Над 1.3 млн. лв. отиват за разширяване на Центъра за настаняване на чужденци в Любимец

13725
Над 1.3 млн. лв. отиват за разширяване на Центъра за настаняване на чужденци в Любимец
Снимка: МВР

Поръчка за разширение на Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Любимец обяви Дирекция "Миграция" към МВР. Тя е на стойност 1 323 555 лв. без ДДС, а средствата са осигурени по Механизма за спешна финансова помощ към фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Целият имот на убежището в хасковския град е 13 декара, а разширението ще е върху площ от 2,9 дка, южно от съществуващия център за настаняване. Той е предназначен за чужденци, които пребивават незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране , респ. заповед за експулсиране. Според изменението на Закона за чужденците в България (2011 г.) Гранична полиция няма право да настанява в Специалния дом чужденци, подали молба за закрила на границата.

Задържаните чужденци, които подадат молба за закрила, трябва да бъдат освободени и прехвърлени към центровете на Държавната агенция за бежанците. Единственото изключение за настаняването в Специалния дом е за придружените и непридружените деца със срок до 3 месеца.

Разширението ще се прави в три етапа, като поръчката, обявена от дирекция „Миграция“, е за два от етапите.

Гранична полиция с мерки за евентуално засилване на бежанската вълна

На заседание на Националния оперативен щаб за овладяване на рисковете и заплахите при засилен миграционен натиск по границите се провед...

Първият обхваща премахването на два склада, кучкарник, ГСМ, демонтиране на седем подземни цистерни и 4 стоманени резервоара. Предвидено е изграждане на бетонова ограда около площадката с 3 м височина и ажурна метална ограда за паркинга.

Вторият етап е изграждане на КПП, две охранителни кули, сградни ВиК-отклонения, уличен канал, надстройка на охранителна ограда – 2 метра бодлива тел, периметрова охрана, плътна сигнализация и маркировка.

Специалният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец бе открит на 15 март 2011 г. от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com