Анализи и коментари

Мръсната тайна на зелената енергия: Гладът за африкански ресурси

11273

Борбата за металите, използвани в производството на батерии, заплашва да повтори един от най-разрушителните процеси в историята на световната икономика, пише американското издание Foreign Policy. Мръсната тайна на зелената революция се крие в ненаситната нужда от ресурси, които се добиват в Африка.

През юни Европейският парламент гласува ефективна забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили след 2035 г. Ако този закон бъде одобрен в рамките на Европейския съюз, той ще революционизира третия по големина автомобилен пазар в света след Китай и Съединените щати, като ще ускори глобалния преход на цялата автомобилна индустрия към технологията на батериите.

Европейският парламент обаче не взе предвид една важна подробност: светът просто не може да добива и обработва огромните количества минерали, които се използват в производството на батерии - литий, никел, кобалт, манган, паладий и т.н., за да поддържа този бърз преход към електрически автомобили.

Мръсната тайна на зелената революция се крие в нейната ненаситна нужда от ресурси, които се добиват в Африка и други региони с помощта на най-мръсните технологии в света. Нещо повече, ускоряващият се преход към батерии сега заплашва да повтори един от най-разрушителните процеси в историята на глобалната икономика, а именно систематичния добив на суровини в глобалния юг, който се извършва по такъв начин, че развитите страни стават невъобразимо богат, а множество страни от развиващия се свят са принудени да се смиряват с влошеното състояние на околната среда, с нарушаване правата на човека и неизменно ниското равнище на икономическото развитие.

Някои държави се опитват да обърнат тази тенденция и да приберат по-голям дял от богатството, което енергийният преход обещава. Например през 2020 г. Индонезия наложи забрана върху износа на непреработена никелова руда, което на практика принуди чуждестранните компании да върнат обработката на никел в Индонезия. Но много икономисти се съмняват, че подобни забрани наистина могат да стимулират развитието. В един конкурентен глобален пазар подобни инициативи често са възпрепятствани от липсата на местни умения и неразвитите вериги за доставки. Боливия също се опита да се възползва от запасите си от литий, но досега резултатите от тези усилия са доста посредствени.

И работата не е само в икономиката. Тъй като металите, използвани в производството на батерии, стават все по-стратегически, в много отношения толкова централни, колкото петролът беше дълго време, ще бъде много трудно за богатите на ресурси развиващи се страни да защитят своите пътища на развитие от грубата сила на геополитиката. И най-добрият пример за този проблем е Демократична република Конго, която контролира най-големите доказани залежи на кобалт в света, метал, който играе ключова роля в зеления преход, тъй като батериите за електрически превозни средства, направени с кобалт, позволяват по-големи разстояния между зарежданията.

Тук се намесва Китай, чието правителство отдавна определя батериите за електромобили и техните вериги за доставки като стратегическа индустриална ниша. През 2016 г., когато цената на кобалта беше относително ниска, Пекин драстично увеличи покупките си. Китайският минен гигант China Molybdenum купи от американската компания Freeport-McMoRan едно от най-големите находища на кобалт в света - Tenke Fungurume, разположено в югоизточно Конго.

Днес китайските компании контролират 60% от глобалните резерви на кобалт и 80% от капацитета за преработка на кобалт, което дава на Китай значително предимство като производител на батерии за електрически автомобили. Като цяло само китайска компания CATL контролира една трета от световния пазар на батерии.

Фактът, че Китай направи батериите част от своето стратегическо индустриално планиране, предизвика тревога в Съединените щати. През май администрацията на Байдън обяви програма за 3 милиарда долара за разработване на батерии за електрически превозни средства в Съединените щати. Но ако опитите да се вземе по-голям дял от веригата за доставки на батерии от Китай успеят, американските производители ще трябва да разширят достъпа си до минерали като кобалт. Ето защо Вашингтон насочи вниманието си към Конго и към действията на китайците в тази страна.

Конго не може да се нарече обикновена африканска държава. Заемаща площ, приблизително равна по площ на тази на цяла Западна Европа, тази богата на ресурси република в много отношения играе ключова роля в икономическата съдба на целия африкански континент. Всеки потенциален партньор, насочен към минералните богатства на Конго, ще трябва да преодолее същите препятствия, които спъват развитието на целия континент. Поради огромните си размери, вътрешно разположение и изолация от морски пътища, както и поради изключително ограничения достъп до транспортни възли, систематичното разработване на залежите на Конго неизбежно ще засегне съседните страни и ще създаде прецеденти - както добри, така и лоши - за целия континент.

