Варна

Напрежение във Варна: Бюджетът е частично блокиран заради планирана продажба на имоти и нов дълг

2059

Бюджетът на Варна е частично блокиран, съобщиха на брифинг в четвъртък председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) и неговите заместници Христо Атанасов и Генадий Атанасов. С изключение на държавно делегираните дейности, всичко останало е под въпрос, казаха те.

Според тях капиталовата програма на Варна е застрашена от блокиране, ако областният управител Благомир Коцев ("Продължаваме промяната") обжалва в съда решенията на местния парламент за продажбата на 140 дка имоти и поемането на нов дългосрочен дълг от 80 млн. лв. Тези две точки са част от общинския бюджет, който беше приет през април.

Повод за изявлението на Балабанов беше брифинг на "Демократича България", които настояха Коцев да оспори пред Варненския административен съд двете точки. Веднъж вече той ги върна за прегласуване и на 17 май съветът ги одобри отново. Според ДБ - с новия кредит Варна ще стане общината с най-голям дълг на глава на населението в страната, изплащането му ще доведе до повишаване на местните данъци и риск от декапитализация, а продажбата на рекорден брой имоти, част от които са зелени площи, ще доведе до презастрояване.

Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно делегираните дейности  всичко останало е под въпрос. Това бе съобщено на брифинг, в който участваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и неговите заместници Христо Атанасов и Генадий Атанасов.
Пред журналисти те изразиха притесненията си, че ако областният управител оспори в съда прегласуваните във вторник от местния парламент решения, сред които тези за теглене на заем и за продажбата на имоти, има огромно вероятност въпросните решения до края на годината да не влязат в сила. Това ще наложи актуализация на бюджета и орязване на значителен брой разходи.  
В Общината са постъпили редица подписки от граждани и фирми, остро възразяващи срещу връщането на решенията. Над 3 500 физически лица и повече от 25 юридически лица са настояли Общинският съвет да препотвърди позицията си за поемането на дългосрочния дълг, бе съобщено на брифинга.
Капиталовата програма на практика е блокирана. Част от приходите от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост  през 2022 г., която бе сред върнатите от областния управител, са заделени за рехабилитация на пътната инфраструктура. „Няма как при липсата на приходи да запълним и една дупка на територията на града“, заяви председателят Тодор Балабанов. По думите му под въпрос са редица инфраструктурни проекти, сред които изграждането на ново осветление на Катедралата, ремонтът на стадион „Спартак“, покриването на открития басейна „Приморски“. Ремонтите на читалища, училища, здравни заведения, ВиК проекти в съседни села и вилни зони, които хората чакат от години, също са блокирани.
Балабанов обясни, че от годишната програма в бюджета се очакват около 20 млн. лева. „Държа да поясня, че ние не сме взели решение за продажбата на 140 дка имоти. Тази програма е прогнозен документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки отделен имот впоследствие ще се решава по какъв начин и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение трябва да мине през Общинския съвет, да влезе в сила, след което да се проведе съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това мен лично ме кара да мисля, че зад привидно законосъобразни мотиви се крият едни други цели, като резултатът от това ще го видим в края на годината и следващата година“, каза още Балабанов.  
На брифинга бе пояснено, че заради безпрецедентната криза разходите на общината са значително повишени при запазени размери на местните данъци и такси. „Най-вероятно ще се налага да вземаме допълнителни решения за опрощаване на вземания от определени групи хора, каквато е практиката през последните две години. Затова тази година бе необходимо да се извършат разпоредителни сделки в малко по-голям размер от обичайния“, каза Тодор Балабанов.
По думите му Община Варна не се притеснява от проверки нито от Министерство от финансите, нито от Сметната палата. „Проверките от 1,5 г. не са спирали. Няма как да си позволим да взимаме решения, които са извън рамките на закона, защото това би се отразило на редица други фактори. Онзи ден излезе годишният доклад на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/. Смятате ли, че ако имаше нарушения, БАКР щеше да затвърди рейтинга на общината. А в доклада ясно и точно е записано, че запазваме много добрия кредитен рейтинг, който надхвърля, както в загатнато в документа, този на държавата“, попита председателят на Общинския съвет.
 Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно делегираните дейности  всичко останало е под въпрос. Това бе съобщено на брифинг, в който участваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и неговите заместници Христо Атанасов и Генадий Атанасов.

Пред журналисти Балабанов и заместниците му обаче изразиха притеснения, че ако областният управител оспори в съда прегласуваните във вторник от местния парламент решения, има огромна вероятност до края на годината те да не влязат в сила. "Това ще наложи актуализация на бюджета и орязване на значителен брой разходи", заявяват те.

В Общината са постъпили редица подписки от граждани и фирми, остро възразяващи срещу връщането на решенията. Над 3500 физически лица и повече от 25 юридически лица са настояли Общинският съвет да препотвърди позицията си за поемането на дългосрочния дълг, стана ясно от брифинга.

"Капиталовата програма на практика е блокирана. Част от приходите от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2022 г., която бе сред върнатите от областния управител, са заделени за рехабилитация на пътната инфраструктура. Няма как при липсата на приходи да запълним и една дупка на територията на града“, заяви Тодор Балабанов.

