Най-важното за деня, 28 януари

2319
Най-важното за деня, 28 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 януари.

КИРИЛ ПЕТКОВ: СТРАНИТЕ ОТ НАТО КУПУВАХА ОРЪЖИЕТО НИ И ГО ДАВАХА БЕЗПЛАТНО НА УКРАЙНА (ВИДЕО)

Доставките на оръжия, произведени в България и транспортирани до Украйна чрез редица посредници, започват през април и продължават и до днес. Тази информация беше потвърдена пред украинската секция на "Гласът на Америка" от посолството на Украйна в София. От края на миналата година, след решение на парламента от 3 ноември, България започва открито да предоставя оръжие и техническа помощ на Украйна.

ЗАПОЧВА ЛИ ГОЛЯМОТО ОБЕДИНЕНИЕ МЕЖДУ ПП И ДБ?

Днес ще видите първата стъпка на един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение.

ДСБ: СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА РАДЕВ СА ОПАСНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА

Служебните правителства на Румен Радев са опасни за демокрацията, евроатлантическата ориентация и икономическото развитие на България, и влиянието й в региона. Това стана ясно от изявлението на ДСБ след националното им съвещание

ЩЕ ИМА ЛИ ТАКСИ ЗА ОБМЕН НА ЛЕВОВЕ В ЕВРО КАТО ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА

Да има такси при обмяна на големи суми левове в брой с банкноти евро на гише в банка след влизането ни в еврозоната, предлагат от Асоциация на банките в България (АББ). Освен това обмяната на левове срещу евро да става след предварително уведомление, настояват от АББ, цитирани от в."Труд".

ПЕТКОВ В ОТГОВОР НА БОРИСОВ ЗА ОРЪЖИЯТА В УКРАЙНА: ГОВОРИ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

"Пълни глупости, ако трябва да отговоря директно". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков за твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че заедно с Асен Василев имат печалбата от изпращането на помощта в Украйна. Петков призова хората да спрат да обръщат внимание и за пореден път нарече "твърденията на Борисов" - борисовки, защото, по негови думи, така се отвлича вниманието от важните неща.

ПРИ БАХМУТ: БАВЕН РУСКИ НАПРЕДЪК, ПРИ КРЕМЕНА УКРАИНЦИТЕ УДРЯТ (ВИДЕО)

Притесненията, че не е далеч времето, в което украинската армия ще бъде принудена да напусне Бахмут, растат. Причината – развитието на боевете по южния фланг на града, който руснаците се мъчат да превземат вече 8 месеца без успех.

ЩЕ СЕКАТ ДЪРВЕТА ДО НАРОДНИЯ ТЕАТЪР, ЗАФОРМЯ СЕ СКАНДАЛЕН СТРОЕЖ

Известните от вече доста години намерения за застрояването на двора на ресторант "Синия лъв" в центъра на София, на метри от Народния театър, изглежда започват да се реализират с унищожаването на 25 дървета, пише "Сега". На заседанието си тази седмица комисията по околната среда в Столичния общински съвет одобри предложението за премахването им, внесено от Направление "Архитектура и градоустройство" на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Дърветата са на възраст от 15 до 30 години и преобладаващо са здрави, съобщиха вносителите. Става дума за смърчове, ели, явори, ясен, липи, акация, бреза и две плодни дръвчета.

ПЕКАНОВ: ЕК ТЪРСИ НАЧИН ДА ПРЕДОГОВОРИ УСЛОВИЯТА ПО ПВУ

Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече факт, но парламентът задължи кабинета да предоговори условията в Европа. „Аз съм информирал Европейската комисия за решението на парламента. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е докато ситуацията в енергийната сфера е такава – а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента”. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com