Комбинацията от железопътна и пристанищна инфраструктура има голям потенциал. Например атлантическото пристанище Лобито в Ангола наскоро беше свързано с южната граница на Конго чрез железопътна линия от 830 мили. Няколко страни от Източна Африка вече се борят за финансиране на проекти, които ще свържат техните пристанища в Индийския океан с източно Конго. Въпреки това, тъй като различни китайски компании с различни търговски и политически интереси се фокусират върху свързването на богати на ресурси райони с крайбрежието, за да доставят суровини до Китай, те в крайна сметка – в по-широк смисъл – възпроизвеждат модела на ресурсна икономика от колониалната ера в Африка, в рамките на която страни като Конго рискуват да затънат в състояние на икономическа изостаналост. Според по-оптимистична гледна точка след като бъде изградена трансграничната инфраструктура, това ще открие алтернативни пътища за развитие, включително ще активизира търговията и производството в африканския континент.

Мнозина обвиняват китайските минни компании в допълнително понижаване на техните и без това ниски стандарти за околната среда и трудовите права и има достатъчно доказателства за нечестността на китайските работници в Африка. Освен това китайските компании умишлено забавят изпълнението на обещаните инфраструктурни проекти, които са част от големи минни сделки, но не са пряко свързани с добивната икономика, като например строителството на училища, болници и други обекти на социалната инфраструктура. 

Някои виждат това като удобна възможност за западните компании да изпреварят своите китайски конкуренти, като сключат сделки с Конго с по-голям акцент върху развитието. Съвместни делегации от американски правителствени служители и бизнес ръководители, както и делегации от Европа, редовно посещаваха Конго през последните няколко години, но публичните съобщения за подписването на конкретни споразумения за сътрудничество са рядкост.

Но дори ако Китай се изправи пред по-интензивна конкуренция за правото да работи с Конго, няма гаранция, че енергийният преход няма да предизвика нова битка за африкански ресурси, която няма да донесе никакви ползи на мнозинството от жителите на този континент. Западните гиганти, опериращи в Конго, като швейцарската минна и търговска компания Glencore, далеч не са с добра репутация за нарушения на човешките права и корупция. Необходим е само един бърз поглед към историята на Конго - от ужасяващото белгийско колониално управление до подкрепата на Съединените щати за бруталния и корумпиран режим на Мобуту Сесе Секо - за да разберете, че китайските инвеститори далеч не са единствените чуждестранни участници, които не се държат много съвестно в Конго.

Освен това Китай и Западът понякога трябва да работят заедно в Конго: през 2018 г. китайската компания Molybdenum обедини сили със западни корпорации като Glencore и Ivanhoe Mines, за да се противопостави на приемането на нови минни стандарти, които увеличиха дела на правителството на Конго в минното дело. Борбата, която се разрази тогава между правителството на страната и компаниите, дори доведе до временно спиране на дейността на китайския Molybdenum. Въпреки това, тази компания има мощни съюзници в правителството на Конго, които усърдно осуетяват всеки опит за реформиране на минния сектор на страна непрозрачната - ако правителството изобщо се стреми да го направи, което също е под въпрос, тъй като политиката на Конго е изключително корумпирана и непрозрачна.

Дори ако съперничеството между Съединените щати и Китай да повиши репутацията на Конго, трудно е да се привлече интересът на повече американски компании. Тъй като сега инвеститорите обръщат все повече и повече внимание на спазването на стандартите за опазване на околната среда, социална сигурност и управление, много компании просто не искат да бъдат свързвани с толкова открито корумпирана страна като Конго. Съществуват и законови ограничения, като например Закона за корупционните практики във външната търговия, който няма еквивалент в Китай. 

В изявленията си Вашингтон често подчертава, че бъдещият просперитет на Африка зависи от избора на партньори, а Съединените щати се позиционират като по-екологично отговорен, по-прозрачен и ориентиран към развитието субект. В действителност Съединените щати и Китай може да са по-близки, отколкото изглеждат. И двете страни се стремят да добиват желязна руда и предпочитат да я преработват на своя територия. Докато те могат да разположат повече капацитет за преработка в Конго, ако бъдат помолени, като по този начин оставят на африканците по-голям дял от приходите от минерали, това все още ще бъде твърде малко за Африка да процъфтява от своите минерални богатства. Същността на надпреварата за метали за батерии е в това да се гарантира собствения национален просперитет, а не просперитета на Африка.

Свещеният граал на икономическото развитие на Африка е изграждането на собствена производствена база, дори ако това изисква принудително прехвърляне на интелектуална собственост, така че компаниите да могат не само да добиват и обработват суровини, но и да произвеждат сами батерии. Засега това остава празна мечта, не на последно място защото производството изисква стабилно снабдяване с електроенергия, основен проблем в страни като Конго.

В крайна сметка съперничеството между Вашингтон и Пекин относно минерали за батерии скрива от нас дълбоко и фундаментално разделение не между Китай и Съединените щати, а между Севера и Юга. За да може Глобалният Юг наистина да се възползва от огромното си минерално богатство по цялостен начин – ресурси, които играят критична роля в прилагането на съвременната политика в областта на климата – ще има промени в глобалните вериги на доставки и икономически отношения в такъв мащаб, че те предпочитат изобщо да не говорим за тях.

Кобус ван Стаден е старши сътрудник в Южноафриканския институт по международни отношения. 

Превод: Ганчо Каменарски

Може ли Китай да изпълни собствената си стратегия за зелена икономика?

Китай отново се зарече да изпълни амбициозните си цели за зелено развитие, въпреки увеличеното потребление на въглища в страната и коле...

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Използва ли Русия нова ракета в Украйна или говорим за поредната пропаганда? (ВИДЕО)...
Руски военен експерт предупреждава: Русия може да затъне здраво на фронта в Украйна...
Защо Европа се нуждае от Тайван?
Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)...
Украинските загуби са 191 000 души – дори проф. Витанов разпространява силно съмнителни...
Защо САЩ не могат да разчитат на Европа в битката с Русия?

Последни новини

 • Съвет за всяка зодия за днес, 09 АВГУСТ

  Овен Днес ще правите почти всичко под напора на емоциите и нищо чудно след това да съжалявате.  Телец Не се старайте да помогнете на всяка цена на някой непознат. Гледайте си своята работа и правете каквото трябва. Няма по-инатливи зодии от тези - Виж дали си в списъка Близнаци Не е нужно...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 09 АВГУСТ

  1. Много земя претърсват златотърсачите, но намират малко злато. 2. Ако печелиш много пари, вкарай ги в употреба, като помагаш на другите докато си жив. Това е най-голямото удовлетворение от богатството. Това са невъзможните двойки ЗОДИИ, които винаги се разделят 3. Не искам да си развалям отноше...

 • Кой има имен ден днес, 9 август

  На 9 август имен ден празнуват всички, които носят името Матей, Матея и производните им.  Най-оригиналните пожелания за имен ден Имени дни през август 2022 година  Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе. След възнесението на Иисус Христос всички апостоли пр...

 • Астрологичен наръчник за всяка зодия за днес - 9 август

  Овен Спрете с рутинните дейности. Имате ли чувството, че стоите на едно място? Определено имате нужда от промяна и малко адреналин в кръвта. Телец Днес трябва да направите нещо, за което ще си благодарите в бъдеще. Бъдете креативни и наблегнете на самоусъвършенстването. Защо не запишете някой кур...

 • Ароматни сиренки с масло от тефтерчето на баба

  Необходими продукти: брашно - 500 г сода за хляб - 1 ч.л. кисело мляко - 1 кофичка / 400 г/ сирене - 250 г кашкавал - 150 г сол - на вкус олио - 1/2 к.ч. яйца - 1 бр масло - 50 г ЗА НАМАЗВАНЕ яйце - 1 бр. ЗА НАМАЗВАНЕ масло - 20 г ВИЖТЕ ТОЧНО КАК СЕ ПРИГОТВЯТ СТЪПКА ПО СТЪПКА ТУК!...

 • Отиде си Оливия Нютън-Джон

  На 73 години почина световната музикална и кино звезда Оливия Нютън-Джон. Британският вестник "Дейли Мейл" съобщава, че тя актрисата е починала в имението си в Северна Калифорния тази сутрин. Новината за кончината съобщи нейния съпруг Джон Ийстърлинг във Facebook. Семейството на певицата помоли ...

 • Несъвместими зодии, които се привличат един към друг

  Романтичните отношения могат да бъдат щастливи, ако партньорите се обичат, ако са съвместими един с друг. Особено важно е последното, за което много хора знаят. Хората се опитват да намерят някой, който им подхожда, с когото могат да се разбират. Но не всеки успява. Има хора, които са несъвместими,...

 • Русия: За два дни шест чуждестранни кораба напуснаха украинските пристанища

  Танкер от Турция, два сухотоварни кораба от Либерия, както и два сухотоварни кораба и танкер под флага на Маршаловите острови напуснаха украинските пристанища в рамките на изпълнението на инициативата "Сигурен транспорт на зърно от украинските пристанища". Това съобщи Михаил Мизинцев, ръководител на...

 • 5 любимци на жените според зодията

  Харизматичен, смел, вълнуващ фентъзи, брутален и привлекателен. Астролозите казват, че сред всички представители на Зодиака има мъже, които ще зарадват всяко момиче без никакви усилия. Кои са тези красиви, здрави, смели, силни и харизматични мъже, научете сега: Овен Овните имат вродена дарба да п...

 • Пак глоба за журналистката, вдигнала в ефир плакат срещу войната

  Руската журналистка Мария Овсянникова, станала известна с това, че прекъсна новинарска емисия на държавната телевизия с плакат срещу инвазията в Украйна, беше осъдена днес да плати нова глоба заради това, че осъжда войната, предаде Франс прес. Овсянникова бе призната за виновна от административен с...

 • Към какви болести са предразположени различните зодии?

  Някои твърдят, че ако знаем какво е заложено у нас генетично можем да го предотвратим. Днес ще се спрем на това, какви болести носят различните зодии, какви са характеристиките на тялото им и как могат да предотвратят риска от сериозни заболявания. Астролозите са на мнение, че представителите на вс...

 • Унгарският премиер Виктор Орбан едва не потънал с надуваема лодка в Хърватия

  Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който обикновено прекарва лятната си отпуска на хърватското крайбрежие, едва не потънал там с надуваема лодка, но бил спасен от местен журналист, съобщават хърватски медии. Инцидентът с Орбан станал през уикенда в залив на остров Вис край далматинското ...

 • Почти двойно се оскъпява бъдещият 5-звезден затвор  

  Почти двойно ще се оскъпи изграждането на т. нар. пилотен затвор край дупнишкото село Самораново. Поръчката за строителство на стойност 28,3 млн. лв. без ДДС се провали. Преди да обявят друга, от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  пуснаха пазарни проучвания за определяне н...

 • 7 зодии, които обичат с цялото си сърце

  За мнозина любовта е най-важното нещо на света. Тези личности ценят любовта като най-висшата емоция и силно вярват в изразяването на чувствата си по много прозрачен начин. Чувстват и обичат много силно. Подобни хора трябва да се ценят. Астрологията дава възможност на човек да разбере чертите на личн...

 • Новините: Най-важното за деня, 8 август

  Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 август. ШЕФЪТ НА ЦИК: ИМА ДОСТАТЪЧНО МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ, ИЗБОРИТЕ ЩЕ СТРУВАТ 70.5 МЛН.ЛВ. Необходимият брой машини за гласуване - 12 837 на брой, са налични и достатъчни, за да бъдат произведени изборите. Няма необходимост от ...

 • Обединяват училища в Разлог, за да не фалират

  В рамките на два дни временно изпълняващият длъжността кмет на oбщина Разлог инж. Венцислав Гърменов и зам.- кметът по икономическите и правни въпроси Иван Гюров се срещнаха с ръководството на учебните заведения в Разлог. Разговорите бяха проведени във връзка с наближаването на отоплителния сезон и...

 • Тези ЗОДИИ стават изключително зли, когато са провокирани

  Някои хора са изключително мили и благородни, докато други са неразумно подли и имат свой собствен зъл език! Дори един обикновен разговор с тези хора може да ни подлуди и бързо да ни изнерви! Такива хора не се интересуват от чувствата на никого и лесно могат да ни покажат своята наистина тъмна стран...

 • Двама души пострадаха при катастрофа в София

  Двама души са в болница, след като шофьор се заби в стълб в София, съобщиха от МВР за "24 часа". Инцидентът станал около 19 часа на бул. "Цариградско шосе" в района на бившия хотел "Плиска". Шофьор на лек автомобил загубил контрол над колата и се забил в стълб. Той и негов спътник са откарани в бол...

 • Украйна: Предотвратихме заговор за убийство на министъра на отбраната

  Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е арестувала руски агенти, които са планирали да убият министъра на отбраната и началника на военното разузнаване, предава БГНЕС. ССУ "арестува убийци от руските специални служби, които са подготвяли покушения" на министъра на отбраната Олексий Резников и...

 • Каква жена си според рождения си ден?

  Експерт по нумерология, медиум, четец на карти Таро и разбиращ яснота Сет Вермилия казва, че добавянето на планетарно влияние към теориите за числата помага да се закръглят характеристиките на хората въз основа на деня, в който са родени. „Историята често определя пола и стереотипите на индиви...