НА ЖИВОВойната в Украйна

Най-важното за деня, 30 януари 2023 г.

3941

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 януари.

ПОЛИТОЛОГ: ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ СЪДБОВНИ ЗА СТРАНАТА

Изборите ще бъдат съдбовни за страната. Това каза пред БНР политологът Христо Анастасов.

FINANCIAL TIMES: ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2021 БЯХА ПРАЗНИК, НО СЕГА БЪЛГАРИЯ Е НЕУПРАВЛЯЕМА

„Поредните избори в привидно неуправляемата България“ – така Financial Times озаглави свой кратък анализ от 30 януари за предстоящите пети парламентарни избори от 2021 г. насам, които ще се проведат на 2 април.

КРУМ ЗАРКОВ: БОЛИ МЕ ЗА МЕХАНИЗМА ЗА КОНТРОЛ НАД ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, НО НЕ ГО ПРИЕМАТ

Всички се кълнат, че искат да приемат механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му с промените в Наказателно-процесулния кодекс, но не го приемат. Няма насрочена правна комисия, но има други насрочени парламентарни комисии. Никога не е въпрос на воля, а въпрос на желание. 

ПРОКУРАТУРАТА: РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНА

Прокуратурата у нас "приветства" законопроектът за разследване на главния прокурор, но според ръководството ѝ създаването на "извънредно законодателство", както определя този случай, противоречи на принципите на правовата държава. Това става ясно от позицията на държавното обвинение, разпространена днес.

"МОРАЛЪТ Е ДОБРОТО": БОРБА ЗА ИСТИНА И СПРАВЕДЛИВОСТ, КОЯТО ВДЪХНОВИ БЪЛГАРИТЕ

Блестящ юрист и човек със свободен дух. Непримирим борец за справедливост, който умее да казва истината в очите на всички.

ЕК: ВСЯКА СТРАНА ОТДЕЛНО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАНИЦАТА

Страните членки на Европейския съюз могат сами да финансират оградата по българо-турската граница. Това твърдят източници от Европейската комисия, цитирани от кореспондента на БНР в Брюксел.

КОИ ЩЕ СА НОВИТЕ "ПРИЯТЕЛИ" НА КРЕМЪЛ?

 

Турция, Индия, Китай - Русия трескаво търси с кого да замести Запада като търговски партньор, но нейните нови "приятели" не са безкористни. Те не се колебаят да се пазарят, а позициите им се засилват все повече. Това пише в свой анализ Дойче веле.

ОЦЕНКА: БАВЕНЕТО НА ЗАПАДА С ОРЪЖИЯТА ЗА УКРАЙНА УСЛОЖНИ ВОЙНАТА (ВИДЕО)

 

Колебанието и забавянето на Запада да снабди Украйна с важни тежки оръжия като танкове, дългобойни ракети (ATACMS) и ПВО ограничиха възможностите на Киев да организира и продължи широкомащабни контраатакуващи операции след успехите от есента на 2022 година в Харковска област и при Херсон. Ситуацията сега е повече позиционна, а на Русия беше позволено да поеме отново инициативата във войната – дали с бъдещи нови атакуващи операции или с усилване на защитата на вече завладени територии, чието освобождаване сега ще струва по-скъпо на украинците. Това е основното заключение в специализиран анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ПРОУМЯВАТ - УКРАЙНА ЩЕ ЗАГУБИ, АКО НЕ ПОМАГАТ ПОВЕЧЕ

 

Ако дадено заболяване се диагностицира твърде късно, средствата за изкореняването му стават по-трудни, по-инвазивни и понякога по-опасни. Точно това се случи с руската офанзива в Украйна. Ако Запада беше лекувал болестта в началните ѝ етапи, след войната в Грузия през 2008 г. или след събитията в Крим през 2014 г., тогава тежките танкове може би нямаше да са необходими. Но по това време повечето западни страни предпочетоха да стоят настрана, убеждавайки се, че естественото възстановяване е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

От БДЖ се оплакаха: Хвърлят масово...
Времето утре - 28 март 2023 г....
ВАС пусна обществената поръчка...
5G смартфон и смарт телевизор...
ВВС успешно транспортира медицински...
Избирателите с увреждания подават...
Отнемането на шофьорската книжка...
Главният секретар на МВР: Купеният...
Питейната вода в Дупница може...
"Информационно обслужване"...
БАБХ започва засилени проверки...
Мария Габриел: Четенето е ценност,...

Последни новини