Наблюдават ли се симптоми при висок холестерол?

19858
Наблюдават ли се симптоми при висок холестерол?
Снимка: iStock

Измененията в метаболизма, свързани с липидите – изменения, познати като дислипидемии и които включват висок холестерол, са заедно с хипертонията, диабета и тютюнопушенето, сред основните фактори, предразполагащи към сърдечно-съдови неразположения. Сред тази група най-голямо влияние има високият холестерол. 

Ето мнението на д-р Лейре Андрака, специалистка по кардиология в IMQ Zorrotzaurre Clinic.

Какво е холестерол и защо е лошо да бъде висок?

Холестеролът е вещество, което присъства в кръвта на човека и е необходимо за образуване на здрави клетки. То се пренася, прикрепено към белтъчини (протеини); названието на комбинацията от холестерол и белтъчини е липопротеини.

Холестеролът е различни видове. Липопротеинът с ниска плътност (LDL) има и друго название: „лош холестерол". Той пренася частици холестерол, които се струпват по стените на артериите, като ги втвърдяват и стесняват.

Липопротеинът, който се отличава с висока плътност (HDL) носи още названието „добър холестерол". Той обира излишния холестерол и го пренася в черния дроб.

В случай, че високият холестерол се поддържа кратко време, не е особен проблем. Но ако се задържи дълго време, то ускорява развитието на атеросклероза и дегенеративните възрастови процеси в артериите. Натрупването на мастни отлагания причинява стесняване и втвърдяване на каналите, които пренасят кръвта към органите. Това е в състояние напълно да ги запуши със сериозни последици, като засяга сърцето (резултатът е сърдечен удар, инфаркт) и мозъка (мозъчен удар, инсулт).

Кардиолог: Яжте по 50 грама от това всеки ден, за да намалите холестерола

Причини за високия холестерол.

Много важни са генетичните (наследствените) фактори, които се намесват в повишаването на „лошия холестерол“. Някои нездравословни навици, които могат да бъдат коригирани, също оказват влияние.

Например, наднорменото тегло - въпреки че слабите хора също трябва да следят холестерола си.

Липсваща или недостатъчна физическа дейност. Упражненията на различните групи мускули улесняват повишаването на „добрия“ холестерол.

Неадекватна диета с твърде много наситени мазнини или храни с висока степен на холестерол (примерно, млечни храни и червено месо).

Тютюнопушене – вреди на стените на кръвоносните съдове, прави ги по-склонни да складират мазнини и понижава добрия холестерол.

Диабет - високото ниво на захар провокира по-високи степени на холестерола с прекалено ниска плътност (VLDL).

Симптоми на висок холестерол и вероятните рискове. Въпреки убеждението, че високият холестерол предизвиква главоболие или световъртеж, той всъщност не се проявява с никакви определени симптоми (!) - което само по себе си увеличава опасността.

Прекомерното натрупване на холестерол в стените на артериите намалява притока на кръв през тях, което предизвиква различни усложнения. Такива са болката в гърдите, сигнализираща за стенокардия, освен това инфаркт и инсулт.

Висок холестерол? Само така можете да определите дали го имате

Каква е профилактиката срещу високия холестерол?

Предотвратяването и лечението на високия холестерол изискват промяна в ежедневните навици.

Здравословно хранене. Балансираното и разнообразно меню трябва да дава приоритет на консумацията на плодове, зеленчуци и риба – и да намалява мазнините до максимална степен 25-30% с по-голямо присъствие на ненаситени мазнини – зеленчуци, в сравнение с наситените - от животински произход. В случай на висок холестерол, мазнините от животни не трябва да бъдат повече от 7% в менюто.

И още: намалете приема на алкохол. Откажете пушенето. Дръжте стреса под контрол. Избягвайте наднорменото тегло грижливо и старателно. Правете редовно физически упражнения. 

Как да предотвратим високия холестерол?

Понастоящем голям брой функционални храни и добавки се рекламират като полезни продукти за случаи на висок холестерол. Такива са царевичното, слънчогледовото и соевото масло и в по-малка степен пресните зеленчуци и плодове. Консумацията на тези масла в количества от 1-2 грама на ден смъква степента на холестерола; те присъстват на пазара чрез множество продукти – особено обогатени с тях млечни храни, но превантивният им прием не се препоръчва при хора с нормален холестерол.

Внимание! Тази статия има информативен, а не препоръчителен характер. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com