Най-важното за деня, 5 декември 2022 г.

3140
Най-важното за деня, 5 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 декември.

ИЗНЕНАДВАЩ КАНДИДАТ-ПРЕМИЕР ПРИЕ МАНДАТА НА ГЕРБ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на редовен кабинет на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС. Кандидатът на партията за премиер е Николай Габровски. Той е началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" и заместник-директор на болницата.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: БСП НЯМА ДА СЕ ПРЕГЪРНЕ С ГЕРБ И ДА ГИ ПОДКРЕПИ ЗА КАБИНЕТ

ГЕРБ няма да направят кабинет, защото нямат декларирана подкрепа от парламентарно мнозинство. БСП няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ. 

РАДЕВ ЗА ПП: СГРЕШИХ, ЧЕ ДОПУСНАХ ТЕЗИ ХОРА ДА ОТКРАДНАТ НАДЕЖДИТЕ ЗА ПРОМЯНА

"Дали се срещам редовно с г-н Борисов - разбира се, че не. Това не е първата лъжа на г-н Василев. Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна", каза президентът Румен Радев пред журналисти в Албания във връзка с обвиненията на Асен Василев към него за връзки с Бойко Борисов. 

АЛЕКСАНДЪР ПУЛЕВ: ББР Е РАБОТИЛА КАТО ЗАЛОЖНА КЪЩА НА ПП

Назначенията от времето на Кирил Петков като служебен министър на икономиката, са започнали масова чистка. Нямало е план Б и е направен опит за овладяване на Българската банка за развитие (ББР). Това заяви служебният министър по иновации и растежа Александър Пулев пред bTV. 

ОТ ИПБ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ШЕФА НА АПИ ЗАРАДИ КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ (ДОКУМЕНТИ)

"В офиса на Института за пътна безопасност (ИПБ) бе доставен диск с огромно съдържание на автентични документи за корупционни практики в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Във връзка с вменените ви правомощия и задължения, настояваме незабавно да освободите от заеманите длъжности Управителния съвет заедно с неговия председател на Агенция "Пътна инфраструктура", както и директора на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" (ППИ) в същата".

ОСВОБОДИХА ШЕФА НА БАБХ СЛЕД НОВИ РАЗКРИТИЯ ПО КАЗУСА "ЕВРОЛАБ"

Освободиха от длъжност изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов. Това е станало със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. 

НАД 300 000 ЕМИГРАНТИ СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ У НАС ОТ 1980 Г. НАСАМ

314 285 – толкова са българските емигранти в чужбина, които са се завърнали в България за периода 1980 – 2021 г., показват данните на Националния статистически институт. Те са базирани на резултатите от Преброяване 2021, обявиха от НСИ.

ДОНЕВ ЗАПЛАШИ С ОТВЕТНИ МЕРКИ: НЕ СМЕ СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ШЕНГЕН

Не сме се отказали от Шенген. Това каза премиерът Гълъб Донев по време на брифинг в Министерски съвет след среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков. В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Д-Р МАРИЯ ИВАНОВСКА, КОЯТО ИЗМЕРИ СТРЕСА И НАПРАВИ НАУЧЕН ПРОБИВ (ВИДЕО)

Д-р Мария Ивановска, която ви представихме в наш репортаж, е млад учен, отличен с едно от най-престижните отличия за наука у нас - Голямата награда "Питагор" за млад учен. Тя получава отличието за приноса й към изучаването на връзките между хроничния стрес и имунната система и задаването на примерен лабораторен алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес.

ЗИМАТА ИДВА: КОЙТО МИСЛИ, ЧЕ УКРАЙНА НЯМА ДА АТАКУВА, СЕ ПЕЧЕ НА ПЛАЖА В КРИМ (ВИДЕО)

Който си мисли, че истинската зима в Украйна ще ни спре да вървим напред, сигурно си е правил слънчеви бани в Крим през януари. Така украинското министерство на отбраната обобщи ситуацията предвид вече падащите сериозно под нулата температури в Украйна.

ТОЙ ВЕЧЕ ЗАГУБИ ПОЛОВИНАТА ПРЕВЗЕТО: ПРОВАЛЯ ЛИ СЕ ПУТИН В УКРАЙНА?

 

Когато Владимир Путин изпрати около 200 000 войници в Украйна на 24 февруари, той смяташе, че може да превземе столицата Киев за няколко дни и да свали правителството. Руските сили бързо превзеха големи участъци от територия, но не успяха да обкръжат Киев. И през следващите месеци те бяха принудени на поредица от унизителни отстъпления, първо на север, а сега и на юг. Към днешна дата те са загубили повече от половината територия, завзета в началото на инвазията. Това пише в обширен материал относно руската инвазия Пол Кърби за BBC News.

МНЕНИЕ ОТ САЩ: ПУТИН НЕ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ, НО И ЗЕЛЕНСКИ НЕ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИ ТВЪРДЕ МНОГО

 

В първата фаза на войната руснаците стигнаха до покрайнините на Киев и Украйна изглеждаше изчезнала. Във втората фаза само четири седмици по-късно жертвата вече беше на ход, възвръщайки си хиляди селища, докато унищожаваше превъзхождащ я враг, прогонвайки го далеч от дома си. Сега е наред действие трето, което започна с чутовна украинска победа, прогонвайки руснаците от Херсон - първокласна стратегическа награда. Но сцената скоро може да потъмнее, пише американското издание Time.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com