Най-честите грешки, които допускаме при пържене на яйца

13040
Най-честите грешки, които допускаме при пържене на яйца

Трудно е да надминеш удоволствието от перфектно изпържено яйце с неговите възхитително хрупкави ръбове и ярък кремообразен жълтък. И въпреки че определено е ястие, което си струва да овладеете у дома, правилната техника може да се окаже разочароващо неуловима. Има дълъг списък от начини, по които можете да сгрешите и има вероятност да направите поне една грешка без дори да забележите.

Но не се страхувайте, защото ние сме тук, за да ви напътстваме да приготвяте пържени яйца по-лесно, отколкото някога сте предполагали, че е възможно. Ще ви преведем през най-честите грешки, които хората правят, когато пържат яйца, и ще ви въоръжим с необходимите инструменти, за да ги избегнете.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

Използване на грешен тиган

Ако използвате грешен тип тиган, за да изпържите яйце, вие се подготвяте за провал от самото начало. За щастие можете да избегнете тази често срещана грешка, като изберете качествен незалепващ или добре подправен тиган. По този начин вашите пържени яйца няма да залепнат и да се разпаднат, когато ги извадите от тигана – сигурен начин да съсипете крайния продукт.

Причината, поради която има значение, е, че „повечето тигани, дори наистина добрите, всъщност са пълни с малки пукнатини. Когато тиганът се нагорещи, металът се разширява и течността от вашите яйца се улавя в тези пукнатини. Тиганът с незалепващо покритие решава този проблем, защото поставя гладка, безшевна преграда между метала на тигана и яйцата, докато се готвят.

Без пържене на яйца в мазнина

Ако искате да приготвите перфектното пържено яйце, ще искате да го изпържите в някаква мазнина. Мазнината не само придава много вкус, но и действа като физическа бариера между яйцата и дъното на тигана, за да ги спре да залепват. Това често може да спаси вашите пържени яйца, независимо дали използвате незалепващо покритие или не.

Въпреки че всякакъв вид мазнина е подходяща, ние ви препоръчваме масло, защото „съдържа емулгатори против залепване“. Това може да бъде особено полезно при яйцата, тъй като високото им съдържание на протеин ги прави по-податливи на залепване, тъй като топлината кара протеините и въглехидратите в храната да образуват връзки с повърхността на тигана.

Цели яйца във фурната - това е новият хит в интернет

Друга мазнина, която обичаме да използваме за пържене на яйца, е сметаната. Знаем, че може да звучи малко странно, но ни изслушайте. Сметаната е богата на мътеница и по някакъв начин действа като течно масло, тъй като се разгражда на мътеница и млечна мазнина, докато се готви. Накрая получавате пържени яйца, които са леко задушени и хрупкави по краищата, с допълнителен вкус, подобен на кафяво масло.

Започнете преди тиганът да е достатъчно горещ

Почти винаги е най-добре да използвате горещ тиган, за да изпържите яйцата си. Всъщност трябва да следвате този съвет за повечето храни, които искате да изпържите, запържите или панирате. Когато храната попадне в горещ тиган, тя ще започне да се запържва почти веднага, освобождавайки малки количества вода и създавайки малък слой пара, който буквално я повдига от дъното на тигана, предпазвайки я от залепване.

Ако пържите в мазнина, което отново смятаме, че трябва, добавете я, когато тиганът е горещ и оставете да се загрее за още няколко секунди преди да сложите яйцата. Това ще създаде онези идеално хрупкави ръбове, които търсите. Маслото се разтапя бързо и ще разберете, че е достатъчно горещо, за да добавите яйцата, когато пяната спадне. Маслото, от друга страна, леко ще блести, когато е готово за работа.

Почти винаги е най-добре да използвате горещ тиган, но изключение от това правило е, ако пържите яйцата си в гъста сметана. За този метод ще искате да изсипете сметаната в хладен тиган и да добавите яйцата, след това включете котлона и оставете сметаната да заври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com