Научно проучване: Шансът да се заразиш с коронавирус в семейна среда при болен човек е голям

17110
Научно проучване: Шансът да се заразиш с коронавирус в семейна среда при болен човек е голям
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият коронавирус SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос за случаи на постоянен близък контакт като тези в семейна среда, отколкото подобни заболявания като Тежкия респираторен синдром (ТОРС/SARS), със значителен брой допълнителни инфекции, разпространяващи се преди появата на каквито и да било симптоми у болния от COVID-19, пише АФП.

Изследователи от Китай и Съединените щати, чието проучване излиза с това заключение, заявиха, че техните открития могат да окажат дълбоко въздействие върху намаляването на броя на новите инфекции с напредването на пандемията.

И водата в тоалетната може да доведе до зараза с коронавирус

Сякаш нямаше достатъчно неща, с които да се съобразяваме по време на глобалната пандемия от COVID-19 - последни проучвания на китайски ...

Използвайки данни за 350 пациенти с COVID-19 и близо 2000 от близките им контакти в град Гуанджоу, Китай, изследователите оценяват "честотата на вторична атака" на вируса – тоест вероятността заразеният човек да предаде болестта на някой друг, уточнява БГНЕС.

Те откриват, че макар диагностициран с COVID-19 да има само 2,4% шанс да зарази някого, с когото не е живял, тази цифра скача до 17,1% – около един на всеки шест – сред тези, с които съжителства.

Според научните модели, които са основани на данните, събрани през януари и февруари 2020 година, но са актуализирани, за да отразяват най-новите тенденции, вероятността от заразяване на редица членове на семейства е била най-висока сред 60-годишните и най-ниска сред децата под 20 години.

Общите шансове за заразяване на член от семейството или партньор с COVID-19 са два пъти по-високи, отколкото при SARS, и три пъти по-високи отколкото при MERS (Близкоизточния респираторен синдром).

Показателно е, че изследователите установяват, че вероятността носител на COVID-19 да зарази член на семейството или съквартирант е значително по-висока – 39% – преди да започнат да проявяват симптоми, отколкото след това. Това предполага, че вирусът лесно се предава в рамките на инкубационния му период и може да бъде предаден от хора, които не знаят, че са заразени.

Новооткрита мутация изглежда прави коронавируса по-заразен

Аспецифична мутация на новия коронавирус SARS-CoV-2 може значително да повиши способността му да заразява, показва проучване на китайск...

Екипът заяви, че изолацията в рамките на домакинствата намалява общия брой случаи на COVID-19 сред изследваните с 20-50% в сравнение с тези без карантина.

"Въпреки че ефектът от изолирането на случаите изглежда скромен, високата инфекциозност на вируса през инкубационния период предполага, че карантината на асимптоматични контакти би могла да предотврати по-нататъшно предаване", казва учен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Гуанджоу.

Преди прилагането на карантина, в продължение на седмици, много европейски страни съветваха хората да остават по домовете си само ако са болни – тоест показват симптоми, характерни за вируса. Изследването предполага, че може би вече е било твърде късно, за да се предотврати широкото разпространение на COVID-19.

В този контекст, Вирджиния Пицер от Йейлския институт за обществено здраве твърди, че "ключова разлика" между COVID-19 и други коронавируси е "значително по-високата" вероятност от предаването в инкубационния му период.

Тя каза, че изследването, публикувано в Lancet, "потвърждава относителното значение на предсимптоматичното предаване и взаимовръзката между по-напредналата възраст и възприемчивостта, ключови изводи, които трябва да залегнат при разработването на стратегии за интервенция".

Панама съобщи за нов подвид на коронавируса

Учени от здравния институт в Панама съобщиха за появата на нов типичен подвид коронавирус, предизвикващ COVID-19, който са нарекли A2 P...

Още: "Намаление на новите случаи на коронавирус в България, картината по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно