Научете кой е най-вкусният сорт картофи за пържене

64216
Научете кой е най-вкусният сорт картофи за пържене
Снимка: iStock/Guliver

Картофите са най-популярната и най-често консумирана култура в света. С картофи се приготвят разнообразни, лесни и по-сложни кулинарни шедьоври. 

Произход на картофа

Картофът произхожда от Южна Америка, вероятно от земите на днешните държави Перу, Боливия, Чили. Представлява важна част от културата на Андите, където се отглеждат много разновидности от тази култура. За първи път картофите “пристигат” в Европа с Христофор Колумб, около 16-ти век, постепенно се разпространяват из целия европейски континент. 

Съдържание на нишесте в картофите

В кулинарията приложението на картофите се определя от съдържанието на нишесте в тях. Някои сортове са с по-голямо съдържание на нишесте (20-22%), а други - с по-малко (16-18%).

Сортовете с малко нишесте са най-подходящи за пържене и салата, защото запазват формата си при топлинна обработка. Картофи със средно съдържание на нишесте са приложими за всички цели. Най-вкусни са при печене на фурна. Към тях спадат и “лилавите” картофи. Картофи с много нишесте имат лека структура и добре абсорбират маслото и млякото. Най-подходящи са за приготвяне на картофено пюре.  

Как правилно се засаждат картофи за богата реколта?

Как да разпознаем “добрият” картоф?

Това може да стане и в домашни условия. Разрежете картофа и ако по него остане белезникава течност, този сорт е с много нишесте.
Ако искате да отстраните част от излишното нишесте, обелете и нарежете картофите и ги поставете в съд със студена вода за около 15-20 минути, като разбърквате леко.
Друго важно е да не консумирате прораснали картофи, защото в тях вече не са останали полезни вещества като минерали и витамини. Ако забележите на картофа зеленикави петна, изхвърлете го, защото той съдържа отровното вещество соланин. 

Съществуват над 4000 сорта картофи по света. Те се различават по начин на отглеждане, вкусови качества, време на прибиране, хранителна стойност и др. В България са разпространени около 70 сорта картофи. Освен български сортове, има още холандски, немски, френски и др.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Кой сорт картофи е най-подходящ за пържене?

Почти всички популярни сортове картофи в България са подходящи за пържене.

Фонтане

Това е средно късен сорт картофи с жълта кожица и жълт цвят на месото. Клубените са овални, често много едри и с плитки очи. Броят на клубените е среден и са доста еднакви по размер. Този сорт картофи е с много добри вкусови качества, брашнест тип и с високо съдържание на сухо вещество. Фонтане е много подходящ за преработка, както и за сушене поради високото сухо вещество. Сортът Фонтане има дълъг период на покой и може да се съхранява за дълъг период при 7 градуса по Целзий.

Пробвате ли тази рецепта за пресни картофи - няма да ги правите по друг начин

Санте

Санте е най-универсалният сорт картофи у нас. Той е най-широко разпространен и масово използван. Санте е средно ранен сорт картофи. Образува клубени с овална форма, плитки очи, жълта кожица и светло жълто месо. Клубените са доста едри по размер, а броят им в едно гнездо е голям. Този сорт е с високо съдържание на сухо вещество. Притежава отлични кухненски качества и е предназначен за прясна консумация и за преработка. Много подходящ е за пържене. 

Много подходящ е този сорт за отглеждане във високите части на страната. Притежава отлична устойчивост на различни болести, поради което може да се отглежда без използване на препарати в условията на биологичното земеделие. Сортът е устойчив на черни петна от натъртване. Санте има среден период на покой и може да се съхранява максимум до 6 месеца при 4 - 5°С.

Алмера

Друг типичен сорт картофи у нас е Алмера. Алмера е средно ранен сорт картофи, който образува овално продълговати клубени с плитки очи, жълт цвят на кожицата и светло жълто месо. Предназначен е за прясна консумация. Пригоден е за отглеждане върху всички почвени типове и във всички райони в страната. Добре съхраняем е.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент...