Най-кървавата полицейска операция в Рио де Жанейро взе 28 жертви

1745
Най-кървавата полицейска операция в Рио де Жанейро взе 28 жертви
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанското издание El País разказва за бруталната практика, широко разпространена в Бразилия, за унищожаване на престъпници без разследване и съд. Свидетелите говорят за една специална полицейска операция преди седмица във фавелата (думата буквално означава гето) "Джакаресиньо", при която са убити 28 души: един служител на реда и 27 заподозрени. Броят на жертвите я прави най-кървавата в историята на града.

Бум-бум-бум... Полетите на два орела, както тук се наричат полицейските хеликоптери, и ревът на куршуми събужда "Джакаресиньо" на разсъмване. Тази фавела е грозна част от Рио де Жанейро. Тук дори не мечтаят да започнат да приемат ваксинирани туристи.

Когато полицейската операция започнала миналия четвъртък, 28-годишната А. направила същото, което направили всички в квартала: скочила от леглото, хвърлила се в най-безопасния ъгъл и прегърнала дъщеря си. Ужасени, те изчакали кръстосания огън да приключи, но след това ранен мъж нахлул в къщата им. Както казва А.: „Той беше ударен от два куршума, но беше жив“. Непознатият ѝ заповядал да мълчи, поискал да се скрие, но скоро се появили полицаи в униформа. „Те дойдоха за него. Той започна да ме убеждава: „Не ме оставяйте, не си тръгвайте, не си тръгвайте, ще ме убият!“ Искаше да се предаде на правозащитниците, но полицията каза: „Тук никой не се предава, той няма да се измъкне жив!" И го наръгаха точно в стаята, не ми позволиха да го спася" - казала все още разстроената А. "Или той, или дъщеря ми“ - прошепна тя. „Те не дойдоха да се бавят, дойдоха да убият”, беше нейната присъда. Ето защо според А., полицаите не са имали задължителния банер с името и кръвната група на гърдите си.

Ако бягащ от полицията почука на вратата ви, за да се скрие, вие отваряте. Точка. Такъв закон цари във фавели като тази, където организираната престъпност е поела пропастта, оставена от държавата. Всеки жител на "Джакаресиньо", който вече е излязъл от детството си, си спомня много други стрелби и полицейски операции, но никоя от тях не е била толкова брутална и кървава. В хода на тази операция, според властите, са загинали 28 души: 1 полицай и 27 предполагаеми престъпници, което я прави най-кървавата в историята на града. Големият брой жертви предизвиква размирици, които се повишават само когато случаен куршум убие дете, защото жестокостта в борбата с наркотиците е нещо обичайно.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро не пропуска възможността да поздрави полицияta, която е иззела и около тридесет оръжия. Силна ръка в борбата с престъпността е негово мото. Болсонаро е десен военен, а Рио и полицията са огромният електорат на държава, където се смята, че най-добрият престъпник е мъртвият престъпник.

Практиката за убиване на заподозрени е отдавна установена. Според О'Глобо от 1998 г. полицията е убивала някого на всеки десет часа в щата Рио де Жанейро.

Миналия четвъртък призори, преди да е станало шест часа, около 200 военно въоръжени полицаи навлезли отвсякъде в "Джакаресиньо", скупчени смачкани тухлени жилища на час с метро и влак от плажа Копакабана. Първата жертва е полицай, който се опитал да премахне една от барикадите, построени от наркотрафиканти, контролиращи района, който служи като крепост на „Червения отбор”. Куршумът го ударил в главата.

И адът се отворил: силен огън от пушки, редове куршуми и гранати от хеликоптери... Около 40 хиляди местни жители отново станали заложници. Те се криели в ъглите, молели се и проследявали новините чрез мобилен телефон или WhatsApp. Джойс Перейра, на 42 години, се криел в банята с осемте си деца с часове. Това било най-сигурното място в бараката с хартиени стени с изглед към една от уличките, станала арена на безпрецедентна престрелка.

Голяма част от случилото се миналия четвъртък напомня на сцени от филма „Божи град“, излязъл преди две десетилетия, който показва живота на фавелите на Рио. Повече от два часа продължила адска престрелка: заподозрените, спасявайки кожите си, избягали по покривите и алеите, а гневните колеги на починалия полицай нахлули в къщите без заповед. Магазините не отворили вратите си, както и станцията за ваксинация срещу коронавирус.

Когато всичко малко се успокоило, най-нуждаещите се жители, гладуващи поради факта, че пандемията отнело малкото, което спечелили, се осмелили да излязат за храна. Лукас Лубак, 30-годишен, активист в неправителствената организация Jacaresinho Rio de Paz, участвал в раздаване на храна, си спомня. „Бях изумен, че в разгара на операцията хората идваха за храна“. След 11 часа сутринта „повече нямаше стрелба, но полицията още не беше си тръгнала“. След измамно затишие отново избухнала яростна престрелка и местните мобилни телефони се нагорещили от новината, че заподозрените се предават.

34-годишния Леонардо Пиментел, който се смята за кмет на тези улици, разговарял с близките на жертвите в понеделник: „Те казаха, че са получили видео, където жертвите казват: „Жив съм, ще се предам. Слушай, влязох в тази къща, защото не можах да стигна до нашата...""

Бразилия може да пострада от недостиг на ток

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро призна, че Бразилия може да се сблъска със сериозен проблем с енергийните доставки през следващи...

Седем часа след смъртта на първата жертва операцията приключила и телата на мъртвите лежали по улички и къщи в различни части на фавелата. Видеоклипове и снимки, които са пуснати в WhatsApp, показват, че някои от тях са простреляни в главата. Тялото на един от тях е на стол с пръст в устата. Повечето са по бельо и пантофи. Полицията изпрати телата, увити в чаршафи, в болниците, като по този начин "обезобрази" местопроизшествието. Друга утвърдена практика - като отговор на съобщения за извънсъдебни убийства и унищожаване на доказателства. ООН незабавно призова за независимо разследване. Прокуратурата вече разглежда тези съобщения.

Активистът Лоубек има редица въпроси: „Имаше ли нужда да се убиват толкова много хора? Какви са полицейските протоколи? Прилагани ли са? А къде са другите държавни програми: култура, свободно време? Защо единствената правителствена политика, която стига чак до тук [до фавелата], е политиката на сблъсъци?" Местните жители и защитниците на правата на човека, които Болсонаро винаги обижда, вярват, че дори жертвите да са разпространявали наркотици, те са имали право да бъдат задържани, съдени и при необходимост осъдени и затворени.

В Бразилия обаче не винаги нещата се получават така. Полицейската жестокост е повсеместна. Според последните данни от Бразилския форум за сигурност през 2019 г. 13% от 47 000 смъртни случая са станали по време на полицейски операции. Рио е едно от най-смъртоносните места за заподозрени. Престрелките се случват толкова често, че мобилното приложение Fogo Cruzado ви предупреждава в реално време.

За фавелите престрелката е един от най-познатите ужаси. 42-годишната Фернанда казва, че всеки път, когато започне полицейска операция, тя бяга у дома, за да бъде с децата си. Жената, чието име е променено от съображения за сигурност, се притеснява най-много за сина си. "Страх ме е да го оставя сам вкъщи, защото е на 15 и е много дебел." Ако сте млад чернокож беден бразилец, всяко подозрение пада върху вас.

След края на полицейската операция търговията с наркотици бързо се съживява. Още във вторник марихуаната, кокаинът и крекът се продават на маси, разположени на улицата пред очите на всички, като дрънкулки. Всяка фавела използва различни опаковки, за да се отличава от останалите.

Бразилската полиция предотврати касапница в училище

Полицията в Рио де Жанейро задържа непълнолетен, който планирал нападение над училище в популярния туристически град Кабо Фрио - на 170...

Красивата фасада на Рио де Жанейро крие криминален коктейл, а търговията с наркотици е само една от съставките му. Битката за територия е ожесточена и процъфтяващите военизирани групировки със съмнителни връзки с клана Болсонаро вече контролират повече територия от наркотрафикантите. Подземната хазартна престъпност и корумпирана политическа класа допълват коктейла.

Тук, в "Джакаресиньо", световният шампион от САЩ'94 и знаменит партньор на Христо Стоичков в нападението на "Барселона" Ромарио започва своя път и сега е сенатор. Пиментел, който постоянно е спиран от жителите, казва, че преди тук е имало индустриален център, но когато той изчезнал, престъпността се увеличила. Тези алеи гъмжат от пороци и изкушения. Според неофициалния кмет местните деца „нямат шанс за друг живот“.

Маркос де Кастро, бившият ръководител на областта, добавя, че когато майка ти няма с какво да плаща наема и живееш на място, където няма работа, е много изкушаващо да станеш човек с пушка, когото момичетата ще гледат. Това са лесни пари. От друга страна, много майки полагат титанични усилия, за да отгледат децата си и да ги изведат на правия път.

„Полицията не може да се държи като престъпник, тя е тук, за да ни защити“, казва възмутен жител на "Джакаресиньо".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка