Най-големият вносител на руски газ в Германия отчете рекордни нетни загуби

2168
Най-големият вносител на руски газ в Германия отчете рекордни нетни загуби
Снимка: Getty Images

Uniper - най-големият вносител на руски газ в Германия, както и най-големият клиент на „Газпром“ в Европа – отчете рекордна нетна загуба от 12,3 млрд. евро за първото полугодие на 2022 г. Доставчикът предупреди, че ще е необходимо да се стигне до 2024 г., за да може отново да излезе на печалба, съобщи „Ройтерс“.

Uniper трябваше да бъде спасен от Берлин със сделка на стойност 15 млрд. евро, договорена с правителството миналия месец, след като Москва драстично намали потоците синьо гориво и принуди компанията да купува газ от други източници на много по-високи цени.

Спасителният план разкри още повече зависимостта на Германия от руския газ, който през миналата година представляваше около 55% от общия внос. Видя се и какви са разходите, свързани с усилията за намиране на алтернативни източници, които да продължат да захранват най-голямата европейска икономика.

Упадъкът на Русия като енергийна суперсила

Скоро ще се навърши половин година от инвазията на Русия в Украйна. Приходите от петрол и газ стимулират руската икономика, която е уст...

ОЩЕ: Германия има газ за по-малко от 3 месеца при спиране на потоците от Русия

"В продължение на месеци Uniper играеше решаваща роля за стабилизирането на газовите доставки за Германия - с цената на милиардни загуби в резултат на рязкото намаляване на доставките на газ от Русия", заяви главният изпълнителен директор Клаус-Дитер Маубах.

От Uniper заявиха, че през 2022 г. очакват оперативна загуба от „средно до високо едноцифрено число в милиарди евро“ и че следващата година ще бъде преходна, преди доставчикът да излезе от "зоната на загубите" през 2024 г.

Освен чрез капитал, осигурен от държавата, и по-големи заеми от държавния кредитор KfW, помощ ще дойде и чрез таксата за газ, която позволява на комуналните услуги да прехвърлят по-голямата част от разходите за по-скъпа енергия върху клиентите от октомври, заяви Uniper. Става въпрос за налога, който Берлин наложи на домакинствата и бизнесите за потребление на синьо гориво - 2,4 евроцента на киловатчас.

Швейцария може да се присъедини към плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ

Швейцария може да предотврати недостига на енергия, като се присъедини към плана на Европейския съюз за намаляване на потреблението на ...

Компанията заяви, че това значително ще намали загубите от четвъртото тримесечие нататък. Акциите на Uniper паднаха с повече от 9%.

Компанията казва, че повече от половината от нетната загуба се дължи на значително намалените доставки на газ от Москва, която ограничи потоците по газопровода "Северен поток 1" до едва 20% от капацитета му, уж заради повредено оборудване. Загубата включва също така 2,7 млрд. евро обезценки, свързани с отмененото пускане на газопровода "Северен поток 2", който Uniper подкрепи финансово.

Като част от спасителния план Германия ще придобие 30% дял в Uniper и е обещала кредитни линии в размер на 9 млрд. евро чрез KfW, от които 5 млрд. евро са усвоени.

ОЩЕ: Германия: когато парите не стигат за живот

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com