НА ЖИВОВойната в Украйна

На комисия: Одобриха законопроекта на ДБ за контрол над "Лукойл" при необходимост

1757

Енергийната комисия в парламента одобри на първо четене предложението на "Демократична България" за контрол над "Лукойл" при необходимост. Идеята им е заложена в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предстои законопроектът да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.

ОЩЕ: ДБ внесе закон, с който държавата да може да поеме контрола над "Лукойл"

Със законопроекта се предлага по примера на Германия и Италия да се въведе механизъм за поемане на оперативното управление върху търговци, които оперират критична инфраструктура на територията на България, в случай на установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред и доставката на критични ресурси.

Припомняме, че вносителите неведнъж подчертаха, че това не означава национализация. Причината - евентуалното поемане на оперативния контрол означава държавата да определя политиката за действие на рафинерията, но няма да може да продава нейни активи и имущество.

По време на дебатите беше изрично уточнено, че през 2021 година "Лукойл Нефтохим" е ползвала руски петрол в обем от 50% от общото количество, което е преработила, а през тази - 88%. Според Делян Добрев от ГЕРБ това е станало не с умисъл, а защото руският сорт "Уралс" е по-евтин.

ОЩЕ: ДПС обмисля законодателен вариант държавата да влезе във владение в "Лукойл" при нужда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Съветът на ЕС прие препоръка за...
НСИ: С над 31% е скочило производството...
Годишната инфлация в Испания...
Възможно е прекъсване на тока...
Икономист: Прогнозите са за задържане...
Любомир Каримански: Нека за 9...
НАП в мейл до 500 000 работодатели:...
Израел предлага модерни радари...
Газът за февруари се очаква да...
Защо да изберем къща от контейнери...
Експерт: Очакваната рецесия...
Животът на два ядрени реактора...

Последни новини