МВР министърът призна за "единични случаи" на неправилна регистрация на престъпления

3322
МВР министърът призна за "единични случаи" на неправилна регистрация на престъпления
Снимка: БГНЕС

Лъже ли МВР в статистиката за престъпленията и специално за жертвите на катастрофи по българските пътища? На този въпрос трябваше да отговаря вътрешният министър Младен Маринов в днешния парламентарен контрол. Питането беше поставено от народните представители от БСП Иван Иванов и Георги Свиленски, който е зам.-председател на транспортната комисия в парламента.

Маринов беше категоричен, че в системата за регистрация на престъпления от общ характер нямало системни грешки. Имало обаче "единични случаи на неправилно регистриран заявителски материал”, както и "един случай на чисто техническа грешка", специално що се отнася за регистрацията на жертви на катастрофи. Той увери и, че при такива "единични случаи" съответните служители понасят отговорност, но не стана ясно каква точно.

Войната по българските пътища - заради безотговорността на шофьорите, но и на държавата

Стотици хора загиват всяка година в катастрофи у нас. Въпреки хилядите дискусии и опити за мерки срещу нея, войната по пътищата продълж...

В дупликата Георги Свиленски обаче не се съгласи и посочи, че в БСП имало редица оплаквания за отказ на полицейски управления да регистрират сигнали за престъпления. Той даде и друг пример – за статистиката на МВР в момента загиналите при автобусната катастрофа в Искърското дефиле, до Своге, са 18, а цяла България знае, че са 20 души. Припомняме, че трима души починаха не на място – един на път за болницата, а още двама след като лекарите се бориха седмици наред за живота им.

Все пак Маринов загатна какво е обяснението на тази аномалия - всички данни за ПТП се регистрират в рамките на 24 часа, включително корекция при промяна на състоянието на пострадал в рамките на 30 дни. От думите му обаче не стана ясно кога се прави корекцията при загинали – дали в статистиката за деня на "случване" на ПТП или в статистиката към деня, в който ранен почива. Вътрешният министър обясни и, че полицейската статистика включва само престъпления от общ характер, като са изключени престъпления против Република България, включително заради класифицирана информация, престъпления извън българска територия и престъпления при тъжба на жалбоподател. По думите му, имало няколко степени на номерация на престъпление - по номер на заявление, по номер на евентуално досъдебно производство и т.н.

Припомняме, че през годините на няколко пъти имаше сигнали за грешна полицейска статистика. Последният засега такъв сигнал беше на Института за пътна безопасност, който се ръководи от бившия шеф на КАТ Богдан Милчев. Той беше заради очевидна разлика в броя на загиналите през тази година (до 28 септември) и същия период на миналата година. Обясненията от МВР бяха, че някои произшествия не се включвали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com