НА ЖИВОВойната в Украйна

Над 750 000 души са участвали в протестите срещу пенсионната реформа във Франция

1089

Около 757 000 души са участвали в протестите в цяла Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за реформа на пенсионната система, съобщиха от полицията, което е по-малко, отколкото в предишните два дни на протести. Според левия профсъюз CGT обаче, броят на участниците е "близо два милиона", предава БГНЕС. 

Протестите са срещу плана на правителството да вдигне възрастта за пенсиониране на 64 г. В момента тя е 62 години и е по-ниска от тази в повечето други страни от Западна Европа. Италия и Германия се стремят да увеличат официалната пенсионна възраст на 67 години, докато в Испания тя е 65, а в Обединеното кралство - 66 г.

Във Франция в момента на едно лице в пенсионна възраст се падат само 1,7 работници, които плащат в общия пенсионен фонд. Икономистът проф. д-р Филип Агион заяви, че реформите са необходими, тъй като Франция има структурен дефицит от около 13 млрд. евро, а повишаването на пенсионната възраст ще спомогне и за увеличаване на заетостта. Правителството на Франция твърди, че предвидената реформа не подлежи на преговори.

Нова протестна вълна във Франция, училищата и транспортът са блокирани (ВИДЕО)

Хиляди хора излязоха на улиците в няколко града във Франция – в ход е общонационален протест срещу пенсионната реформа, предлаган...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Испанският крал показа неподозиран...
Берлускони си търси къща с бомбоубежище...
Силно земетресение разтърси...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03....
Коронавирусът по света: Франция...
За година война: Компанията на...
Докога родителите трябва да издържат...
САЩ подкрепят създаването на...
Гнилата история на принц Йорг...
"Украински военни плашат майка...
Двете сили, които могат да постигнат...
Силвио Берлускони приет в клиника...

Последни новини