Намалете нивото на стрес с тези КРЕАТИВНИ трикове

1528
Намалете нивото на стрес с тези КРЕАТИВНИ трикове
Снимка: iStock/Guliver

Малко творческа дейност може значително да намали нивата на стрес и да допринесе за вашето психично здраве и баланс. Творческите хобита са прекрасен начин да отклоните вниманието си от ежедневните грижи и нервност и да разширите кръгозора си – когато танцувате, рисувате, играете, пишете, умът ви „изтрива“ стреса и активира жизнената енергия, насочвайки я към изследване, релакс и наслада, с чувството, че правите нещо смислено и интересно.

Нивото на стрес спада значително (и остава под контрол) по време на творчески дейности, защото те въвеждат ума ви в медитативно състояние, при което се освобождава допамин и дишането се забавя. Ето кои са креативните начини, които могат да ви помогнат да се справите със стреса!

Творческа арт терапия

Творческите арт терапии, като рисуване, музика, драма, танци, намаляват нивата на стрес и подобряват управлението на стреса, потвърждават обширни изследвания от 2018 г. Творческите дейности осигуряват временна почивка от фокусирането върху ежедневните задачи и проблеми. В допълнение те задействат вашите творчески способности и помагат за по-ефективно решаване на проблеми, което също намалява стреса.

Хобитата, които намаляват нивата на стрес, са ограничени само от вашето въображение – успокояващите дейности не трябва да са скъпи, да изискват опит или да отнемат много време. В най-добрия случай те предизвикват усещане за умствен поток, ангажираност и релаксация, без съзнателен контрол. С други думи, контролиращият, мислещ ум е оставен настрана по време на състоянието на творчески поток и усещането за спокойствие и свобода доминира

Тревога, стрес, безпокойство: как да контролираме мислите си

Предложения за творчески хобита, които ще ви харесат и ще намалят значително нивата на стрес

Танци

Танците освобождават ендорфини, хормоните на щастието, карайки тялото и ума ви да се чувстват добре бързо. Искате ли да научите нова танцова стъпка или техника? Можете да намерите един от многото уроци в YouTube, а също така можете да посетите курс, сам, с приятели или партньор - в компания енергията се повишава значително и може да бъде много по-забавно. Но е достатъчно да сложите слушалки на ушите си, да "развиете" любимата си песен и да танцувате, танцувате, подскачате за душата си. 

Арт терапия

Рисуване, оцветяване – каквото и да правите с моливи, пастели и хартия, ще измести фокуса от грижите ви към творческия проект. Изследванията показват, че артистичните дейности, по-специално рисуването и оцветяването, облекчават емоционалния стрес. Ако не знаете как да започнете или какво бихте искали да нарисувате, можете да намерите насоки в уроци в Интернет, можете да посетите художествена работилница или можете просто да погледнете определена снимка и да се опитате да я прехвърлите на хартия.

Не става дума за това колко сте умели, как стоите с перспектива или познавате техниките на рисуване- вие не се опитвате да създадете шедьовър, а да канализирате чувствата си, да работите с моливи и цветове според собствената си чувствителност и усещане. Можете просто да "хвърляте" цветове върху хартията в абстрактен стил,

Лекар: Това са най-ефикасните 8 начина за борба със стреса

Водене на дневник

Много съвети за работа върху себе си, насочване на интензивни чувства и разширяване на перспективата ви, както и промяна на навиците и развитие на по-позитивен начин на мислене, включват водене на дневник - защото тази техника е наистина ефективна. Записването на мислите и чувствата ви помага да ги освободите – когато ги поставите на хартия, вие променяте честотата и енергията, „предавате“ тревогите си на Вселената, изпразвате емоционалното и умственото си бунище и освобождавате място за нова енергия. 

Плетене на една кука, бродерия, плетене, шиене

Има нещо в правенето на бримки и нанизването на вълна, докато парчето, върху което работите, расте и се оформя, в боцкането и ватирането, кълцането и оформянето на материали, което ангажира и облекчава по много специфичен начин. Нещо като да "пукате" въздушните възглавници на защитното фолио и рисувате едновременно. 

Жените винаги са се занимавали с ръчен труд, който позволява на мислите им да блуждаят в медитативно състояние, когато са сами, или им позволява да говорят и общуват помежду си, с усещането, че едновременно работят и създават нещо красиво и полезно. Следвайте мъдростта на нашите предци и създайте група за ръкоделие с приятелите си или се присъединете към съществуваща група.

Фотографията намалява нивата на стрес

Всеки може да се занимава с фотография – съвременните технологии ви позволяват да правите висококачествени снимки със своя смартфон и с основни инструменти за обработка изкуството на цифровата фотография е достъпно за всеки. Какво се случва, когато погледнете света през очите на камера? Забелязвате детайли, пречупване на светлината, текстура, цветове и ефекти, които иначе не бихте забелязали, и това насърчава ума ви да забави и да обърне внимание, намирайки красота и смисъл в малките неща. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com