Намалява броят на приемните семейства в Асенoвград

1280
Намалява броят на приемните семейства в Асенoвград
Снимка: Actualno.com

Общо 11 професионални приемни семейства в община Асенoвград се грижеха през 2017 г. за деца, лишени от родителски грижи и подрастващи в риск. През миналата година 14 малчугани са пребивавали в приемни семейства, за различен период от време. Към края на мессец декември 2017 г. на територията на общината такъв вид грижа се е полагала за общо 10 деца. От 11 през 2017 г., към днешна дата, броят на приемните семейства в община Асенoвград е намалял до девет.

Целта на функционирането на приемните семейства е да се подкрепи процеса на деинституционализация на деца, като се създаде и реализира устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за подрастващи, настанени в специализирани институции, или в риск от изоставяне.

Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. След 8-годишно прекъсване, към този момент,...

Изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, са подробно описани в Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. Желаещите да бъдат „професионални“ родители следва да подадат заявление по образец до Дирекция „Социално подпомагане“-Асеновград. За да им бъде предоставено дете за временно отглеждане е необходимо кандидатите да отговарят на няколко условия. Трябва да не получават месечни социални помощи по реда на Закона за социалното подпомагане, да не са осъждани и да не е образувано срещу тях наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, да не страдат от болести като ХИВ/СПИН, Хепатит, Сифилис и редица други.

Оценяването и одобрението на кандидатите се извършва от специализирана комисия и след неколкократно проведени срещи между т. нар. „доставчици“ и желаещите да се грижат за дете. За 2018 г. Община Асенoвград планира утвърждаване на още две нови приемни семейства. Дали бройките ще бъдат попълнени, предстои да разберем.

Проектът „Приеми ме 2015“ е алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда, жертви на насилие или трафик, както и на непридружени бежанци. През настоящата година специален фокус ще се постави върху настаняването на бебета до 3-годишна възраст.

Приемната грижа се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Стойността му е около 7 000 лева месечно, в зависимост от броя на децата и осиновяванията. По проекта Община Асеновград е партньор на Агенцията за социално подпомагане.

В Асеновград - глобени родители на деца, които не посещават училище

Точно 33 акта за установяване на нарушения, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, са входирани през 2017 г. в Общ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com