НА ЖИВОВойната в Украйна

На бюджетна комисия: Не мина забраната за износ на руски петрол

1929

Комисията по бюджет и финанси не одобри законопроекта, с който се забранява износът от България на суров нефт и нефтопродукти с произход Русия. Причината е, че гласовете "за" и гласовете "против" и "въздържал се" бяха равни. Забраната обаче беше одобрена на енергийна комисия, т.е. всичко е в ръцете на пленарна зала. 

Законопроектът е внесен от ДПС във връзка с дерогацията за България за руски петрол. Страната ни получи изключение от правилото, което й позволи да внася руски петрол до 31 декември 2024 г. Законът урежда контрола на продуктите и цели те да бъдат облагани, за да се гарантира внасянето на дължимите вноски в бюджета, което да позволи финансиране на компенсации за високите цени на горивата.

От Българската петролна и газова асоциация обаче обърнаха внимание, че няма да има свръхпечалби и призоваха да се преработи този законопроект. 

ОЩЕ: В парламента стана ясно как България моли ЕК за "Лукойл"

Вносителите от ДПС отчетоха, че този законопроект трябва да бъде подобрен между първо и второ четене, тъй като ситуацията е динамична.

„Законът нищо няма да влоши. Само ще гарантира, че ще има много ясен контрол върху процесите. Колкото до спирането на работа, точно за това италианската държава влезе в идентичната рафинерия, която се намира там, собственост на „Лукойл“, коментира още Йордан Цонев от ДПС. Според него, ако се наложи, българската държава, трябва да направи като италианската.

ОЩЕ: ДБ внесе закон, с който държавата да може да поеме контрола над "Лукойл"

В този смисъл от „Демократична България“ припомниха за своя законопроект за контрол над рафинерията, като отчетоха, че това не означава национализация.

Мартин Димитров коментира, че ще подкрепи законопроекта. „Правителството, служебният кабинет, прецениха, че ще взимат това решение без да водят дебат с парламента. Те монополизираха темата и решиха сами да взимат решение. Това е поредната тема, по която те заобикалят абсолютно неправомерно парламента“, добави Мартин Димитров. Според него, ако се разреши износът на дизел и бензин, това би довело до тяхното поскъпване.

ОЩЕ: Служебният кабинет одобри прилагането на дерогацията за покупка, внос и трансфер на суров руски нефт

От Министерство на финансите уточниха, че въпреки регламента, все още на практика няма забрана, докато съветът не вземе решение да се наложи забраната. От министерството уточниха, че износът на дизел се забранява от 5 март 2023 г. 

Стана ясно, че „Продължаваме промяната“ ще се въздържат по законопроекта на ДПС, защото според тях той е частично, а не цялостно решение на високите цени на горивата.

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ припомни, че тази дерогация е договорена именно от правителството „Петков“. Според него забраната на износа е добро решение, тъй като така ще може ценовото предимство да остава тук в България.

Не така мислят от БСП. Според проф. Румен Гечев „Нефтохим“ не може да работи, ако не изнася.

„Ако някой някога реши да не изнася, той затваря“, подчерта проф. Гечев.

Делян Добрев от ГЕРБ обърна внимание, че "Нефтохим" преди войната в Украйна са работили с неруски петрол и затварянето на износа, не би трябвало да им е проблем. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини