Над колко часа сън е вреден за вашето здраве?

6132
Над колко часа сън е вреден за вашето здраве?
Снимка: iStock

Вредно ли е да се прекалява с нещо приятно? Вярно е, че пълноценният нощен сън е важен за здравето. Но прекалено много сън не е полезен и се свързва с някои медицински проблеми, сред които диабет, сърдечни болести, депресия.
Проучвания отбелязват пряка връзка между прекаленото спане и други два фактора - склонността към депресия и нисък социално-икономически статус. Ето тези два фактора може да са причина за наблюдаваните негативни ефекти върху здравето.
Например, хора от нисък социално-икономически статус нямат достъп до адекватни здравни грижи и може да не бъдат диагностицирани с някое заболяване като сърдечни болести, което, от своя страна, причинява прекомерно спане.

Колко часа сън се счита за прекомерно?

Продължителността на съня варира и е различна през целия ви живот. Зависи от възрастта, физическото ви натоварване, общото ви здраве и ежедневни навици. Например, по време на периоди на стрес или болест, имате нужда от повече сън. Но макар нуждата от сън е различна за вас в различните периоди, както и при отделните хора, специалистите препоръчват възрастните да спят от 7 до 8 часа всяка нощ.

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

Защо хората спят толкова много?

Хора, които страдат от хиперсомния, прекомерното спане всъщност е медицинско разстройство. При това състояние хората изпитват силно желание за спане през целия ден, което не се облекчава след кратка дрямка. Те имат необходимост да спят за изключително дълъг период от време през нощта. За много хора, страдащи от хиперсомния, са типични симптоми като безпокойство, липса на енергия, проблеми с паметта, както и почти постоянна нужда от сън.

Разбира се, не всеки, който спи много, има здравословен проблем. Възможни са и някои други причини, сред които приемане на определени субстанции като алкохол и лекарства. Депресията също води до желание за повече сън. А и има хора, които просто обичат да спят много.

Спането с отворена уста при възрастни може да доведе до следните проблеми

Медицински проблеми, които водят до прекомерно спане

* Диабет
Проучвания разкриват, че при липса на достатъчно сън или прекомерен сън, рискът от диабет се увеличава.

* Затлъстяване
Проблемите със съня водят до натрупване на килограми. Според скорошно проучване хора, които спят над 9 часа всяка нощ, са с 21% по-склонни от затлъстяване след около 6 години в сравнение с тези, които спят от 7 до 8 часа. Връзката между съня и затлъстяването остава същата, дори и след намаляване на количеството храна и физически упражнения.

* Главоболие
Хора, които са склонни към главоболие, изпитват още по-силни болки, така спят много, особено през уикендите или ваканциите. Смята се, че това се дължи на ефекта, който прекомерното спане има върху някои невротрансмитери в мозъка, включително серотонина. Хора, които спят много през деня и имат нарушен сън през нощта, често страдат от силно главоболие сутрин.

* Болки в гърба
Преди години лекарите съветваха хората, които страдат от болки в гърба, да спят повече. Тези времена отдавна отминаха. Днес лекарите по-скоро ще ви посъветват да спите по-малко и да увеличите физическата си активност.

* Депресия
Макар по-скоро инсомнията (безсънието) се свързва с депресията, проучвания днес сочат, че около 15% от хората с депресия спят прекалено много. Това още повече засилва депресията. Следването на редовни навици за сън са важни за възстановяване на процеса.

* Сърдечни заболявания
Проучване на около 72 000 жени показа, че тези от тях, които спят от 9 до 11 часа на нощ са с 38% по-висок риск от коронарни сърдечни болести от жени, които спят до 8 часа на нощ. Все още изследването не е установило връзката между прекомерното спане и сърдечните заболявания.

Дългото спане може да е опасно за здравето

Спете достатъчно, но не и прекомерно

Ако редовно спите над 8 часа на нощ, помислете за причините, може дори да се обърнете за съвет към лекар. Ако нуждата ви от сън е заради алкохол или определени лекарства, спрете приемането ими или ги намалете. Никога не спирайте прием на предписани лекарства, ако не сте се консултирали с лекаря си.

Независимо от причините за прекомерно спане, опитайте се да следвате определени навици преди сън, които ще ви помогнат да се радвате на пълноценен сън от 7 до 9 часа всяка нощ. Експерти препоръчват да си лягате и ставате по едно и също време всеки ден.
Избягвайте кофеин и алкохол преди лягане.
Спортувайте редовно и поддържайте спалнята си уютна и чиста.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да излекуваме коренната чакра: техники за активиране, деблокиране и балансиране

Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...