НА ЖИВОВойната в Украйна

Най-старото животно в света празнува 190-ия си рожден ден (СНИМКИ)

5135

Най-старата костенурка в света Джонатан отбеляза 190-ия си рожден ден. Той отпразнува юбилея на британския остров Света Елена в Атлантическия океан заедно с местните хора.

"Помислете за това, ако се е появил на бял свят през 1832 г., Господи, колко се е променил светът оттогава", казва Джо Холинс, пенсиониран ветеринарен лекар на острова, който се грижи за костенурката. "Световни войни, възход и падение на Британската империя, губернатори, крале и кралици, които са се наследявали, толкова е удивително", каза той, цитиран от Нова телевизия.

Джонатан, който е поне на 190 години, е най-старата известна костенурка и най-старото известно живо животно, обитаващо сушата. Вписан е в Книгата на рекордите Гинес.

Костенурката живее от 1882 г. на острова и възрастта й не е точно известна. Снимка, запечатала пристигането й на острова, сочи, че животното вече е било на поне 50 години при пристигането си. Сега живее в резиденцията на губернатора заедно с други три костенурки - Дейвид, Ема и Фред.

Местните жители организираха тридневни тържества за рождения ден на Джонатан. В събота ще му бъдат предложени любимите зеленчуци, а в неделя ще има и торта. Специална пощенска марка е валидирана на острова в чест на празника. Костенурката вече е на монетите от пет цента и върху имиграционните печати.

Вижте гигатската костенурка, открита във Венецуела (ВИДЕО)

Учени откриха във Венецуела вкаменелости от коруба на ступендемис – една от най-големите костенурки в историята на Земята. Едва с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Магнитни бури през февруари:...
Сателитни данни показват продължителна...
2,3-метров меч е открит в Япония...
10 географски факта, на които...
Статуя на Херкулес е открита при...
Облак азотна киселина от съветска...
Това древно, 2500-годишно любовно/скръбно...
Неандерталци напълнили пещерата...
Нов тест открива болестта на Алцхаймер...
В Норвегия откриха находище на...
Топки за пинг-понг и вазелин:...
Мистериозен римски додекаедър,...

Последни новини