На 70-годишнината си РЗИ в Смолян посочи ясно здравните проблеми в региона

2769
На 70-годишнината си РЗИ в Смолян посочи ясно здравните проблеми в региона
Снимка: РЗИ - Смолян

Тази година Регионалната здравна инспекция в Смолян отбелязва 70-годишнина. Над 9000 служители са оставили своя труд и принос в нея за този период. Днес в РЗИ работят 54 служители, при щат 62, сред които 4 лекари, 15 санитарни инспектори, 6 лаборанти, 4 инженери и др. Средната им възраст е 50 години и половина.

По случай кръглата годишнина зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов посети Смолян и на среща с колектива връчи поздравително писмо и плакет от здравното ведомство, съобщиха от инспекцията.

Пак по този повод РЗИ организира безплатни медицински прегледи. В партньорство с общините Смолян и Рудозем и Клъстера на здравните региони инициативи прегледи в двата града извършиха чл. кор. проф. д-р Николай Цанков - дерматолог, проф. Атанас Щерев - акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве, и доц. Пламен Попиванов - ендокринолог. Близо 200 души се прегледаха - част от тях проблемни пациенти, насочени от специалисти на РЗИ.

С участието на зам.-министър Златанов в двата града дискутираха здравни проблеми.

Доклади представиха директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева, проф. Андрей Кехайов и изпълнителният директор на МБАЛ-Девин - Радка Грозданова.

Д-р Кубатева заяви, че са били формулирани няколко основни проблема на регионално ниво - недостиг и застаряване на медициците и специалистите по здравни грижи; тежкото положение на общинските болници; нуждата от достъп до високо специализирани медици в малките общини; проблеми с финансирането на лечебните заведения.

Направено бе предложение от РЗИ да се изгради модел за обучение в Медицинския университет на лекари за работа в системата на общественото здраве и това да стане в партньорство между инспекциите и съответните факултети.  

Целта е заедно да се търси решение на най-сериозния проблем за системата - кадровият. Други предложения са свързани с прецизиране на законодателството във връзка с въвеждане на телемедицина, овластяване на РЗИ за решаване на регионални проблеми и генериране на здравни политики.

Има идея и да се намери механизъм за периодично осигуряване на високо квалифицирани лекари в малките и отдалечени общински болници.

Срещата в Рудозем показа, че контактите с медици, общественици и жители на общините са ползотворни, а предложенията от дискусиите ще бъдат предоставени на компетентните органи.

„През всичките години от дългата си история РЗИ работи в полза на общественото здраве. Отговорната и нелека дейност остава засега недооценена. Оставаме с надеждата, че системата на общественото здраве ще бъде поне равнопоставена с лечебната дейност, за да се погрижим и за здравите хора в страната и подобрим качеството на живот, изпълнявайки мисията на общественото здраве“, заяви директорът на инспекцията д-р Мими Кубатева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян