Музикаутор: Според закона авторските права важат до 70 години след смъртта на автора

1915
Музикаутор: Според закона авторските права важат до 70 години след смъртта на автора
Снимка: БГНЕС

Според закона авторските права важат до 70 години след смъртта на автора, а парите отиват при неговите наследници. Това става ясно от репортаж на bTV по повод писмото на Музикаутор до Министерство на отбраната, в което сдружението обръща внимание, че военните оркестри трябва да заплащат авторските права на музиката, която изпълняват.

В своя отговор до Музикаутор министерството отбелязва: „Когато Министерството на отбраната, Националната гвардейска част, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" или друго юридическо лице на пряко подчинение на министъра на отбраната са организатори на концерти, същите като самостоятелни юридически лица следва да сключат договори за отстъпване на права“. Още: Министър към Музикаутор: Военните ще уредят правата за музиката, която използват

В тази връзка пред bTV изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров даде пример с химна на българската армия „"Велик е нашият войник". Негов автор е композиторът Михаил Шекерджиев и правата за това произведение реално ще бъдат погасени през 2028 година.

„Изкуството си има цена. Както се плаща един билет в театър за известен актьор, така трябва да се плаща и когато се изпълнява авторска музика“, добави диригентът на Софийския духов оркестър Васил Делиев.

От телевизията потърсиха за коментар и дългогодишния диригент на строителните войски Доцо Вътков. Той изтъкна значението на създаването на маршове от български творци, като попита риторично: "Представяте ли си българските войници да маршируват под иначе чудесните американски, руски, немски маршове?".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com