Най-важното за деня, 8 февруари 2023 г.

3436
Най-важното за деня, 8 февруари 2023 г.
Снимка: Министерство на енергетиката

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 февруари.

ОБВИНИХА БИВШ МИНИСТЪР И БИВШ ШЕФ НА "БУЛГАРГАЗ" ЗАРАДИ РУСКИЯ ГАЗ

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), които са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

СЛЕДСТВИЕТО: НАНЕСЕНА Е ЩЕТА ЗА НАД 88 МЛН. ЛВ. НА "БУЛГАРГАЗ"

Нанесените щети на "Булгаргаз" в следствие на действията на бивш министър на енергетиката, негов заместник и на бивш директор на "Булгаргаз" са за 88 млн. лв. в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022. Това заяви на брифинг Бисерка Стоянова, следовател в НСлС и говорител на службата.

BIRD.BG: КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ИЗПЛАЩА ПОВЕЧЕ ПАРИ ПО КРЕДИТИ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВА

За около година като депутат председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е успял да изплати около 110 000 лв. от кредитите си за къща и кола. Според декларираното това е станало "от заплата". Сумата обаче надвишава доходите му като депутат, сочи разследване на Bird.bg

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ОБЯВИ КАК ЩЕ СВАЛЯ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ В МАГАЗИНИТЕ

Цените на храните удариха един пик в началото на войната в Украйна. Но след това нещата се успокоиха, а цените заспаха в небето. Проверяваме защо е така. Млякото и млечните продукти поскъпнаха драстично, което е необосновано. Затова на няколко дни ще се събират данни за цените на храните в магазините, ще има и масови проверки с различните институции. Ще събираме и данни за цените в чужбина. Ще се подготви и наредба за нелоялните търговски практики. Целта ни е да намерим проблема. Това каза служебният земеделски министър Явор Гечев в ефира на Нова телевизия.

КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ? ЕТО КАК ОТГОВАРЯТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕД "ГАЛЪП"

Кое е най-доброто десетилетие? Най-много пълнолетни българи отговарят на този въпрос с „80-те години на 20 век“, според проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано днес.

5 ЛЪЖИ НА МАКЕДОНИЗМА: ГОВОРИ ПРОФ. ГЕОРГИ НИКОЛОВ (ВИДЕО)

Голяма част от напрежението между българи и македонци лежи на това какво сме учили по история в 6 клас, на това какви са нашите вярвания? За любопитните македонци и за хората, които може би не са крайно наясно кои са спорните и кои са безспорните моменти от нашата история решихме да поканим експерт, който да ни обясни и да ни насочи към исторически извори.

AFP: БЪЛГАРИЯ С НОВИ ОБВИНЕНИЯ, ЧЕ МАЛТРЕТИРА МИГРАНТИ

България е изправена пред нарастващи обвинения, че малтретира хора, опитващи се да пресекат границата ѝ с Турция. Търсещите убежище споделят, че са били буквално "бутнати обратно, затваряни, съблечени и бити". Това пише Euractiv, цитирайки репортаж на AFP.

ИНЖЕНЕР ОБЯСНИ КОЛКО СИГУРНИ СА ПАНЕЛНИТЕ ЖИЛИЩА И КЪДЕ Е СЛАБОТО ИМ МЯСТО

У нас има 14 300 панелни сгради. Отделно има и къщи, строени по панелния способ. Животът на панелните сгради е 50 години. Те отдавна са надживели живота си. Панелното строителство изпълни задачата си. Това каза инж. Владимир Жиянски в ефира на Нова телевизия.

ПОСЛАНИКЪТ НА ТУРЦИЯ В БЪЛГАРИЯ: НЕ БЯХМЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С МАГНИТУД 7.8

В момента има двама български граждани, пострадали от земетресението, до които не можем да достигнем. Надявам се да бъдат намерени. Ние сме устойчива нация и много бързо успяваме да се съвземем заради силата, която намираме в себе си. В много кратък период надявам се да се съвземем. Това заяви посланикът на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок пред bTV. 

ЖЕРТВИТЕ В ТУРЦИЯ И СИРИЯ ВЕЧЕ СА 9000, КРИТИКИ СРЕЩУ "ДАНЪК ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ"

Над 9400 са вече жертвите след мощните земетресения в Турция и Сирия от понеделник, 6 февруари. Според Световната здравна организация броят им може да се повиши драматично, тъй като спасителите продължават да изваждат хора изпод руините. Над 23 млн. души може да бъдат пряко засегнати от бедствието.

2800 УБИТИ РУСНАЦИ ЗА 3 ДНИ: ШОЙГУ СЕ ХВАЛИ С НАПРЕДЪК В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Русия изглежда се опитва да задейства широкомащабна офанзивна операция в Украйна, за да завладее изцяло Донецка област, но го прави в нереалистичен срок и най-вероятно без необходимата бойна мощ, за да го постигне. Такава оценка прави британското военно разузнаване за временната ситуация в Украйна.

РАЗСЛЕДВАЩИ: ИМА ИНДИКАЦИИ, ЧЕ ПУТИН Е ОСИГУРИЛ РАКЕТАТА, СВАЛИЛА ПОЛЕТ MH17

Съществуват "сериозни индикации", че руският диктатор Владимир Путин е доставил ракетата, с която през 2014 г. над Донбас беше свален полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Това се казва в доклад на Съвместния екип за разследване, публикуван на 8 февруари.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: УКРАЙНА Е ЗАПЛАШЕНА ОТ СЕРИОЗНА КРИЗА С ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО

Украинците вече са свикнали със спиранията на тока. Но националната електрическа мрежа е пред пълен колапс, което означава, че страната ще стане почти напълно необитаема, пише американското издание Foreign Affairs. Всъщност може ли електроенергийната система на страната да бъде защитена от терористичните руски удари?

ЛОГИСТИЧНАТА БИТКА ЗА УКРАЙНА: КАК ЗАПАДНИТЕ ОРЪЖИЯ ЩЕ СТИГНАТ ДО БОЙНОТО ПОЛЕ?

Киев иска танкове, бойни машини на пехотата, бойни самолети и боеприпаси, предимно от голям калибър. Те обаче трябва да бъдат доставени на бойното поле скрито от Русия. Това е много трудна логистична задача, каквато все още не е възниквала от началото на въоръжения конфликт, пише чешкото издание Lidovky.

ПРОСТИТУЦИЯТА КАТО "РАБОТА МЕЧТА": В ПОЛША РЕКЛАМАТА СТАВА УСЪРДНА, ИМА ГНЕВНИ РЕАКЦИИ

 

Големият полски портал gazeta.pl насърчава проституцията в приложението си за жени, съобщава wPolityce. в който жените споделят своя опит и рекламират тази "професия" като мечтана работа и грижа за друг човек, за неговото тяло и емоции. Порталът продължава поредицата от текстове, насърчаващи проституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com