Според него са под въпрос редица инфраструктурни проекти, сред които изграждането на ново осветление на Катедралата, ремонт на стадион „Спартак“ и покриването на открития басейн „Приморски“. Ремонтите на читалища, училища, здравни заведения, ВиК проекти в съседни села и вилни зони, които хората чакат от години, също са блокирани.

Балабанов обясни, че от годишната програма в бюджета се очакват около 20 млн. лева. „Държа да поясня, че ние не сме взели решение за продажбата на 140 дка имоти. Тази програма е прогнозен документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки отделен имот впоследствие ще се решава по какъв начин и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение трябва да мине през Общинския съвет, да влезе в сила, след което да се проведе съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това мен лично ме кара да мисля, че зад привидно законосъобразни мотиви се крият едни други цели, като резултатът от това ще го видим в края на годината и следващата година“, каза още Балабанов.  

На брифинга бе пояснено, че заради безпрецедентната криза разходите на общината са значително повишени при запазени размери на местните данъци и такси. „Най-вероятно ще се налага да вземаме допълнителни решения за опрощаване на вземания от определени групи хора, каквато е практиката през последните две години. Затова тази година бе необходимо да се извършат разпоредителни сделки в малко по-голям размер от обичайния“, каза председателят на Общинския съвет от ГЕРБ.

По думите му Община Варна не се притеснява от проверки нито от Министерство от финансите, нито от Сметната палата. „Проверките от 1,5 г. не са спирали. Няма как да си позволим да взимаме решения, които са извън рамките на закона, защото това би се отразило на редица други фактори. Онзи ден излезе годишният доклад на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/. Смятате ли, че ако имаше нарушения, БАКР щеше да затвърди рейтинга на общината? А в доклада ясно и точно е записано, че запазваме много добрия кредитен рейтинг, който надхвърля, както е загатнато в документа, този на държавата“, каза още Балабанов.

Етикети:

Още от Варна

Няма да спират тока на Белодробната болница във Варна
Има ли опасност Аспаруховият мост да рухне заради благоприятен за Доган проект?...
С „Още щрихи към живописния портрет на Варна” Галерия „Арт Маркони“ отбелязва своя рожден...
Много забавления очакват децата в Деня на бащата във Военноморския музей
Фестивалът Ritual Gatherings организира мащабно почистване на плаж Камчия
Напрежение във Варна: Бюджетът е частично блокиран заради планирана продажба на имоти и...

Последни новини

 • Лятно плодово дайкири - глътка екзотика: Ето как да си го направите у дома

  Лятото е тук, а с него дойдоха и летните жеги, които трябва да разхладим с вкусни коктейли, които с всяко отпиване да ни водят мислено до екзотични дестинации. Едно от тях е дайкирито. Днес ще направим плодово дайкири - ето как: Необходими продукти: ром - 400 мл тъмен ментов ликьор - 20 мл газир...

 • Не яжте тези зеленчуци сурови - съдържат вредни токсични вещества

  Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки, доктор по физикална медицина и диетолог, разказва в интервю за радио Sputnik какви зеленчуци трябва да се варят, за да бъдат най-полезни за организма. Много зеленчуци не губят ценните си свойс...

 • Disney иска Джони Деп обратно в "Карибски Пирати"

  Джони Деп вероятно ще се завърне в "Карибски пирати", след като Disney му предложи 301 милиона долара. Това пише "Дейли Уайър", цитирани от Дир.бг. Деп бе "изключен" от Пиратите през 2018 г., след като участва в пет филма, което изстреля творбата в боксофиса и и я направи една от най-печелившите за...

 • Десетки загинали и ранени при нови руски атаки в Украйна

  Най-малко осем души са загинали, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу град Лисичанск. Това съобщи губернаторът на украинската Луганска област, цитиран от Ройтерс. По-рано стана ясно, че най-малко четирима души са били убити при обстрел на град Харков в Североизточна Украйна, а 19 са ран...

 • Ето кога са срещите на Григор Димитров и Виктория Томова на Уимбълдън

  Мачовете на Григор Димитров и на Виктория Томова от първи кръг на "Уимбълдън" бяха отложени за вторник. Програмата бе променена заради дъжда в Лондон. Така от 13 часа българско време Димитров трябва да играе със Стив Джонсън (САЩ), а по същото време е началото на двубоя на Томова с Дария Савил (Авл...

 • ЕС предоставя на Украйна средства за борба с ядрени и химически заплахи

  Европейската комисия ще предостави на Украйна средства "за борба с рискове за общественото здраве като химически, биологически, радиологически и ядрени заплахи". Това се казва в изявление на институцията за медиите, цитирано от ДПА. Медицинско оборудване, защитни и специализирани средства "са на пъ...

 • Г-7: Ракетният удар в Кременчук е военно престъпление (ВИДЕО)

  Лидерите на групата на най-богатите нации Г-7, които се срещат в Германия, осъдиха остро ракетната атака срещу търговски център в украинския град Кременчук. Световните лидери окачествиха нападението като "отвратително". Освен че остро осъжда атаката, в съвместно изявление, издадено от западните лид...

 • НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 28.06. - Руска ракета порази търговски център в Кременчук

  На 24 февруари Русия започна военна операция. Оправданието - самозащита, по думите на руския представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя и на самия руски държавен глава. Те се позоваха на чл. 51 от Хартата на ООН, част от който гласи "Никоя разпоредба на тази харта не накърнява неотмен...

 • Коронавирусът по света: Тайван с най-много починали за денонощие

  549 447 401 са отчетените заразени с коронавирус до момента, като 95,41 на сто от тях или 524 233 503 души са оздравели, като този показател отбеляза рязък ръст на 17 май, показва статистиката на Worldometers. Жертви на заразата до момента са станали 6 351 520 души или около 1,15 от в...

 • Пророчицата Слава Севрюкова предупреждава за огромна национална катастрофа - ето за какво става въпрос

  Чували ли сте за Слава Севрюкова? Тя е е българска езотеристка, обявила се за ясновидка. Смята се, че предрича анексирането на български територии пред ограничен кръг хора през 80-те години на XX век. Предсказанието гласи, че ще се направи опит части от Североизточна и Югоизточна България да бъд...

 • Близо 600 случая на коронавирус у нас за денонощие, идва ли нова вълна на заразата?

  Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент. 595 са новите заразени за 27 юни, като те бележат ръст от 472 на дневна база, след като в неделя бяха открити 123 случая. 34 от новите случаи са при деца. Направени са 5331 теста (PCR и антигенни), к...

 • Известен влогър пита депутатите дали са крали, получи предупредителен протокол от полицията (ВИДЕО)

  Известният влогър Любомир Жечев пусна любопитно видео на канала си в Youtube. В него той пита депутатите дали някога са крали. По-голямата част от материала е заснета още през януари, като Жечев твърди, че е имал намерение да зададе въпросът "Крали ли сте някога?" на всички народни представители. Т...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 28 ЮНИ

  Овен Няма да имате желание много-много да се размотавате, ще ви се иска да си почивате на прохладно място. Телец Желанието ви да контролирате всичко е трудно да се съвмести с друго, също толкова силно желание – да не носите отговорност за нищо. Сложен ден. Това са най-заядливите ЗОДИИ, с к...

 • Венета от "Ергенът" си причини нещо, за което съжали много

  Венета от "Ергенът" обича да привлича общественото внимание и често сама го провокира чрез изказвания или поведение. Наскоро пак даде израз на иронични коментари по свой адрес, като причината и този път беше самата тя. Както се казва в такива случаи - кой, каквото сам си направи, никой не може да му...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 28 ЮНИ

  1. За да причиниш мъка на завистливците, трябва да си в добро настроение. 2. Кажете на някого Обичам те. Това са най-заядливите ЗОДИИ, с които няма излизане на глава 3. За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича. 4. Славата отлита, но забрава...

 • Родена е Зина Юрданова, българска художничка

  От 1923 до 1926 година учи живопис в Художествената академия в София в класа на проф. Стефан Иванов, но завършва следването си в Мюнхенската художествена академия, където нейни преподаватели са проф. Мориц Хайнман и проф. Карл фон Маар, при когото са специализирали още Дечко Узунов и Борис Денев. Ю...

 • Рецепта на деня: Ястие с кайма, чушки и яйца за 15 минути

  Необходими продукти за 6 порции: свинска кайма - 500 г яйца - 1 бр. чушки - 1 червена, нарязана на ситно пресен лук - 1/2 връзка, нарязан на ситно магданоз - нарязан на ситно сол черен пипер кимион - на вкус ОТДЕЛНО яйца - 6 бр. кашкавал - настърган ВИЖТЕ ТОЧНО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЯСТИЕТО ТУ...

 • Предложиха 1000 лева на час на инфлуенсърката Виктория Капитонова от "Ергенът" (ВИДЕО)

  Романтичното риалити предаване "Ергенът" приключи преди повече от месец, но помним участничките, а техните изяви в онлайн и интервюта на живо не спират. Едва ли има има българин, който вече да не знае коя е Виктория Капитонова. Рускинята обиколи няколко риалити формата като MasterChef, а участието ...

 • Астрологичен наръчник за всяка зодия: Какво ще ви се случи днес? - 28 юни

  Овен Днес потърсете покрепа на близки и приятели по важен въпрос, за да се почувствате сигурни в избора си. Телец Днес не се пренатоварвайте с чужда работа и отговорности. Първо свършете това, което ви е най-спешно. Близнаци Формулата за успех гласи, че той е правопропорционален на положените у...

 • Актьорът Шон Пен посети Киев за втори път от началото на войната

  Американският актьор и режисьор Шон Пен за втори път посети Киев от началото на войната в Украйна, предаде Украинформ. Той снима документален филм за конфликта. Разпространено беше видео от местния телевизионен канал ТСН от пребиваването на Пен в Киев, предаде БТА.  Шон Пен, който е носител на...