се появили в последните три изпитания, имали четири степени на трансформация: 0/100, 33/66, 66/33 и 100/0. Виждайки изображението, участникът отговарял дали на снимката е той, или негов познат. По време на експеримента пациентът се намирал в апарата за функционална магнитно-резонансна томография.

От този експеримент станало ясно, че пациентът по-лесно се разпознавал на снимките преди травмата, отколкото на тези, на които бил след това. Освен това, както отбелязват авторите, той по-лесно се разпознавал на снимката преди нараняването, отколкото на снимката след трансплантацията на лице, но тази разлика с времето се изгладила.

Обобщавайки резултатите, авторите заключават, че пациентът несъмнено разпознавал и трите лица (преди, след травмата и трансплантацията) като свои. И макар че на всички етапи той все още силно се идентифицирал с лицето преди травмата, от резултатите може да се предположи, че постепенно пациентът започнал да осъзнава новото си лице като свое и свързвал с него своите психологически черти (представи за себе си, емоции, спомени).

Паранормалните преживявания са норма, а не изключение, сочи ново изследване

Както се вижда от експеримента, нашите системи, които са отговорни за разпознаването на собственото ни лице, с течение на времето очевидно успяват да свикнат и да се адаптират към много резки промени във външността. В същото време нашите „неврони на лицето“ обикновено са в състояние да откликват на изображения, които трудно могат да се нарекат подобни на лице. Такива изображения се генерират от невронна мрежа и невроните ги виждат като причина да се активират, дори когато собственикът на тези неврони не взема предвид изобразеното лице.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com