Най-честите грешки, когато съхраняваме храната си

2795
Най-честите грешки, когато съхраняваме храната си
Снимка: iStock/Guliver

Различни са причините, които препълват нашия хладилник, фризер или килер. Може да са остатъци, които възнамерявате да запазите за друг ден или фермата ви е дала повече от очакваното или фактът, че определена храна е в сезон, така че в крайна сметка купувате на едро, тъй като цената на храната се променя в зависимост от наличността. Купуването на храна на едро за съхранение за бъдеща употреба е изгодно по редица начини, особено когато е в сезон.

7 начина за правилно съхранение на храната

Първо, по-евтино е, тъй като продуктите са в изобилие. Второ, свежо е и получавате най-доброто качество. Всички знаем, че пресните продукти се съхраняват по-добре и по-дълго. Трето, можете да си спестите време и пътувания до магазина за хранителни стоки всеки път, когато имате нужда от тази конкретна храна. Без значение колко добре съхранявате храната си, тя винаги ще се развали в даден момент. Но как да предотвратим развалянето й?

Грешките, които допускаме при съхранение на храна във фризера

Основната цел на съхранението на храна, независимо къде я съхранявате, обикновено е да се намалят разходите, да се спести време и да се сведе до минимум загубата на храна. Въпреки това неправилното съхранение може да бъде скъпо поради прости грешки, които почти не забелязваме или сме склонни да пренебрегваме. Ако искате вашата съхранявана храна да запази най-доброто си качество за по-дълго време, ето някои често срещани грешки при съхранението на храна, които трябва да коригирате.

5 старинни начина за запазване на хранителни продукти

Чести грешки при съхранение на храна

1. Съхранение на храна непокрита

Имайки предвид, че във вашия хладилник има както сурови, така и варени храни, съхраняването на нещо непокрито в хладилника може да причини кръстосано замърсяване, което може да доведе до хранително отравяне. Може също така да промени вкуса и аромата на други храни в хладилника в случай, че храната има силен аромат и обратно. Опитайте се да инвестирате в херметически затворени контейнери и торбички с цип, за да може вашата храна да остане с добро качество през целия процес на охлаждане и замразяване.

Как да съхраняваме зеленчуците, за да ги запазим пресни дълго време

2. Съхраняване на топла храна

Когато поставите топла храна в съд и го затворите плътно, той продължава да излъчва топлина, докато се охлажда, което води до кондензация, образуваща малки водни капчици отстрани и върху капака. Излишната влага във вашата храна насърчава растежа на мухъл, което съкращава срока на годност. Следователно, дори и да го поставите в хладилника, той няма да издържи достатъчно дълго, както се очаква. Уверете се, че сте охладили храната напълно преди охлаждане или замразяване. Внимавайте обаче да не го оставяте на стайна температура повече от 2 часа, тъй като увеличавате шансовете за развитие на вредни бактерии.

Грешките, които всяка домакиня допуска при затопляне на храната

3. Замразяване на храни без да ги подредите

Ако замразите храната без да я подредите правилно, най-вероятно ще я замразите прекалено много. Правилното подреждане на храната ви помага да разберете кога поставяте храната си във фризера, което ви улеснява да практикувате правилото първи влязъл, първи излязъл и следователно да я консумирате, докато все още е с най-добро качество.

Как да съхраняваме плодовете, за да не ги изхвърляме прекалено бързо?

4. Неизсушаване на храната старателно

Ако решите да изсушите храната си за съхранение, не забравяйте да я изсушите напълно. Сушените храни имат малко по-дълъг срок на годност в сравнение със замразените. Лесно може да се развие мухъл и преди да се усетите, пълната тава ще е с изгнила диня.

Опасно ли е да ядете храни, след като сте махнали мухъла?

5. Не изхвърляте старата храна

През повечето време, когато носите храна от магазина, просто я залепвате върху старите може би от мързел. Без да забележите, че в крайна сметка използвате пресните, докато оставяте старите да се развалят. Единственият трик е да редувате храната всеки път, когато внасяте нова. Поставете новите в най-отдалечения край или на дъното в зависимост от това как сте ги подредили, след това сложете старите отгоре, за да можете лесно да достигнете първо до тях. Редуването на храна също ви спестява време, за да проверявате срока на годност на всички пакети всеки път, когато искате да ги използвате.

7 храни, които веднага да махнете от хладилника

6. Подредете фризера си

Ако имате твърде много храна за замразяване, подредете ги така, че въздухът да може лесно да циркулира във фризера. Препълването на фризера кара храната да замръзва бавно, причинявайки образуването на големи ледени кристали, което влошава качеството й.

Храни, които може да ядете след изтичането на срок на годност

7. Съхранение на сухи храни във влажна среда

Влагата определено ще насърчи развитието на мухъл върху сухи храни, което ги принуждава да се развалят преди изтичане на срока им на годност. Парата сама по себе си от съд за готвене може да причини влага, затова, както подсказва името, съхранявайте всички сухи храни на сухо и добре проветриво място.

Храните, които никога не трябва да се консумират с яйца

8. Съхраняване на подправки близо до печката

Всеки иска да съхранява подправките там, където да има лесен достъп, без да се налага да се движите напред-назад. Жалко е, че най-примамливият рафт обикновено е този точно над печката. Когато съхранявате подправки близо до какъвто и да е източник на топлина, независимо дали е печка или пряка слънчева светлина, маслата в тях, които задържат аромата, са склонни да изсъхват, оставяйки подправките безвкусни. Затова, за да запазите този вкус непокътнат за по-дълго, съхранявайте всички сухи подправки на хладно, сухо и тъмно място.

Направете това и ще спрете да изхвърляте развалена храна

9. Съхраняване на нетрайни храни на рафтовете на вратата

Повечето хора са свикнали да съхраняват яйца и мляко на рафта на вратата, без да забелязват, че всеки път, когато отворите хладилника, температурата на рафта на вратата е най-малко студена. Млечните продукти като мляко, яйца и месо са най-нетрайните храни и затова трябва да ги съхранявате в най-студената част на хладилника, обикновено отзад. За храни, които трябва да се оставят на стайна температура, за предпочитане на кухненския плот, уверете се, че ги съхранявате далеч от пряка слънчева светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници