Научете какво не трябва да се яде при болки в бъбреците - пазете се от тези храни!

7258

Диетата при болки в бъбреците трябва да бъде с ниско съдържание на белтъчини, както и на сол - обаче богата на пресни и натурални продукти, като зеленчуци, плодове и пълнозърнести хранителни изделия, заедно с повишена консумация на течности.

Храните, които следва да бъдат избягвани

Ето съветите на д-р Татяна Занин, диетолог: 

Храните, които следва да бъдат избягвани или поне ограничавани при диета за болки в бъбреците, са следните.

1. Продукти, богати на оксалати (соли на оксалатовата киселина)

Избягването на твърде много оксалати в менюто помага да се предотврати формирането в бъбреците на калциево-оксалатни камъни. По тази причина настоятелно се препоръчва да бъде избягвана консумацията на цвекло, спанак, манголд, аспержи, ревен, пресни смокини, на следните чайове - черен, мате или зелен, на фъстъци, ядки и други сушени плодове, на пшеничени трици, кафе, какао, морски дарове.

Храни за детокс на бъбреците

Консумацията на тези храни не е строго забранена. Те може да се консумират – ала желателно в по-малки количества и сравнително рядко. Внимание: препоръчително е при готвене на тези продукти да се изхвърля водата след първото варене, като така се намалява количеството на оксалатите!

Важно да се контролира консумацията на ксилитол (хранителна добавка с код Е967), защото притежава способността да се превръща в оксалат в организма. Ксилитолът нерядко се ползва за подслаждане на определени продукти, затова го прибавят към хранителни изделия с ниско съдържание на захар като, например, дъвките.

2. Излишни белтъчини (протеини)

Прекалената консумация на белтъчини от животински произход – червено месо, карантии и преработени меса, морски дарове и риба, засилва образуването на пикочна киселина и, съответно, предизвиква рискове от образуването на бъбречни камъни. Като алтернатива може да консумирате висококачествени растителни белтъчини от варени зеленчуци и соеви продукти.

Храните, които са изключително полезни за бъбреците

3. Ограничавайте солта!

Натрият, който, както знаем, представлява основен компонент в солта, засилва отлагането на соли в тялото – именно по тази причина следва бъде избягван. Освен обикновената сол, ползвана за подправяне на готвените храни, продукти от рода на готови комбинирани подправки, супи на кубчета и на прах, готови сосове, макаронени изделия (спагети, фиде, юфка, макарони), също преработени меса от типа на шунки, бекон, всякакви видове колбаси, изобилстват със сол и затова трябва консумацията им да се избягват или, най-малкото, поне да е сведена до минимум. Препоръчително е да не се приемат повече от 2.5 грама сол дневно.

4. Не прекалявайте с храни, богати на витамин С!

Настоятелно се препоръчва избягването на консумирането на храни, които изобилстват с витамин С (аскорбинова киселина) – причината е, че този витамин улеснява формирането на калциево-оксалатно камъни.

5. Внимавайте с витамин D и с калция!

Продължителното приемане на добавки с витамин D, както и с калций, засилва вероятността за образуване на бъбречни камъни. Ето защо те следва да се използват единствено и само под строго лекарско наблюдение и контрол!

Яжте тези 6 храни за здрави бъбреци

6. Алкохолни напитки

Твърде важно е да се избягва консумацията на алкохолни напитки, защото това може да провокира дехидратация (обезводняване) на организма - което създава благоприятна среда за формирането на бъбречни камъни.

7. Храни със захар

Препоръчително е да се ограничава, а по възможност и да се избягва консумирането на бисквити, сладкиши, както и на различните индустриално опаковани сокове. Количествата им в менюто може да варират според възрастта, телесното тегло, ръста, степента на поносимост към храните и личния вкус. Но всеки, който изобщо прекрати консумацията им, така или иначе, ще спечели!

Хората, при които бъде открита фамилна анамнеза (предистория) за бъбречни камъни или които някога са чувствали болки в бъбреците, определено е необходимо да поддържат съответно балансирана диета - предписана, ръководена и наблюдавана от диетолог.

Внимание! Статията е само информативна. Винаги се консултирайте със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Задължително правете това с кърпите,...
Готвач: Ще забравите за беленето...
Всеки опитен шофьор има тази подправка...
Ето я тайната за меки и пухкави...
Сложете това лекарство в пералнята...
Каква е причината японците да...
Полезно ли е киселото мляко за...
Как да спрем събуждането по едно...
Зачервяване на лицето след алкохол...
Вегетарианска кето диета – възможно...
Фурната ще заблести като чисто...
Лекар: Честото задавяне с храна...

Последни новини