Най-добрата храна, която да приемате след повръщане

31524
Най-добрата храна, която да приемате след повръщане
Снимка: iStock

Повръщането е често срещан симптом на морска болест, сутрешно гадене или гастроентерит - възпаление на стомаха и червата, причинено от инфекция, например стомашен грип или хранително заболяване. Този симптом може да бъде причинен и от прекомерен прием на алкохол или някои лекарства, най-вече лекарства за химиотерапия.

Докато упоритото повръщане или тежката дехидратация изискват медицинска намеса, лекото повръщане често се овладява в домашни условия, като приоритет е заместването на течностите и електролитите с цел предотвратяване или лечение на дехидратацията. Възобновяването на приема на твърда храна не е толкова критично, колкото заместването на течностите, и преходът към нормално хранене може да започне, когато повръщането отшуми и апетитът се възстанови.

Как да се храним след разстройство?

ЧИСТИ ТЕЧНОСТИ

След повръщане заместването на течности е от съществено значение за противодействие и предотвратяване на дехидратацията - най-честото усложнение на повръщането. След единичен епизод на повръщане, когато все още не са налице симптоми на дехидратация като сухота в устата или намалено отделяне на урина, възрастните могат да консумират чисти течности като вода, бульон, разредени плодови сокове или слабо подсладен чай, за да възстановят изгубените течности в организма си. 

Не се препоръчват неразредени плодови сокове и повечето други подсладени със захар напитки, тъй като концентрацията на захар в тези напитки може да доведе до спазми или диария. Възрастните могат да използват и спортни напитки, които обаче не се смятат за по-изгодни от другите бистри течности.

Как да се отървете от махмурлук: инструкции, лайфхакове и научни доказателства

РАЗТВОРИ ЗА ОРАЛНА ХИДРАТАЦИЯ

При възрастни, които имат продължаващо повръщане или дехидратация, или при всички деца, които повръщат, най-добрият избор на напитка е разтвор за орална хидратация. Тези напитки подпомагат възстановяването, като осигуряват оптимална концентрация на захари и определени електролити, включително натрий, калий и бикарбонат. Употребата на такива разтвори при деца е особено важна и препоръчителна, тъй като дехидратацията и загубата на електролити при децата може по-бързо да се превърне в сериозна ситуация. 

ТВЪРДИ ХРАНИ

Когато течностите се понасят и повръщането вече не е актуална заплаха, може да се подновят твърдите храни. Въпреки това, изборът на диета не трябва да бъде рестриктивен след повръщане. Традиционно се препоръчват безвкусни храни. Такива храни са банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. 

Домашни средства за помощ при повръщане: чай от джинджифил, кимион и други

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Въпреки че повечето случаи на повръщане отшумяват в рамките на същия ден, понякога се налага медицинска помощ. Тежката, животозастрашаваща дехидратация е значителен риск при болни деца. Трябва да се направи консултация с педиатър за съвет относно домашното лечение на повръщането и да се потърси спешна медицинска помощ, ако повръщането продължава, ако детето не желае или не може да пие разтвор за орална рехидратация или ако симптомите на дехидратация все още са налице след 24 часа лечение с такъв разтвор.

Възрастните също трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат упорито повръщане, ако не са в състояние да изпият повече от няколко глътки течност или ако имат признаци на тежка дехидратация, като напукани устни, малко или никакво отделяне на урина или силна слабост. Също така, медицинска помощ се препоръчва при симптоми на подуване на корема, продължаваща болка или чувствителност, кръв в повръщаното или ако повръщането съпътства скорошна травма на главата, главоболие, скованост на врата или объркване. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com