Най-важното за деня, 6 декември 2022 г.

3748
Най-важното за деня, 6 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 декември.

ЗАЩО ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК "БЪРЗА" С ОБНАРОДВАНЕТО НА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА?

Ще наложи ли президентът Румен Радев вето на спорните промени в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина се върна като средство за гласуване и тотално се обезсмисли машинният вот? Този въпрос е един от основните, които битуват в публичното пространство в последните часове.

СЛЕД КАТО ОБЕЩА ДА ПОДКРЕПИ ВЕТО СРЕЩУ БЮЛЕТИНАТА, БОРИСОВ ПАК ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА

След като тази сутрин бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи евентуално вето на президента Радев срещу Изборния кодекс, по-късно през деня той отново смени рязко мнението си и заяви, че няма да даде подкрепа.

РАДЕВ СЕ НАДЯВА СКОРО ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО МИСЛИ ЗА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

Аз изобщо не се ръководя от това кой лидер на партия какво мисли. Ръководя се единствено от законите и Конституцията на страната. Моите експерти работят и се надявам скоро да разберете какво е мнението ми. Това каза президентът Румен Радев попитан как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако Радев внесе вето на промените в Изборния кодекс ГЕРБ ще го подкрепи.

НИНОВА: ПЛАНЪТ НА РАДЕВ ЗА ПП СЕ ПРОВАЛИ - ОТКАЗАХА ДА МУ КОЗИРУВАТ

"Петков и Василев не са плод на доверие, а внимателно премислен план на Радев". Това написа Корнелия Нинова в профила си във фейсбук, цитирайки свои думи, които казала на посещение в Самоков.

"ПОЛИТИЧЕСКА ШАРЛАТАНИЯ": СЪС СКАНДАЛ ЗА ШЕНГЕН ЗАПОЧНАХА РАБОТА ДЕПУТАТИТЕ (ВИДЕО)

Със скандал на тема "Шенген" започна днес работата в Народното събрание. В декларация, прочетена от депутата Даниел Лорер "Продължаваме промяната" обвиниха Бойко Борисов, заради когото според тях не сме в шенгенското пространство.

РАДЕВ УВЕРИ, ЧЕ ИМАМЕ ВСИЧКИ ШАНСОВЕ ДОГОДИНА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ ШЕНГЕН

Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Той призова партиите у нас да не политизират темата. 

ПРОФ. ДАСКАЛОВ: КАБИНЕТЪТ НА РАДЕВ УВОЛНИ 8 ЮРИСТИ, РАБОТЕЩИ ПО "КАПИТАН АНДРЕЕВО" (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов бе освободен от длъжност от министър-председателя Гълъб Донев, след като ПП внесоха сигнал в ДАНС срещу БАБХ и заговориха за нови разкрития по казуса "Евролаб". Въпреки че от Министерството на земеделието заявиха пред Actualno.com, че освобождаването от длъжност на Даскалов няма общо със сигнала на ПП, ние си заваме някои въпроси. За да ни помогне с отговорите в Студио Actualno ни гостува проф. Христо Даскалов, който само преди два месеца бе освободен от длъжността изпълнителен директор на БАБХ, депутат от ПП. 

ГЕЧЕВ УВЕРИ, ЧЕ ДОКАТО Е МИНИСТЪР, КОНТРОЛЪТ НА ГРАНИЦАТА ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА САМО ОТ ДЪРЖАВАТА

Докато аз съм служебен министър няма как сегашният режим на границата да се промени. В момента там работи само държавата в лицето на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) - както по отношение на пробите, които се взимат, така и по товаро-разтоварната дейност и по отношение на контрола, който се извършва в лаборатория. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на Нова телевизия. 

ЕКСПЕРТ: ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ У НАС ДОСТИГНАХА ПЛАТО, СЕГА Е МОМЕНТЪТ ЗА ПРОДАЖБА (ВИДЕО)

Проучването „Глобален индекс за имотния балон през 2022 г." на швейцарската инвестиционна банка UBS постави въпроса за състоянието на имотния пазар с фокус върху няколко европейски града.

АВСТРИЯ ОФИЦИАЛНО СПЪНА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ЗА ШЕНГЕН

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той направи това изявление по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

ПРОТЕСТИРАЩИ БЛОКИРАХА МИТРОФАНОВА НА ЛИТУРГИЯ В РУСКАТА ЦЪРКВА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Граждани скандират "Убийци", "терористи" и "Тук не е Москва" пред Руската църква в знак на протест срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний. Сред присъстващите на литургията в храма-подворие "Св. Николай Мирликийски" са посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и председателят на АБВ Румен Петков. 

ПОДИГРАВКИ ДОРИ ОТ КАНАЛ НА ЧВК ВАГНЕР ЗА УДАРИТЕ ПО РУСКИ ВОЕННИ ЛЕТИЩА

Успешните украински удари по две военни летища в Русия, при това на стотици километри от границата с Украйна, предизвикаха вълна от гняв сред руските военни блогъри в Телеграм. Това констатира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в своя дневен обзор за развитието на войната в Украйна.

ГЛАСЪТ НА СИЛНАТА РУСИЯ КЪМ ПУТИН: ВИЕ ВОЮВАТЕ НЕ САМО С УКРАИНЦИТЕ, НО И СЪС СВОИТЕ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ

На 5 декември съдът в Москва проведе заседание по делото на опозиционния политик Иля Яшин*, когото обвиняват в разпространение на "фейкове" за руската армия с мотив "политическа ненавист". Повод за делото е видеоматериал на Яшин, посветен на убийството на мирни жители в Буча. Държавният обвинител иска присъда от 9 години за Яшин, както и забрана да ползва интернет в продължение на 4 години след излежаването на присъдата. В края на заседанието Яшин направи изявление. Пълният текст представя Медуза.ио. Произнасянето на присъдата се очаква на 7 декември. Представяме изявлението на Яшин със съкращения. 

АНАЛИЗ: КАК ЩЕ СВЪРШИ ТОВА В УКРАЙНА - ВЪПРОСЪТ, КОЙТО САЩ ТРЯБВА ДА СИ ЗАДАДАТ

Докато в САЩ все още се обсъждат победителите и губещите от междинните избори, битка с високи залози бушува в последната сесия на Конгреса.

АНАЛИЗ: САЩ СЕ НУЖДАЯТ ОТ РЕВОЛЮЦИЯ В САНКЦИОННАТА ПОЛИТИКА

 

Всички скорошни санкции на САЩ срещу техните врагове не работят, пише бившият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън в The Hill. Според него, американската политика на санкции трябва да бъде затегната и милитаризирана. Едва тогава противниците ще "усетят силната ръка на Америка". Ето какво казва той:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com