НА ЖИВОВойната в Украйна

НАП: Няма срок за подаване на заявления за дерегистрация по ДДС след вдигането на прага

2711

България вдига прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС от настоящите 50 000 лева на 100 000 лева, като промяната влиза в сила от 1 януари 2023 година. Това стана възможно с решение на Народното събрание от средата на тази година и след официално одобрение на мярката от Съвета на Европейския съюз.

Новият праг ще се прилага до 31 декември 2024 г. като след тази дата ще влязат в сила нови правила по отношение на специален режим за малките предприятия. До 31 декември 2022 г. се прилага праг от 50 000 лв. за задължителна регистрация по ЗДДС, уточняват от Националната агенция за приходите в съобщение на официалния си сайт.

Следва да се има предвид, че посочените прагове за съответните периоди са приложими при определяне на облагаемия оборот както за целите на задължителната регистрация по закона, така и в случаите на дерегистрация по избор в резултат на отпадане на основанието за задължителна регистрация, посочват от НАП.

Регистрираните на основание чл. 96, ал. 1 от Закона за данък върху добавената стойност лица с облагаем оборот за последните дванадесет месеца под 100 000 лв. към 1 януари 2023 г., които желаят да прекратят регистрацията си по закона, могат да подадат заявление за дерегистрация в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Няма законово регламентиран срок за подаване на заявлението, поясняват от НАП.

Регистрираните на същото основание лица с облагаем оборот за последните дванадесет месеца под 100 000 лв. към 1 януари 2023 г., които желаят да останат регистрирани по закона, не следва да подават заявление за дерегистрация, добавят от приходната агенция.

Още: Парламентът официално вдигна прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

Вдигат двойно прага за регистрация по ДДС след зелена светлина от Брюксел

България получи разрешение да увеличи двойно минималния праг на оборота, при който фирмите у нас имат задължението да се регистрират по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Стана ясно с колко се повишиха...
Турската лира достигна ново рекордно...
Финансисти обясниха какво печелим...
Лихвите по потребителските кредити...
Финландия с първата и единствена...
Европейската централна банка...
Агенция „Митници“ отчете рекордни...
37 млрд. лева достига дългът на...
Нов ръст на основния лихвен процент...
Бюджетът с дефицит от около 2.9%...
Печалбата на банковата система...
Лихвите по кредити и депозити...

Последни новини