На какво е симптом издаването на звуци по време на сън?

16434
На какво е симптом издаването на звуци по време на сън?
Снимка: iStock/Guliver

Кататренията принадлежи към категорията на изолираните симптоми, свързани със съня. Атаките на силни звуци, подобни на пъшкане или хленчене, се появяват предимно в REM съня (80%), главно при мъже на възраст от 5 до 36 години, с пик на 19-годишна възраст.

Клиничните последици от това състояние включват влошаване на качеството на съня и будността през деня, а социалните последици включват ограничаване на социалните контакти. В момента има две противоположни гледни точки за същността на кататренията.

Според първата кататренията е форма на парасомния, свързана с REM съня, според втората е едно от нарушенията на дишането по време на сън. Неинвазивна непрекъсната вентилация с положителен въздушен поток по време на сън, хирургия и орални апликатори се използват за лечение на кататрения.

Вредно ли е прекаленото спане?

Пристъпите на вокализация по време на катар обикновено се появяват два до шест часа след заспиване и продължават от 2 до 50 секунди, като чести са ситуации (до 80% от случаите) на групови атаки с продължителност на единичен клъстер от две минути до един час.

Моделът на дишане по време на атака има следните отличителни черти: дълбокото вдишване е последвано от продължително и тежко издишване, придружено от звук, който се описва като пъшкане. Ако припадъците образуват клъстери, тогава на полиграмата на съня се записва епизод на брадипнея, завършващ с края на епизода, докато насищането на кръвта с хемоглобин обикновено не пада под 90%, тоест не достига степента на клинично изразена хипоксемия.

Какво разкриват повтарящите се сънища?

Обикновено стенанията в сън се появяват при млади хора на възраст между пет и 36 години, като пикът е на 19-годишна възраст. Разпространението на кататренията в общата популация все още не е известно. Смята се, че това разстройство се среща при 0,5% от пациентите. Известно е, че мъжете страдат по-често от жените, в съотношение 3:1. Освен това е установена семейна предразположеност към развитието на това състояние: 14,8% от пациентите имат близки роднини със същите симптоми.

Последиците от кататренията са предимно в естеството на социалната дезадаптация. Например младите хора, които отиват да служат в армията, не могат да се адаптират дълго време в колектива поради своите особености. И жените са подложени на емоционален дистрес, тъй като им е трудно да намерят партньор в живота, който не би попречил на това състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com