МВФ: 6% ръст на световната икономика, развиващите се страни изостават

2518
МВФ: 6% ръст на световната икономика, развиващите се страни изостават
Снимка: iStock

Световната икономика ще отчете ръст от 6% тази година, но различията между страните се увеличават, тъй като напредналите икономики се ускоряват, докато развиващите се страни изостават, заяви Международният валутен фонд (МВФ).

Въпреки че прогнозата за глобален растеж е непроменена от предходната прогноза през април, САЩ се очаква да постигнат по-бърз 7-процентен ръст благодарение на огромните държавни разходи и широко разпространените ваксинации срещу Covid-19. МВФ обаче намали прогнозата за Индия, която е изправена пред възраждане на инфекциите.

„Достъпът до ваксини се очерта като основна линия на разделение, според която глобалното възстановяване се разделя на два блока“, заяви Международният валутен фонд в своя актуализиран доклад „Световна икономическа перспектива“, предупреждавайки за опасността за икономиката, ако се оставят новите вирусни варианти да върлуват.

Възстановяването "не е гарантирано дори в страни, където в момента инфекциите са много ниски, докато вирусът да циркулира другаде", се казва в доклада.

И въпреки че неотдавнашният скок на инфлацията е резултат от безпрецедентния и неравномерен обрат на пандемията и би трябвало да се окаже временен, МВФ повиши възможността повишенията на цените да станат „постоянни“. Базираният във Вашингтон кредитор за пореден път подчерта, че „непосредствен приоритет е да се прилагат ваксини по справедлив начин в целия свят“.

Напредналите държави са ваксинирали близо 40% от населението, в сравнение с едва 10% в развиващите се пазари и още по-малко в страните с ниски доходи, се казва в доклада.

„Появата на силно инфекциозни вирусни варианти може да провали възстановяването и да унищожи 4,5 трилиона долара кумулативно от глобалния БВП до 2025 г.“, предупреди главният икономист на МВФ Гита Гопинат в публикация.

Въпреки че някои държави с нововъзникващи пазари като Бразилия и Мексико са готови да покажат по-силен растеж през тази година, развиващите се страни като група изостават и се борят да се върнат на своите нива преди пандемията.

"Бих казала, че сме по-притеснени, отколкото през април," каза Коева-Брукс заместник-директор на изследователския отдел на МВФ, пред АФП.

МВФ настоява за план за 50 милиарда долара, който предлага "осъществими разходи за прекратяване на пандемията" чрез разпространение на ваксини и адресиране на непосредствените нужди в страните с по-ниски доходи.

Нарастващите цени са друг фактор, който тежи върху глобалното възстановяване и представлява предизвикателство за политиците.

"Безпрецедентният срив в световната икономика през миналата година продължава да предизвиква вторични трусове", каза МВФ, посочвайки недостига на компютърни чипове и липсата на транспортни контейнери там, където са необходими, което забавя доставките на материали.

Коева-Брукс заяви, че някои от затрудненията и скоковете на цените са очаквани и трябва да бъдат временни, но икономистите от МВФ признават, че по-високата инфлация може да остане.

Тъй като ситуацията е уникална и „никога не сме знаели как да отворим отново икономики след криза като тази“, е трудно да се прогнозира, каза тя.

МВФ обаче заяви, че инфлацията трябва да се върне към предпандемичните граници през 2022 г. и призова централните банки да откажат да реагират на временния ценови натиск - но да бъдат готови да предприемат "превантивни действия".

Ваксинациите позволиха икономическо възобновяване и доведоха до подобрения в САЩ за тази и следващата година, когато се очаква ръстът да достигне 4,9%. Това обаче предполага, че по-късно тази година Конгресът на САЩ ще одобри нов кръг от разходи, като тези за инфраструктурата и програмите за създаване на работни места на президента Джо Байдън.

МВФ повиши също прогнозите за 2021 г. за Канада и Великобритания на съответно 6,3% и 7%, докато се очаква БВП на еврозоната да се увеличи с 4,6%, малко по-високо от този през април.

Прогнозата за растеж на Индия беше намалена с три пункта до 9,5 процента и дори за Китай беше намалена с три десети от процентния пункт до 8,1 процента.

В Латинска Америка се очаква Мексико да отчете по-висок растеж, подпомогнат от положителните ефекти от американската икономика, а Бразилия също получи тласък на фона на нарастващите цени на суровините, се казва в доклада.

Още: Кристалина Георгиева с предупреждение за разлики между богати и бедни страни след пандемията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com