НА ЖИВОВойната в Украйна

Над един милион хороводни стъпки със северняшки хора събират плевенчани

823

Община Плевен кани плевенчани от всички възрасти, както и всички клубове и школи за народни танци, да се включат в общи изпълнения на северняшки хора на централния площад „Възраждане“ на 30 септември, петък, от 17.30 часа. Идеята е всички присъстващи да направят над един милион хороводни стъпки заедно и да поставят своеобразен рекорд за най-дългото хоро. Този оригинален начин избраха организаторите от Община Плевен, за да се включат в националния общински конкурс „Нестле за Живей Активно“ с партньор НСОРБ, който има за цел да насърчи двигателната активност и здравословния начин на живот.

В инициативата „Заедно за един милион хороводни стъпки“ ще се включат Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и Общинският духов оркестър, които ще изпълнят седем популярни северняшки хора. Всички присъстващи на площада ще бъдат поканени да ги изиграят на общо хоро. Досега каузата получи подкрепа на над 10 плевенски клуба и читалищни фолклорни школи, а очакванията са до петък към тях да се присъединят още любителски формации и много граждани.

Смята се, че при изиграване на едно северняшко хоро танцьорът прави средно 1800 стъпки. Така за седем народни хора всеки от участниците ще натрупа поне 12 000 хороводни стъпки.За сравнение – броят на тези 12 000 стъпки, изиграни за няколко минути, се равнява на между 8 и 9 км ходене пеша, което при равен терен отнема повече от час. Ако заедно за ръце на хорото се хванат повече любители на народните танци, общият брой направени хороводни стъпки по време на събитието ще надхвърли един милион, което е амбицията на организаторите. Затова и мотото на инициативата е „Заедно за един милион хороводни стъпки“.

С участието си в конкурса „Нестле за Живей Активно“ Община Плевен ще се бори за голямата награда от 20 хиляди лева за общински проект, свързан със спорта. Целта е да се финансира монтирането на стрийт-фитнес комплекс в парк „Кайлъка“ – любимо място за спорт и отдих на плевенчани и гости на града. В надпреварата участват 16 български общини.

Нека всички подкрепим идеята и съберем заедно над милион хороводни стъпки!

Инициативата „Открий своя спорт“ организира община Плевен

Община Плевен организира второто за тази година масово спортно събитие за представяне на плевенските спортни клубове, които развиват де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Плевен

Ученици и студенти първи ще ползват...
Забраниха казаните с буркани...
С тържествен ритуал ще се почетат...
След близо 50 години волейболна...
Децата от украинския град Николаев...
Движението по две кръстовища...
Община Плевен премахва близо...
Община Плевен продължава да търси...
Текущите ремонти в Плевен продължават...
Община Плевен стартира проучване...
Доайенът на плевенските художници...
Три плевенски състава впечатлиха...

Последни новини