Надежда Йорданова: Ставаме свидетели на един законодателен миш-маш

1329
Надежда Йорданова: Ставаме свидетели на един законодателен миш-маш
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

„Към настоящия момент ставаме свидетели на един законодателен миш-маш, при който позициите много бързо се променят. Публично заявени позиции не са подкрепени от зала и обратно, в зала се гласува нещо различно от това, което публично е говорено. Към настоящия момент смесеното гласуване - хартия плюс машинно гласуване, като че ли остава в сила. Дали това ще бъде така до края на парламентарния ден предстои да видим, защото има многобройни и противоречиви гласувания. Добрата новина е, че изборен район "Чужбина" и Обществения съвет към ЦИК също остава. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Хартиената коалиция" отхвърли категорично и преброителните центрове, въпреки публичните заявки на лидери, както от страна на ГЕРБ, така и от страна на БСП. В някои от публичните говорения БСП бяха заявили, че били подкрепили преброителните центрове. За съжаление мнозинството в залата не ги подкрепи, въпреки че те бяха тествани и опита беше отчетен като успешен“, заяви още заместник-председателят на ПГ на "Демократична България".

Надежда Йорданова: НС да прегласува противоречивите си текстове в Изборния кодекс

Има практика на Конституционния съд, че когато между първо и второ четене в даден законопроект се приемат противоречиви текстове, парла...

"Първоначалното предложение на ДПС беше в случай на избори от приемането на измененията до местните избори, гласуването да бъде само на хартия. Същевременно, въвеждането на гласуване с хартия и машинното му преброяване е принципно нова технология. Абсолютно недопустимо е да бъде въвеждана между първо и второ четене с такъв тип промени. Още повече, че в цялата си съвкупност, предложенията на ДПС бяха направени по начин, по който не гарантираха, че ефективно може да се въведе тази нова технология на местните избори. Това беше и една от причините ДБ да предложи да се спре този законодателен процес, да се създаде временна комисия на паритетен принцип и парламентарните сили да постигнем консенсус накъде да вървим", така Йорданова обясни защо ДБ е против сканиращите машини.

Тя посочи още, че поддържа своята позиция, че трябва да се направят всички усилия за реализирането на втория мандат. Да има задълбочени разговори и ясно формулирани приоритети, защото пред България има важни национални задачи - еврото и Шенген са изключително отговорна задача през следващите месеци. Йорданова каза още, че ще настояват за сериозни разговори за реализиране на втория мандат, но уточни, че все пак мандатоносител е ПП и те са основния субект в този процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика