Напрежение в Асеновградско – села се вдигат срещу концесии

3314
Напрежение в Асеновградско – села се вдигат срещу концесии
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Няколко села в Пловдивско реагират остро срещу разрешени от Министерския съвет в ноември месец миналата година нови концесии. Тогава фирма „Запрянови 03“ ООД на Вакрил и Георги Запрянови получи концесия за добив на мрамори от находище „Делчевото – 2“ в землището на асеновградското село Горнослав. Площта, върху която й е дадено правото, е 65,2 декара за 35 години срок. Дружеството има и внесено в пловдивската екоинспекция инвестиционно намерение за изграждане на кариера за добив на мрамори в находище „Делчевото-1“ (Вратицата) в землището на с. Добростан.

Инвестиционното предложение там също ще се реализира за срок от 35 години. Площта е на 2000 м юг-югозападно от с. Мулдава, на 1900 м северозападно от с. Червен, на 6000 м северно от с. Добростан и на 870 м западно от асфалтовия път гр. Асеновград – гр. Кърджали. Концесионната площ е 219,2 декара. Целта е годишно от там да бъдат добивани по 40 хиляди кубика мрамори.

Хората протестират срещу разкриването на кариери близо до селата Горнослав и Червен заради риск за здравето им, който би възникнал с влошаването на чистотата на въздуха, очакваното шумово замърсяване и влошаване на качеството на водата. Освен това реагират срещу унищожението на ландшафта, пътищата и инфраструктурата в района.

От днес започнаха да събират подписка срещу инвестиционните намерения.

Дружеството „Запрянови 03“ вече има действаща концесия за добив на мрамори в района на тези асеновградски села.

По-рано, през юли месец, от дружеството са подали в РИОСВ документи и за друга концесия – в площ „Чайкъра – 2“ в землищата на кварталите Горни и Долни Воден на Асеновград. Тя също е за 35 години и е на площ 200,1 декара.  

Жители на родопски села отново на протест срещу каменна кариера

От 12.00 ч. ще се състои поредното протестно шествие - митинг в подкрепа на каузата „Стоп на кариерите в Белащица“. То ще с...

На въпроси по темата, внесени от депутатите Росен Костурков от „Продължаваме промяната“, Албена Върбанова и Иван Белчев от „Демократична България“, министърът на енергетиката Росен Христов съобщава, че при обсъждането на концесията за „Делчевото – 2“ са постъпили положителни становища от министрите на околната среда и здравеопазването, както и от министъра на културата.

Той е обяснил, че от концесионера се изисква да не допуска наднормено натоварване със замърсители на околната среда, да не предизвиква нарушаване на здравните изисквания, да не нарушава режима на експлоатация на санитарно-охранителните зони около водоизточници, съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и за минерални води, да спазва мерките за подобряване състоянието на водите.

Той е уточнил, че срещу решението за тази концесия са постъпили жалби, които са окомплектовани с административната преписка по издаване на акта и са изпратени за разглеждане на Върховния административен съд.

През октомври пък дружеството „Агро Ерг“ ЕООД – на Калинка Маринова е внесло документи в РИОСВ – Пловдив, с инвестиционно намерение за изграждане на кариери за добив на варовици в концесионна площ „Орманите“ – землище на село Тюркмен, община Брезово. То касае почти 244,2 декара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com