НАСА показа как ще се сглоби лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)

10222
НАСА показа как ще се сглоби лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)
Снимка: NASA / Alberto Bertolin

Международната космическа пилотирана лунна станция Gateway ще се използва като снабдителна база за експедиции до лунната повърхност. Видео от НАСА демонстрира как ще бъде сглобена станцията.

Както можете да видите от видеото, животът на Gateway ще започне, когато захранващият и задвижващият елемент, доставен от Maxar Technologies, се скачи с жилищния и логистичен модул от Northrop Grumman. След това ще пристигне първият екипаж заедно с жилищния модул I-Hab, предоставен от Европейската космическа агенция.

След това е показана последователността от пилотирани полети и други елементи, които ще бъдат доставени на космическата станция, по-специално роботизираната ръка Canadarm3 на Канадската космическа агенция, създадена от MDA.

Модулите на Gateway

Жилищният модул HALO ще служи като място за временно пребиваване на астронавти. Пристигащите на станцията кораби ще се скачват именно с този модул. Първият от тези кораби ще бъде Orion, който се разработва от НАСА от 2000 г. и ще се използва за доставяне на членовете на екипажа на мисията „Артемида“. След скачването станцията може да се превърне в допълнителна животоподдържаща система за астронавтите.

Към жилищния модул ще бъде ​​прикрепен модул за захранване и задвижване PPE, снабден със слънчеви панели за генериране на енергия. Той ще има йонни двигатели, които са необходими за промяна на местоположението на станцията спрямо Луната. Системата ще разполага и с антени, необходими за комуникация със Земята и летящите към станцията апарати.

В бъдеще към станцията ще бъдат добавени и други модули. И не става въпрос само за разработки на НАСА. Например някой ден на Gateway ще се появи международен жилищен модул, в който ще могат да пребивават астронавти от различни страни. Очаква се благодарение на него на станцията да може да се живее 1-2 месеца. Този модул се разработва от Европейската и Японската космическа агенция.

Канадската космическа агенция (ASC) ще снабди лунната станция с роботизираната ръка Canadarm3, разработвана от MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA). Canadarm3 включва изкуствен интелект. Това ще ѝ позволи самостоятелно да извършва поддръжка и отстраняване на определени неизправности.

За какво е нужна окололунната станция Gateway?

Като цяло ще се получи нещо голямо като МКС. Планира се Gateway да бъде използвана не само при полет до Луната. През следващите 10-15 години аерокосмическите агенции планират да изпратят първите хора на Марс и станцията ще бъде полезна. Също така в бъдеще се планира изграждането на станция на повърхността на Луната. В такъв случай Gateway може да се превърне в място за почивка на бъдещите строители.

Русия бе отстранена от Gateway

През 2017 година Роскосмос и НАСА се договориха за сътрудничество по разработката на окололунна станция станция, наречена тогава Deep Space Gateway, но през 2021 година Русия бе изключена от проекта след многобройни претенции за „недостатъчната“ роля на руснаците. Тогавашният генерален директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че проектът Gateway е прекалено „американоцентричен“ и на Русия е отредена прекалено нищожна роля в неговата реализация. На фона на твърденията на агресивния бивш шеф на руската държавна космическа корпорация Америка реши изобщо да прекрати сътрудничеството с Русия. Понастоящем проектът се реализира от НАСА, Европейската, Канадската и Японската космическа агенция.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Европа окончателно се отказа от сътрудничество с Русия по мисията ExoMars

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com