МВнР: Заместникът на Майк Помпео даде България за пример в НАТО

3225
МВнР: Заместникът на Майк Помпео даде България за пример в НАТО
Снимка: МВнР

„Две съюзнически страни развиват отношения на стратегическо партньорство и споделят общи демократични ценности“. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева по време на съвместната си пресконференция със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, съобщиха от МВнР.

В отговор Съливан допълни, че отношенията между България и САЩ са по-силни от всякога и продължават да укрепват. „За нас е важна сигурността на България като наш съюзник в НАТО“, каза американският дипломат. Той припомни, че през 2019 г. България ще отбележи 15 години от членството си в НАТО. „А страната ви е силен съюзник и много важен партньор и приятел в региона“, подчерта той.

Заместник-държавен секретар на САЩ идва в София по повод енергийната диверсификация

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан ще пътува от 12 до 20 декември в Европа, като няма да пропусне и София, където ще бъд...

Пред медиите вицепремиерът разкри, че един от основните акценти в разговора между двамата и водените от тях делегации са били възможностите за подобряване на търговските отношения между страните ни. „По време на разговора Джон Съливан припомни неедократно, че е бил заместник секретар по търговията. Двамата се съгласихме, че въпреки ръста в стокообмена има още много потенциал в отношенията ни“, каза тя.

Министър Захариева е поставила на събеседника си и въпроса за сключване на социална спогодба между двете държави. „Той е много важен за нашите сънародници в САЩ“, подчерта Екатерина Захариева. Друга тема на разговорите е отпадането на визите за пътуващи към САЩ българи.

„Искам да благодаря на САЩ за доброто сътрудничество в тази посока и да изразя надежда, че България в скоро време ще бъде третирана като другите европейски държави и в близко бъдеще ще се стигне до отпадане на визите за наши граждани“, каза тя.

По време на разговорите министър Захариева постави също въпроса за подкрепата на САЩ за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Смятам, че стабилна демокрация се гради върху стабилна икономика, затова членството ни в ОИСР е наш приоритет. Нещо повече – българският бизнес е готов и вече участва в много органи и инструменти на организацията, а правителството има програма“, посочи вицепремиерът.

Захариева: България иска Македония за съюзник в НАТО

От национален интерес за България е Република Македония да бъде съюзник в НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това за...

В отговор на журналистически въпроси двамата подчертаха, че за България е стратегически важно да създаде диверсификация на енергийните трасета и източници. „Променената енергийна стратегия на България, с която решихме да участваме с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполи е още една гаранция за това“, подчерта министър Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика