НА ЖИВОВойната в Украйна

Надежда Йорданова: Ставаме свидетели на един законодателен миш-маш

1153

„Към настоящия момент ставаме свидетели на един законодателен миш-маш, при който позициите много бързо се променят. Публично заявени позиции не са подкрепени от зала и обратно, в зала се гласува нещо различно от това, което публично е говорено. Към настоящия момент смесеното гласуване - хартия плюс машинно гласуване, като че ли остава в сила. Дали това ще бъде така до края на парламентарния ден предстои да видим, защото има многобройни и противоречиви гласувания. Добрата новина е, че изборен район "Чужбина" и Обществения съвет към ЦИК също остава. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Хартиената коалиция" отхвърли категорично и преброителните центрове, въпреки публичните заявки на лидери, както от страна на ГЕРБ, така и от страна на БСП. В някои от публичните говорения БСП бяха заявили, че били подкрепили преброителните центрове. За съжаление мнозинството в залата не ги подкрепи, въпреки че те бяха тествани и опита беше отчетен като успешен“, заяви още заместник-председателят на ПГ на "Демократична България".

"Първоначалното предложение на ДПС беше в случай на избори от приемането на измененията до местните избори, гласуването да бъде само на хартия. Същевременно, въвеждането на гласуване с хартия и машинното му преброяване е принципно нова технология. Абсолютно недопустимо е да бъде въвеждана между първо и второ четене с такъв тип промени. Още повече, че в цялата си съвкупност, предложенията на ДПС бяха направени по начин, по който не гарантираха, че ефективно може да се въведе тази нова технология на местните избори. Това беше и една от причините ДБ да предложи да се спре този законодателен процес, да се създаде временна комисия на паритетен принцип и парламентарните сили да постигнем консенсус накъде да вървим", така Йорданова обясни защо ДБ е против сканиращите машини.

Тя посочи още, че поддържа своята позиция, че трябва да се направят всички усилия за реализирането на втория мандат. Да има задълбочени разговори и ясно формулирани приоритети, защото пред България има важни национални задачи - еврото и Шенген са изключително отговорна задача през следващите месеци. Йорданова каза още, че ще настояват за сериозни разговори за реализиране на втория мандат, но уточни, че все пак мандатоносител е ПП и те са основния субект в този процес.

Надежда Йорданова: НС да прегласува противоречивите си текстове в Изборния кодекс

Има практика на Конституционния съд, че когато между първо и второ четене в даден законопроект се приемат противоречиви текстове, парла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанасова: Политическата криза...
Петков заръча на служебния кабинет:...
Атанасов: Дневният ред на 48-ото...
Кирил Петков: ПП и ДБ са само ядрото...
В последните минути: НС осъди...
Кой е Найден Тодоров - новият служебен...
Официално е утвърдено новото...
Виолета Комитова: "Български...
Надежда Нейнски настоя за геополитическо...
Депутат от БСП отрече да има коалиция...
Арх. Иван Шишков: Влязохме във...
Христо Иванов: Заради Алексей...

Последни новини