На какво може да се дължи прескачане на цикъл с 1 месец?

46627
На какво може да се дължи прескачане на цикъл с 1 месец?
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено първата мисъл на жените при закъснение на месечния цикъл или прескачане на цикъл с един месец е, че е настъпила бременност, което за едни поражда повод за притеснение, а при други е дългоочаквана радост. Преди да се притесните или развълнувате и после да останете разочаровани, проверете това ли е наистина причината за закъснението на цикъла ви. Освен бременността има различни физиологични причини, както и заболявания, които могат да доведат до прескачане на цикъл с един месец.

50 факта за менструацията, които и мъжете трябва да знаят

6 причини, различни от бременност, за прескачане на цикъл с 1 месец

1. Перименопауза

Периодът преди същинската менопауза се характеризира освен с редица други симптоми и с нередовен цикъл. В този период пропускането на месец или дори на няколко месеца не са нещо ненормално и са очаквани. Продължителността на перименопаузата е от няколко месеца до десетилетие и освен прескачане на цикъл с 1 месец или с няколко се наблюдават и горещи вълни, нервно напрежение, сърцебиене, резки и неочаквани промени в настроението, промени в продължителността на месечния цикъл, проблеми със съня, хормонален дисбаланс и други.

2. Промени в теглото

Както рязкото отслабване, така и напълняването могат да доведат до прескачане на цикъл с 1 месец. При напълняване и нередовен цикъл може да се подозира и хормонален дисбаланс, както и синдром на поликистозните яйчници. Поддържането на ниско тегло, дори да не е постигнато бързо и с драстична диета за отслабване, също може да повлияе негативно на месечния цикъл и да причини както прескачане на цикъл с 1 месец, така и други аномалии, свързани с цикъла.

Природни методи за предизвикване на цикъл

3. Стрес

Стресът е сред основните причини за нередовен цикъл. Силният стрес или продължителният могат да причинят прескачане на цикъл с 1 месец или дори липсата му за няколко месеца. В този случай не се открива физическа причина за нередовната менструация. 

4. Заболявания на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза са в тясна връзка с половите хормони и менструацията. Недостатъчното производство на хормони или свръхактивната щитовидна жлеза влияят негативно на производството на полови хормони, което се отразява негативно на менструацията. Специалистите съветват да посетите и ендокринолог, а не само гинеколога си при проблеми с месечния цикъл.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

5. Хронични заболявания

Редица хронични заболявания, оставени неконтролирани или лошо контролирани, могат да доведат до прескачане на цикъл с 1 месец. Сред тях е диабетът. Оставен без добър лекарски контрол, диабетът води до резки промени в нивата на кръвната захар, които от своя страна водят до хормонални промени и проблеми и в крайна сметка месечният цикъл става нередовен. Друго заболяване, което също може да доведе до прескачане на цикъл с 1 месец и което също е хронично, е цьолиакията. Учудващо и неочаквано, тя е заболяване на тънките черва, водещо до невъзможност да се абсорбират пълноценно хранителните вещества. Като следствие се наблюдава недохранване дори при пълноценно хранене, а то води до нередовен цикъл.

6. Медикаменти

Приемът на някои лекарства, сред които нестероидни противовъзпалителни, антидепресанти, лекарства, приемани при епилепсия, химиотерапевтици и други, също влияят на месечния цикъл и могат да доведат до прескачане на цикъл с 1 месец, както и до други аномалии, свързани с месечния цикъл.

Единствено специалистите могат открият причината за проблемите с месечния цикъл, така че е важно да се обръщате към тях, когато проблемите с менструацията са чести, продължителни, системни, а не инцидентни или когато са придружени и от други симптоми.               

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com