Над 5 хил. мигранти са заловени от турските власти на границата с България от началото на 2018 г.

1405
Над 5 хил. мигранти са заловени от турските власти на границата с България от началото на 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Турските гранични власти са заловили 13 900 нелегални мигранти през първите осем месеца от началото на тази година при опит да преминат през границите с България и Гърция край Одрин.

По данни на Генералната дирекция по миграцията над половината, или 8561 мигранти, са заловени край турско-гръцката граница, а 5249 - край турско-българската граница.

Напускащите България мигранти са повече от влизащите

Данните на МВР показват, че в последните два месеца влизащите в страната мигранти са по-малко от тези, които я напускат. Статистиката с...

Телените заграждения, които бяха издигнати от България на границата с Турция, са разглеждани като по-трудно преодолима преграда от бежанците. Поради това в последно време те се насочват повече към границата с Гърция, отбелязват експерти.

През летните месеци река Марица, която оформя границата между Турция и Гърция, пресъхва, а само малка част - 12.5 км., от границата с Гърция е с телени заграждения. Смята се, че поради това е по-лесно тя да се премине и затова мигрантите се насочват основно по този маршрут към Европа.

Районът на град Одрин е отправна точка за мигрантите, пътуващи към Европа. Десетки хиляди се опитват да стигнат до европейските държави по този маршрут. Каналджиите отвеждат мигрантите до военната зона и ги оставят там. Една част се опитват да преминат нелегално границата с България, а друга част се насочват към Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com