На Доналд Тръмп са повдигнати обвинения. Какво следва сега?

2134
На Доналд Тръмп са повдигнати обвинения. Какво следва сега?
Снимка: Getty Images/Guliver

Събитията в основата на повдигането на обвинения срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк - пари, платени за мълчанието на порнозвезда, която твърди, че е имала сексуална връзка с него - са се случили преди почти седем години.

Но потенциален съдебен процес би могъл да започне не по-рано от година, казват правни експерти, а това увеличава възможността бившият президент на САЩ да се изправи пред съдебни заседатели в съдебна зала в Манхатън по време или дори след президентската кампания през 2024 г., чрез която той иска да се върне в Белия дом.

Разширен състав от съдебни заседатели гласува за повдигане на обвинения срещу Тръмп след продължили месеци изслушвания на доказателства за платени от него 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс в последните дни на предизборната кампания през 2016 г. С парите е трябвало да бъде купено нейното мълчание за срещата, която тя твърди, че двамата са имали години преди това.

Обвиненията бяха неясни, въпреки че според правни експерти е вероятно Тръмп да бъде съден за фалшифициране на бизнес документация по обвинения, че е уккрил истинското естество на плащанията.

Тръмп отрича твърденията на Даниълс. Адвокатът му обвинява Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, в изнудване.

Тръмп, първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателно преследване, е начело на потенциалните съперници за номинацията на Републиканската партия, сочат проучвания на общественото мнение. Сред съперниците е и губернаторът на Флорида Рон Десантис, за когото се очаква да се кандидатира за Белия дом.

В първите девет месеца на 2022 г. средната продължителност на наказателни дела в Манхатън е била повече от 900 дни, нужни за придвижването от внасяне на обвинителния акт до произнасяне на присъда, сочат данни на отдела за обслужване на наказателно преследване в щата, а случаят на Тръмп далеч не е типичен.

Това може да доведе до продължаване на съдебния процес след деня на изборите през ноември 2024 г., въпреки че изправянето на новоизбран президент или въобще на президент пред съда на щатско равнище би могло да навлезе в непроучени правни води. Ако бъде избран, той няма да има право да помилва себе си по щатски обвинения.

"Това е толкова безпрецедентен случай, че ми е трудно да преценя", отбеляза Карън Фридмън Агнифило, бивш главен помощник на окръжния прокурор в Манхатън, запитана по-рано този месец дали съдия ще изправи Тръмп пред съда непосредствено преди изборите. "Мисля, че това крие опасности", каза тя, цитирана от БТА.

Делото в Ню Йорк е едно от няколко срещу Тръмп, включително по разследване за намеса в изборите в Джорджия, както и по две федерални разследвания за ролята му в щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници, опитващи се да отменят изборната му загуба през ноември 2020 г. Друго разследване се води за изнесените от Тръмп класифицирани документи, след като напуска Белия дом.

ОСПОРВАНЕ НА ДЕЛОТО

В началото на кариерата си в сферата на недвижимите имоти, като телевизионна знаменитост, а след това и в политиката, Тръмп, който е известен като човек, който обича да прибягва до съд, е използвал агресивни контраатаки и тактики за забавяне, когато се е сблъсквал с правни предизвикателства.

Тръмп обвини окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който е демократ, че го е взел на прицел по политически причини и може да се опита да поиска сваляне на обвиненията на това основание.

Тръмп вероятно ще търси и други пътища, някои от които биха могли да се превърнат в сложни правни въпроси, изискващи време за разрешаване.

Бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен порано каза, че е координирал с Тръмп плащанията към Даниълс и към втора жена, бившият модел на "Плейбой" Карън Макдугъл. Тя също твърди, че е имала сексуална връзка с Тръмп, което той отрича.

Синовете на Тръмп за обвинението: Това е прокуратура от страна от Третия свят

"Това е прокуратура от страна от Третия свят. Опортюнистично насочване към политически опонент в година на кампания". Това написа в Twi...

Докато е бил президент, Тръмп е възстановил на Коен разходите към Даниълс и федералните прокурори, повдигнали обвинения срещу Коен, са записали в съдебните документи, че плащанията са били фалшиво отразени като плащания за правни услуги.

Фалшифицирането на бизнес документи - обвинение, което според правните експерти е най-вероятно да бъде повдигнато - е дребно престъпление.

За да бъде това обвинение квалифицирано като углавно престъпление, прокурорите трябва да докажат, че Тръмп е фалшифицирал документацията, за да прикрие друго престъпление.

Една от възможностите според в. "Ню Йорк таймс", е прокурорите да заявят, че самото плащане е нарушило щатския закон за финансиране на предизборните кампании, тъй като то представлява незаконно тайно дарение в интерес на кампанията му.

Но използването на щатския изборен закон по този начин - и по дело срещу федерален, а не щатски кандидат - е неприлагана правна теория и адвокатите на Тръмп със сигурност ще я оспорят.

Адвокатът на порнозвездата, заради която обвиняват Тръмп: Нека истината и справедливостта възтържествуват

"Обвинението срещу Доналд Тръмп не е повод за радост". За това предупреди адвокатът на порнозвездата Сторми Даниелс - Кларк Брюстър, сл...

Тръмп може също така да твърди, че срокът на давност - пет години в този случай - трябва да е изтекъл.

Съгласно законодателството на Ню Йорк срокът на давност може да бъде удължен, ако обвиняемият е бил извън щата, но Тръмп може да се аргументира, че това не се отнася за действащ президент на САЩ.

"Има множество възможности", каза преди новината за повдигането на обвинения Дейвид Шапиро, бивш агент на ФБР, прокурор и преподавател в Колежа по наказателно правосъдие "Джон Джей" (John Jay College of Criminal Justice) в Ню Йорк. "Това е дело мечта за защитата", добави той.

ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ И СНИМКИ, ОТПЕЧАТАНИ ВЪРХУ ЧАШИ

Според говорител на Браг, прокурорите и правният екип на Тръмп преговарят за датата, когато той ще се яви пред правосъдието и ще трябва да пътува от дома си във Флорида до канцеларията на окръжния прокурор в Ню Йорк, за да му бъдат взети пръстови отпечатъци и да бъде сниман.

Критици на Тръмп: Обвинението ще даде тласък на кандидатурата му за преизбиране

Някои от противниците на Тръмп се опасяват, че първото в историята съдебно обвинение на бивш президент на САЩ може да се окаже губещо и...

След това Тръмп ще се яви за пръв път в съда, където официално ще му бъдат повдигнати обвинения. Вероятно ще му бъде позволено след това да се прибере у дома, твърдят експерти.

"Ню Йорк таймс" и телевизия "Ен Би Си нюз" съобщиха, че се очаква Тръмп да се яви следващата седмица, позовавайки се на неговите адвокати. Ако Тръмп по някаква причина реши да не се яви доброволно, прокурорите могат да поискат екстрадирането му от Флорида.

Ще бъде ироничен обрат, ако Десантис както обикновено ще трябва да даде официално одобрение по искането за екстрадиране в качеството си на губернатор.

В пост, качен в "Туитър" вчера, Десантис каза, че няма да съдейства по искането за екстрадиция, като нарече повдигането на обвинения политически мотивирано. Но правни експерти от Флорида казаха, че ролята на губернатора в този процес е строго административна и поставиха под въпрос това дали Десантис може законно да откаже такова искане.

Ако е необходимо, казаха експертите, канцеларията на окръжния прокурор в Манхатън също може да се обърне към съда, за да гарантира явяването на Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Разкритие: САЩ пращат F-35 и бомби за милиарди долари на Израел

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com